Collegebesluiten 17 december
B & W Belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.
Portefeuille van burgemeester Cor de Vos
Nieuwe penningen voor Nieuwegein (2002/12197)
Het college heeft een stadspenning (met de naam Anna van Rijn) alsmede een Sport- en Cultuurpenning instellen. Hiermee krijgt het gemeentebestuur van Nieuwegein de mogelijkheid op een meer uitgebreide wijze haar waardering en trots te uiten voor inwoners/bedrijven/instellingen, die zich voor de stad Nieuwegein en voor de samenleving zeer verdienstelijk maken of hebben gemaakt. Tevens wordt de hoogste stadsonderscheiding (Erepenning en aanspreektitel ereburger) in een nieuwe verordening bekrachtigd. Het college legt het voorstel voor aan het presidium voor behandeling in de raadscommissie Algemeen Bestuurlijke Zaken en in de raad.
College stelt nieuwe APV vast (2002/12207)
Het college heeft een nieuwe Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) vastgesteld, waarbij het model van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op hoofdlijnen is gevolgd. Deze APV 2003 vervangt de APV uit 1988. De APV geeft algemene regels voor het grondgebied van de gemeente Nieuwegein over bijvoorbeeld: feesten en activiteiten, vertoningen, veiligheid op de weg, maatregelen tegen overlast en baldadigheid, regels over seksinrichtingen, bodem en milieu, collecteren en venten, enzovoort. Het college legt de APV 2003 voor aan het presidium voor behandeling in de raadscommissie Algemeen Bestuurlijke Zaken en in de raad.
Portefeuille van wethouder Jacqueline Verbeek
Bouwvergunning voor fietstunnel Laagravenseweg-Houtenseweg (2002/11881)
Het college heeft een bouwvergunning verleend voor de bouw van een ondergrondse fietstunnel bij de T splitsing hoek Laagravense weg- Houtenseweg. Het plan was strijdig met de voorschriften van het bestemmingsplan. Om deze reden is er een vrijstellingsprocedure gevolgd. Het plan heeft daarom 4 weken ter inzage gelegen. De Vereniging van eigenaren van de bedrijvenunits Grote Wade 22-76 heeft zienswijzen tegen het plan ingediend. De zienswijzen hadden betrekking op de gehele verkeersproblematiek en gaven het college geen aanleiding de plannen te wijzigingen. Het college heeft daarom de vrijstelling van het bestemmingsplan en de bouwvergunning verleend.
Tarieven zwembaden Merwestein en De Pinguïn (2002/ ) Het college heeft ingestemd met een verhoging van de tarieven van de zwembaden Merwestein en De Pinguïn. Per 1 januari 2003 stijgen de tarieven voor recreatief zwemmen met 6,7% tot 14,28%. De laatste tariefsaanpassing voor recreatief zwemmen was per 1 januari 2000. Ten opzichte van de zwembaden in de regio zijn de tarieven veelal lager. De prijs voor een los bad stijgt bijvoorbeeld voor volwassenen van ¤ 3,00 naar ¤ 3,20, en voor kinderen van ¤ 2,30 naar ¤ 2,50. Het college heeft ook ingestemd met een verhoging van de tarieven voor het leszwemmen voor de jaren 2004 en 2005.
Wijziging tarieven sportaccomodaties (2002/ )
In de commissie Sociale omgeving en cultuur (SOC) van 28 november is gevraagd naar de consequenties van de voorgestelde tariefstijging voor de sportaccomodaties. De tariefstijging is een uitvloeisel van de bezuinigingsoperatie "Ruimte maken". De totale tariefstijging voor de gesubsidieerde organisaties is ¤ 20.248 per jaar. Uitgaande van 6000 leden komt dat neer op een stijging van gemiddeld ¤ 3,37 per lid per jaar. Het college heeft een notitie hierover aan de gemeenteraad aangeboden.
College stelt lijst bouw- en sloopverguningen vast (2002/12210) Het college heeft een lijst met te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week donderdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier.
