D66

D66 stemt tegen begroting OC&W

Kennisontwikkeling

Ursie Lambrechts

18-12-2002 - Voor het eerst in 37 jaar heeft D66 zich genoodzaakt gevoeld tegen de onderwijsbegroting te stemmen. Ursie Lambrechts: Uit niets, maar dan ook uit niets in deze begroting valt op te maken dat onderwijs en kennis daadwerkelijk prioriteit van beleid zijn voor de huidige regering van CDA, VVD en LPF, mooie woorden ten spijt.

Op vele onderdelen heeft de fractie van D66 daarom wijzigingsvoorstellen ingediend over zaken die geen uitstel dulden maar die evenzo goed niet zijn aangenomen. Noch ons voorstel voor een extra investering in de huisvesting om een kleinschalige inrichting van scholen mogelijk te maken. Noch ons voorstel om ook al in 2003 te investeren in aanpak van het lerarentekort door iets extras te doen aan de arbeidsvoorwaarden. Noch ons voorstel om de grote uitval van leerlingen in vmbo en mbo tegen te gaan door te investeren in leerlingebegeleiders. Noch ons voorstel om de keiharde belofte in te lossen meer te doen aan fundamenteel onderzoek. En, uiteindelijk hebben we zelfs geen steun gekregen voor ons solide gefinancierde voorstel om de desastreuze bezuiniging op het hoger onderwijs ongedaan te maken. Meer een kwestie van onwil dan van onmacht van de zijde van de regeringspartijen: CDA, VVD en LPF

Met dit alles wordt in de ogen van D66 forse schade toegebracht aan de kennissamenleving. Schade die bijna niet te herstellen is. D66 kon dus niet anders dan tegen deze begroting stemmen en wilde daarmee ook heel duidelijk een politiek signaal afgeven dat dit beleid niet op de steun van D66 kan rekenen.

Onderwijsinspectie moet ook toezicht kunnen houden op godsdienstonderwijs
Deze D66 motie waar de laatste weken veel over te doen is geweest en die zelfs door de fractievoorzitter van het CDA Verhagen schunnig werd genoemd heeft uiteindelijk wel de steun van een ruime meerderheid in de kamer gekregen, ondanks de tegenstem van CDA en de kleine christelijke partijen. Dat betekent dat de Onderwijsinspectie voortaan toegang moet krijgen tot alle onderdelen van het onderwijs, inclusief het godsdienstonderwijs, ook als daar niet eerst al een vermoeden bestaat dat er iets aan de hand is. Het toezichtskader voor de onderwijsinpsectie zal hier op aangepast moeten worden. Vanzelfsprekend zal Ursie lambrechts erop toezien dat dit ook gebeurt.

Acceptatieplicht voor alle scholen, ook de bijzondere scholen Voor het derde achtereenvolgende jaar heeft Ursie Lambrechts tijdens de begrotingsbehandeling voor OC&W de gebrekkige toegankelijkheid van vele scholen aan de orde gesteld. In deze motie spreekt D66 zich ervoor uit dat alle scholen die volledig door de overheid worden bekostigd ook voor alle leerlingen volledig toegankelijk moeten zijn. Dat wil dus zeggen een acceptatieplicht voor alle scholen, ook de bijzondere scholen van religieuze signatuur.
Deze motie heeft het jammer genoeg niet gehaald en kon alleen op de steun van Pvda, Groen Links en Sp rekenen.