Provincie Utrecht

Persbericht

Plan voor zandwinning en baggerberging Bosscherwaarden ingediend

Provincie Utrecht start proces met ter inzage legging

18-12-2002
Het plan Bosscherwaarden van De Ingensche Waarden BV te Vught voor een grootschalig project van zandwinning en baggerberging in de uiterwaarden bij Wijk bij Duurstede sluit in ieder geval niet aan op het huidige beleid van de overheid. Gedeputeerde Staten hebben een groot aantal vragen bij het plan. Het betreft de consequenties voor de veiligheid, voor natuur en landschap, voor het milieu enzovoorts. Die vragen kunnen eerst in het vervolg van het proces beantwoord worden. Een gedegen Milieu Effectrapportage is in ieder geval nodig.

Het plan behelst het winnen van 20 miljoen m3 zand. De plas die daardoor ontstaat zou volgens De Ingensche Waarden BV weer gevuld kunnen worden met vervuilde uiterwaardengrond, om vervolgens ruimte te bieden aan nieuwe natuurontwikkeling. Daarmee speelt het bedrijf volgens eigen zeggen in op het project Aktief Bodembeheer Rijntakken. Wat niet kan en wat ook niet zal mogen is: vervuilde bagger van buiten de uiterwaarden in de put te storten. Als het bedrijf dat wil, zal dit naar alle waarschijnlijkheid een probleem vormen.

De provincie hecht er aan het proces rondom dit initiatief zorgvuldig te doorlopen. De eerste stap is dat het plan met ingang van 6 januari officieel ter inzage wordt gelegd, zodat iedereen die zich betrokken voelt bij dit gebied kennis kan nemen van het plan. Vervolgens kan een ieder de provincie laten weten welke zaken nader onderzocht zouden moeten worden. De provincie formuleert namelijk binnen 13 weken de richtlijnen die de in te stellen commissie voor de Milieu Effect Rapportage (cie.MER) meekrijgt. Daarin wordt aangegeven welke milieuaspecten nader onderzocht moeten worden en welke alternatieven onderzocht moeten zijn.

Milieu effectrapportage.
In een milieu effect rapportage (MER) worden alle relevante zaken die te maken hebben met milieu, natuur en landschap onderzocht. Daardoor kan straks een veel beter gewogen besluit worden genomen. Dat is nodig, want de uiterwaarden vormen een waardevol gebied waar zeer zorgvuldig mee omgegaan moet worden. Het gebied ligt bv in de ecologische hoofdstructuur van de provincie. Maar er moet ook naar andere aspecten gekeken worden, zoals de veiligheid voor de dijken en voor de scheepvaart en de leefbaarheid voor de omgeving. Uiteindelijk wordt de MER getoetst aan die eerder vastgestelde richtlijnen.

Problematiek grote rivieren
Om overstromingen te voorkomen en daarmee de veiligheid te vergroten, moet het rivierbed worden verruimd. Een belangrijk aspect hierbij is de problematiek van de ernstig vervuilde uiterwaardengrond. De overheid heeft in het beleid ("Ruimte voor de Rivieren") uitvoerings-afspraken gemaakt in het project Aktief Bodembeheer Rijntakken om deze grond te bergen. Het beleid is er op gericht een oplossing voor die vervuilde uiterwaardengrond te zoeken binnen de uiterwaarden. Volgens de initiatiefnemer speelt het voorliggende plan daar nu op in.

Langdurig traject
Met een zorgvuldig proces is tijd gemoeid. Er is sprake van wettelijke termijnen en er wordt gestuurd op kwalitatief hoogwaardig onderzoek bij een zo belangrijke ontwikkeling. De richtlijnen voor de MER worden begin 2003 geformuleerd. Dan kan de commissie die de MER moet opstellen aan het werk. Daarmee zijn ook maanden gemoeid. Er moet ook rekening gehouden worden met de landelijke ontwikkelingen rond "Ruimte voor de rivier". Het tienjarenscenario Waterbodems en het structuurschema Oppervlakte Delfstoffen. Kortom, een zeer complexe materie, waarin van het provinciebestuur na de afronding van de MER een standpunt verwacht wordt. Naar schatting is dat eerst in 2004.

Eerste reactie
Gedeputeerde Staten zetten dus op dit moment vooral veel vraagtekens bij het plan. "De problematiek is dringend en vereist een zorgvuldige studie. Daar draagt dit initiatief in ieder geval toe bij", aldus coördinerend gedeputeerde Peter Rombouts. Het lijkt hem logisch en terecht als De Ingensche Waarden in het begin van het nieuwe jaar dit plan ook aktief onder de aandacht van de inwoners van het gebied brengt. "Wij zullen de procedures correct en zorgvuldig afhandelen en het plan ter inzage leggen, maar het is aan de initiatiefnemer daar eventuele verdere stappen in te zetten", aldus Rombouts.

Meer informatie: Marjolein Copier, telefoon 06 20003533 of Marjolein.Copier@provincie-utrecht.nl