College verlaagt geluidsnorm op Eurogritterrein (2002/12196) Het college heeft de 'zonegrens voor industrielawaai' in het bestemmingsplan Vreeswijk-Noord gewijzigd. Dit bestemmingsplan regelt ook de bestemmingen op industrieterrein De Wiers Zuid. De aanpassing betreft het voormalige Eurogritterrein. De geluidsnorm voor Eurogrit was gerelateerd aan de bestemming industrieterrein. Nu daar woningen komen, moet in het bestemmingsplan ook de geluidsnorm worden aangepast naar de bestemming wonen. Er mag daar dus minder lawaai worden gemaakt dan voorheen.
Bouwaanvraag zonnepanelen geweigerd (2002/12199)
Het college heeft de bouwvergunning geweigerd voor het plaatsen van zonnepanelen tegen de achtergevel van de woning aan de Bovenmonde 16. Het college neemt het advies over van de welstandscommissie dat het bouwplan niet voldoet aan 'redelijke eisen van welstand'. Omdat de woning onder aan een dijk langs een doorgaande openbare weg ligt en de zonnepanelen duidelijk in het zicht komen, laat het college het welstandsaspect preveleren boven het milieuaspect.
Portefeuille van wethouder Carla Breuer
Toewijzing van subsidies amateurkunst (2002/8180)
In 2002 is er ¤ 21.555 beschikbaar voor subsidies amateurkunst. Twee keer per jaar vindt worden subsidies toegwezen. In de 1e tranche 2002 is al ¤ 10.423 toegekend. Voor de 2e tranche 2002 is derhalve nog ¤ 11.132 beschikbaar.
Bij de besluitvorming over de aanvragen laat het college zich adviseren door de Commissie Amateurkunst, een commissie van onafhankelijke deskundigen. In het kader van de 2e tranche 2002 zijn twaalf subsidieaanvragen ingediend, voor totaal ¤ 30.500. De commissie heeft over drie aanvragen een negatief advies en over acht aanvragen een positief advies uitgebracht. Omdat het totaal gevraagde bedrag van die acht hoger was dan het nog beschikbare budget, zijn de toegewezen bedragen lager dan de aangevraagde bedragen. Een aanvraag is doorgeschoven naar de 1e tranche 2003. Het college heeft besloten de subsisdies toe te kennen conform het advies van de Commissie Amateurkunst.
¤ 800.763 voor Plan Preventiebeleid (2002/12215)
Het gemeentelijke Plan Preventiebeleid 2001-2004 is door het ministerie van Binnenlandse Zaken gehonoreerd met een subsidiebedrag van ¤ 800.763,-. Het Preventiebeleid allochtone jongeren is bedoeld voor steden met meer dan 60.000 inwoners, waarvan meer dan 7 procent behoort tot een minderheidsgroepering. De bedoeling van het beleid is dat jeugdigen volwaardig kunnen deelnemen aan onze maatschappij. Zij zullen daar waar nodig ondersteund worden in een zo vroeg mogelijk stadium. Specifieke aandacht zal worden gegeven aan bepaalde risicogroepen. Voor het slagen van dit beleid is het van groot belang dat jongeren en hun ouders betrokken worden bij zowel de voorbereiding als de uitvoering van activiteiten. Het is belangrijk dat jongeren zich betrokken en gewaardeerd voelen, thuis, in de buurt, op school en in het verenigingsleven.
Het plan is ontwikkeld in samenspraak met instellingen en jongeren. Nieuwegein denkt o.a. met het aanstellen van preventiecoördinator en het versterken en verbeteren van Stichting Welzijn Nieuwegein een basis te leggen voor de realisatie van dit beleid. Daarnaast wordt er gedacht aan: een informatiepunt; het betrekken van jongeren, met name ook allochtonen, bij het bedenken en uitvoeren van activiteiten. Ook wordt het project om het schoolverzuim onder ROMA-kinderen verlengd en uitgebreid. Het college vraagt aan de gemeenteraad om in te stemmen met de grote lijnen van dit Plan en om voor de uitvoering van het plan ook de gelden beschikbaar te stellen.
