Korps: Groningen, plaats: Groningen 18-12-2002
Twee roofovervallen opgelost
Woensdag 18 december 2002

Het Roofcoördinatieteam (RCT) van het district Groningen/Haren heeft recentelijk twee overvallen opgelost. Het betreft een overval op een ondernemer aan de Smirnoffstraat in Groningen. De overval vond 4 november plaats omstreeks 20.00 uur toen de 59-jarige ondernemer enige administratieve zaken afhandelde in zijn kantoor. Drie mannen, die aanvankelijk informeerden naar gsm-toestellen die hij vanuit zijn zaak verkocht, dwongen hem plotseling onder dreiging van een klein pistooltje op de grond te gaan liggen, waarna ze hem aan handen en voeten vastbonden. Daarna namen ze uit een vitrine ongeveer 25 gsm-toestellen mee. Tevens beroofden ze het slachtoffer van zijn eigen gsm, zijn portemonnee en bankpasjes. Nadat de mannen de zaak hadden verlaten kon het slachtoffer zichzelf bevrijden en waarschuwde de politie. Via een ander onderzoek kwam er informatie binnen over de verdachten in deze zaak. Aangehouden zijn een 50-jarige Amsterdammer en een 22-jarige Leeuwarder. De derde verdachte is bekend. Naar hem wordt nog gezocht.

In het tweede geval gaat het om de aanhouding van een 23-jarige inwoner van Drachten en diens 18-jarige kompaan uit Leek. Zij hebben inmiddels bekend, dat ze op 30 oktober een overval hebben gepleegd op een kledingzaak in de Zwanestraat in Groningen. Daar hebben ze onder dreiging van een vuurwapen een paar honderd euro buitgemaakt. Op 1 november hebben ze hetzelfde geprobeerd bij een gezondheidswinkel aan de Westersingel in Groningen. Doordat het vrouwelijk personeel ondanks de dreiging van het pistool stelselmatig weigerde geld af te geven, gingen ze zonder buit weer weg. De politie kwam beide mannen op het spoor vanwege de betrokkenheid bij soortgelijke zaken in Friesland. Met name de Drachtster kwam in aanmerking voor meer zaken. Beiden zitten nog vast. Het geld gebruikten ze voor drugs.

Het RCT heeft over het gehele jaar tot dusver 37 overvallen behandeld. Daarvan zijn er 22 opgelost. Dat is 60 procent. In november lag dit beeld nog op 69 procent, maar door een vijftal nieuwe zaken, waar het team nog mee bezig is, zakt het percentage tijdelijk. Over het gehele jaar genomen scoort het team tussen de 60 en 70 procent. Het landelijk oplossingspercentage ligt op 33 procent.

Het team onderscheidt twee soorten overvallen. De snelle overval zoals bekend bij bijvoorbeeld pizzabezorgers, of een kassaroof, en de andere soort de professionele overval. Bij de snelle overval zien we een werkwijze die vaak impulsief is, ingegeven door geldgebrek en slecht voorbereid. De daders komen in de regel uit de directe omgeving De professionele overval is meer gepland en gebeurt in de regel door de zwaardere criminelen die van ver komen, maar wel contacten hebben in Groningen. Van de 37 zaken kunnen 7 ervan worden aangemerkt als professioneel. Vijf van deze zaken zijn opgelost.

Het succes van het team zit vooral in de gerichtheid op een ernstig delict als roofovervallen. Het team bestaat uit een vaste kern van twee coördinatoren twee rechercheurs en twee assistenten. Daarnaast draaien periodiek agenten mee van de basiseenheden in de stad. Hierdoor is de continuïteit gewaarborgd van specialistische kennis over werkwijze, dadergroepen en (boven)regionale en landelijke activiteiten op dit vlak, als wel de plaatselijke kennis van bekende daders die mogelijk actief kunnen zijn in de stad.

Inlichtingen, Afdeling Communicatie, 0900-8844 (lokaal tarief)