Mossels aan windmolens alternatief voor visserij Waddenzee
GRONINGEN, 20021218 -- Het kweken van mosselzaad bij windmolenparken in de Noordzee vormt een alternatief voor mosselzaadvisserij in de Waddenzee. Uit een proef betaald door het ministerie van LNV blijkt dat er aan netten bevestigd aan windmolens uiteindelijk 15 tot 30 miljoen kg mosselzaad kan worden gekweekt. Volgens gegevens afkomstig van het Productschap Mosselvisserij levert dit genoeg zaad op voor 46 miljoen kg mossels. Dit is meer dan de huidige aanvoer van 42 miljoen kg.
De Stichting Wilde Kokkels is enthousiast over de uitkomsten van het onderzoek. Mosselzaadvisserij is een van de oorzaken van de hongersdood van meer dan 21.000 Eidereenden in de winter van 2000. Het ministerie van LNV heeft onlangs opnieuw bevestigd dat de Eidereenden door tekort aan voedsel zijn gestorven.
Door het oogsten van mosselzaad van de Waddenzee naar windmolenparken in de Noordzee te verplaatsen kan de visserij blijven voortbestaan en blijven de vogels in leven. De combinatie van groene energie met duurzame schelpdiervisserij levert een echte win-win situatie op en maakt een einde aan een jarenlang conflict tussen natuurbeschermers en vissers. "We zijn blij dat er een oplossing is gevonden waar beide partijen zich in zouden moeten kunnen vinden. Het voordeel voor de natuur is duidelijk: genoeg voedsel voor de vogels. Maar ook de vissers zouden met de aanvoer van meer mossels tevreden moeten zijn", aldus Martijn de Jong, woordvoerder van Wilde Kokkels.
De Nederlandse overheid is van plan om voor 6.000 Megawatt aan windmolens in de Noordzee te plaatsen. Volgend jaar wordt met de bouw van de eerste 60 molens begonnen. Volgens een persbericht van het bedrijf E-connection levert dit eerste windmolenpark 300 tot 600 duizend kg mosselzaad op. Zodra alle molens zijn geplaatst kan er jaarlijks 15 tot 30 miljoen kg zaad worden geoogst. Dit levert met de huidige kweektechnieken 23 tot 46 miljoen kg mossels op. Door de toepassing van nieuwe technieken kan de opbrengst nog verder toenemen.
In een reactie laat het Productschap Mosselvisserij weten dit onvoldoende te vinden. De vissers gaan echter uit van een potentiële aanvoer van 100 miljoen kg mossels. In werkelijkheid worden er als gevolg van overbevissing al jaren minder mossels aan de wal gebracht. Zo is er vorig jaar slechts 42 miljoen kg aangevoerd. Als gevolg van de schaarste waren de prijzen echter hoog waardoor er toch een winst is gemaakt van 38 miljoen euro.
In de praktijk wordt een lagere aanvoer van mosselen door hogere prijzen gecompenseerd. Een beperking van de hoeveelheid te oogsten mosselzaad in de Waddenzee gaat dan ook zeker niet ten koste van de levensvatbaarheid van de sector.
De Stichting Wilde Kokkels hoopt dat de uitkomsten van het onderzoek door het ministerie van LNV in beleid wordt omgezet.
Bronvermelding
Het persbericht van e-connection:
www.e-connection.nl/main.php?lang=nl&nav=home&pag=pag0003
De getallen over de aanvoer van mossels:
www.lei.nl/NIEUWS/persbericht.php3?id=264&content=yes
Het persbericht van de Mosselsector:
www.waddenzee.nl
Ingezonden persbericht