Gemeente Almere

Milieuvriendelijke energie voor nieuw stadsdeel

Het college van B & W van Almere concludeert dat het energiebedrijf NUON de beste aanbieding heeft gedaan voor de energievoorziening in het nieuw te ontwikkelen stadsdeel Almere Poort. NUON realiseert een CO2 reductie van 90% ten opzichte van standaard nieuwbouw, door veel gebruik te maken van duurzame energiebronnen. Voor de consument blijven de kosten gelijk. De aanbieding van NUON is het meest milieuvriendelijk en voldoet ruimschoots aan alle eisen van de gemeente. Met het bedrijf wordt binnenkort een contract gesloten.

Almere Poort wordt het vierde stadsdeel van Almere. Vanaf 2003/2004 worden hier in een periode van 10 tot 12 jaar 10 duizend woningen gerealiseerd, 500 tot 650 duizend vierkante meter kantoren en 80 hectare bedrijventerrein. NUON is al energieleverancier voor de bestaande stadsdelen in Almere. Voor het nieuwe stadsdeel Almere Poort heeft het gemeentebestuur een Europese aanbestedingsprocedure (tender) gevolgd. De criteria waren erop gericht tot een zo milieuvriendelijk mogelijke leverantie van energie te komen. Naast NUON heeft Essent een aanbieding gedaan.

Biomassacentrale

NUON zal warmte en elektriciteit leveren voor alle woningen, kantoren en bedrijven in Almere Poort. De warmte en elektriciteit wordt opgewekt in een zogeheten biomassacentrale, waarin houtsnippers worden verbrand. De gemeente Almere en NUON gaan samen de meest geschikte locatie in Poort voor deze centrale bepalen.

Groencertificaten

NUON wil de in Almere Poort opgewekte elektriciteit zoveel mogelijk aan afnemers in het gebied leveren. Afnemers hebben of krijgen binnenkort een vrije leverancierskeuze. Met behulp van zogenaamde Groencertificaten garandeert NUON dat de totale energievraag voor Almere Poort duurzaam wordt geproduceerd en de doelstellingen op het gebied van CO2-reductie voor dit gebied worden gehaald. Om duurzame energie binnen Poort te promoten, biedt NUON plaatsing aan van 10 duizend vierkante meter zonnepanelen op kantoorgebouwen in Almere Poort.

Productie

De brandstof voor de biomassacentrale wordt zoveel mogelijk uit een gebied van 80 kilometer rond Almere gehaald. Over de langdurige levering van het benodigde hout heeft NUON afspraken gemaakt met toeleveranciers. Het hout is afkomstig uit bossen, beheer van landelijk gebied en van zagerijen. De CO2-uitstoot als gevolg van het transport met vrachtwagens wordt door NUON gecompenseerd door het terugtrekken van Groencertificaten.

NUON en de gemeente Almere sluiten binnenkort een contract, waarin afspraken over prestaties en uitvoering worden vastgelegd.