Gemeente Voorburg-Leidschendam


Gemeenteraad geeft groen licht

Masterplan voor het centrum Leidschendam
Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 18 december 2002
---

Op 17 december 2002 heeft de gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg de stedenbouwkundige uitgangspunten voor het Damcentrum goedgekeurd. Het fasedocument en de ontwerpgrondexploitatie maken deel uit van deze besluitvorming.

De Gemeente, de corporaties WoonInvest en Vidomes, de ontwikkelaars Schouten&de Jong/ Bouwfonds en ING Real Estate kunnen nu een volgende stap zetten op weg naar het Masterplan. De totale omvang van het project bedraagt circa 140 mln euro. De investeringen in de buitenruimte bedragen circa 17 mln euro.

Besluitvorming
In juni 2002 zijn de stedenbouwkundige uitgangspunten voor het eerst aan de commissie Openbaar Gebied en later aan de gemeenteraad gepresenteerd. De bewoners en gebruikers van het centrum zijn rond diezelfde tijd ook geïnformeerd over de voorgenomen plannen.

Het zijn ingrijpende maatregelen en door het vaststellen van de stedenbouwkundige uitgangspunten wordt voor een lange tijd, ook ver in de toekomst, het kader voor de ontwikkeling van het centrum van Leidschendam vastgelegd. De commissie heeft zich de afgelopen periode daarom grondig laten informeren over alle consequenties. Met het besluit dat nu is genomen kan een gedetailleerder plan, het zogenaamde Masterplan, worden uitgewerkt. De verwachting is dat het Masterplan zomer 2003 kan worden vastgesteld.

Tegelijkertijd met de vaststelling van de stedenbouwkundige uitgangspunten zijn ook het fasedocument en de ontwerpgrondexploitatie vastgesteld. In het fasedocument liggen de afspraken vast die met betrokken partijen tot nu toe zijn gemaakt. De ontwerpgrondexploitatie geeft inzicht in de financiële consequenties voor de gemeente.

Achtergrond van de plannen voor het centrum
Het centrum moet een levendig verblijfsgebied worden waar kwalitatief hoogwaardige winkels, restaurants, grandcafés en culturele voorzieningen komen, naast winkels voor de dagelijkse boodschappen. Het woningaanbod wordt veel afwisselender met koop- en huurwoningen, in verschillende prijsklassen. Het historisch centrum wordt hierdoor een levendige, boeiende en afwisselende dorpskern aan de Vliet. De monumenten en historische beeldbepalende panden zullen worden versterkt.

Nadat in 1994 ervoor is gekozen om de centrumas van Leidschendam in drie fasen te herontwikkelen: achtereenvolgens de nieuwbouw en renovatie van het winkelcentrum Leidsenhage en het Kwadrant (ontwikkeling voormalige Edah-locatie en omgeving Stadskantoor), is nu de tijd aangebroken om het historisch centrum opnieuw in te richten. Omdat begin 2001 duidelijkheid ontstond over het opengaan van de Noordelijke Randweg Haagse Regio (NORAH) waardoor het centrum wordt verlost van de verkeersoverlast, zijn partijen met elkaar aan de slag gegaan om plannen voor te bereiden zodat er weer een volwaardig centrum gaat ontstaan. Naar verwachting gaat de NORAH eind 2003 open.

Toekomst van het woningbezit van WoonInvest en Vidomes Een groot deel van het woningbezit van de corporaties in het centrum is erg eenzijdig en de woningen voldoen, zeker over een aantal jaren, niet meer aan de eisen die huidige en toekomstige bewoners aan een woning stellen. De betrokken huurders zijn reeds in mei 2002 hiervan op de hoogte gesteld.

De afspraak met de corporaties, zoals die nu in de stedenbouwkundige uitgangspunten zijn vastgelegd, komen neer op het minimaal terugbouwen van 30% van woningen in de sociale sfeer. De corporaties hebben aangegeven eventueel meer sociale huurwoningen te willen realiseren, wanneer dat noodzakelijk is, met een maximum van 50% (van de te slopen woningen). Ook wordt er door hen een sociaal plan opgesteld. Het uitgangspunt van de corporaties zal zijn ´eerst bouwen, dan slopen´. Naar verwachting zal de eerste sloop niet voor 2005 plaatsvinden.Wanneer het vanuit maatschappelijke overwegingen wenselijk is om meer dan 50% (van 286) in de sociale sfeer terug te bouwen, dan zal de gemeente planologische medewerking verlenen aan uitbreiding van deze capaciteit met 40 woningen ter plaatse van oud-Schoorwijk.

Verkeer
Hoe het verkeer in het centrum haar weg gaat vinden is een aandachtspunt waar de gemeenteraad, de bewoners, de gebruikers en deskundigen zoals politie, brandweer en de fietsersbond over worden geraadpleegd. Er zijn inmiddels twee workshops georganiseerd waar van gedachten is gewisseld met de verkeerskundigen van de gemeente en het stedenbouwkundig bureau West 8. In februari 2003 volgt de discussie met de gemeenteraad over het VVP, het Verkeer en Vervoersplan wat voor de hele gemeente wordt vastgesteld. Deze uitkomsten worden gebruikt als input voor het Masterplan voor het Damcentrum.

Parkeergarage
Vooral voor de ondernemers is de komst van een parkeergarage van groot belang. De voorzitter van de OVD heeft dat nog eens in de commissievergadering benadrukt. In de stedenbouwkundige uitgangspunten wordt rekening gehouden met de bouw van een parkeergarage onder het Damplein waar 300 autos kunnen worden geparkeerd. Bij de verdere uitwerking van het Masterplan kan blijken dat er ook nog ander parkeeroplossingen moeten worden gevonden. De parkeergarage wordt gerealiseerd door Schouten&de Jong/Bouwfonds. Over het eigendom en de financiering van de exploitatie moeten nog aanvullende afspraken worden gemaakt.

Montel gebouw/Damplein
Het Montel gebouw is voor de komende periode verhuurd. Er worden koloniale meubelen en verlichtingsartikelen aangeboden. Met de huurder zijn afspraken gemaakt om het gebouw een verzorgd aanzien te geven. Hiermee is voorlopig een oplossing gevonden om de slechte uitstraling van het gebouw zelf, maar ook die van de omgeving van het Damplein, tegen te gaan. Ook is toegezegd om een aantal werkconferenties te organiseren om de inrichtingsmogelijkheden van het Damplen te verkennen.

Hoe nu verder?
Met het vaststellen van de stedenbouwkundige uitgangspunten kan nu worden gestart met het opstellen van het Masterplan. De verwachting is dat het Masterplan zomer 2003 aan de Raad wordt voorgelegd, rekeninghoudend met de officiële inspraakprocedures en diverse informatiebijeenkomsten. Ook de Klankbordgroep, een breed samengestelde groep mensen die betrokken zijn bij het centrum, wordt vooraf over het Masterplan geconsulteerd.

Disclaimer en colofon Gemeente Leidschendam-Voorburg 18.12.2002 Naar bovenzijde pagina