Sportbuurtwerk gaat in 2003 door (2002/12205)
Het college heeft besloten om het sportbuurtwerk in 2003 voort te zetten, gezien het succes ervan het afgelopen jaar. Het sportbuurtwerk past heel goed binnen de ontwikkeling van de Brede School. Het blijkt dat jongeren in de wijk meer aan sport doen, dat verveling wordt tegengegaan en dat er minder overlast is. Basisscholen hebben minder vernielingen geconstateerd aan de scholen. Door het sportbuurtwerk sporten allochtone jongeren meer en sporten allochtone en autochtone jongeren meer samen. Zo doen jongeren sociale vaardigheden op die een bijdrage leveren aan de leefbaarheid in de wijken. Ook is het sportbuurtwerk betrokken geweest bij de aanleg van voetbalkooien op het Nijpelsplantsoen en tegenover jongerencentrum Time Out. De financiering wordt gedekt uit restanten 2002 van de budgetten Jeugd en Veiligheid, Bestrijding Jeugdoverlast en activiteitenbudget Sportnota.
Voorlopige vergunning voor plaatsen bij kinderdagverblijf ZaZou (2002/9908) Kind en Co Kinderopvang heeft vergunning aangevraagd voor kinderdagverblijf ZaZou aan de Frederik van Eedenhove 24 te Nieuwegein. Het college heeft een voorlopige vergunning afgegeven voor kinderdagverblijf ZaZou voor twee groepen van maximaal 12 kinderen van 0 tot 4 jaar, 2 groepen van maximaal 9 kinderen van 0 tot 1 ½ à 2 jaar en 2 groepen van maximaal 14 kinderen van 1 ½ à 2 jaar tot 4 jaar.
Jaarverslag 2001 Bibliotheek (2002/3136)
Het college van B & W heeft ingestemd met het jaarverslag 2001 van de stichting Bibliotheek Nieuwegein. Voorts heeft het college kennis genomen van de jaarrekening van de stichting en het concept verslag van het meest recente bestuurlijk overleg, waarin de jaarstukken zijn besproken. De stukken zijn door B & W aangeboden aan het presidium met het voorstel ze ter inzage te laten leggen voor de raadscommissie SOC.
Ander betaalmoment bijstandsuitkeringen (2002/12213) Het college heeft besloten om de betaling van bijstandsuitkeringen te verschuiven naar de 10e van de volgende maand, zodat ze achteraf worden betaald. De wijziging gaat in per 1 maart 2003. Voor bestaande klanten wordt deze wijziging geleidelijk ingevoerd, via een gefaseerde opschuiving van 2 dagen per maand. In noodsituaties zijn er mogelijkheden voor een overbruggingskrediet. Voor nieuwe klanten wordt het nieuwe betaalmoment ineens ingevoerd. Een opschuiving van het betaalmoment van de algemene bijstand is wettelijk gezien noodzakelijk. Daarnaast biedt een opschuiving van het betaalmoment voordelen, zoals dat overige inkomsten worden verrekend voordat de uitkering daadwerkelijk wordt verstrekt. Cliënten worden uiteraard goed geïnformeerd over dit besluit.
Meer samenwerking sociale recherches (2002/12211)
De gemeente Nieuwegein verzorgt nu de sociale recherche taken voor 7 andere gemeenten. De gemeente Maarssen doet dat voor 5 andere gemeenten. Uit oogpunt van kwaliteit van de werkzaamheden, continuïteit van de organisatie en efficiency is een bredere samenwerking beter. Het college heeft daarom in principe ingestemd met het overnemen van de sociale recherche-taken van de gemeente Maarssen. Daarmee wordt Nieuwegein verantwoordelijk voor de sociale recherche in Abcoude, Breukelen, De Bilt, Houten, IJsselstein, Loenen, Lopik, Maarssen, Montfoort, Oudewater, Ronde Venen, Woerden en Vianen. De landelijke overheid stimuleert deze schaalvergroting door middel van een stimuleringsregeling. Het college zal over deze maatregel advies vragen aan de Ondernemingsraad en het Georganiseerd Overleg.
Evaluatie projecten sociale activering (2002/11568) In het kader van een landelijke stimuleringsregeling sociale activering zijn door Nieuwegein met ingang van het jaar 2000 twee projecten in uitvoering genomen vor cliënten van de Sociale dienst, te weten "Onderzoek t.b.v. verwijzing activerend interview" en "Ontwikkeling van een digitale sociale kaart". Het college heeft de verantwoordingsverslagen van de projecten vastgesteld, waarin de resultaten van de projecten worden verantwoord. Deze zullen worden voorgelegd aan het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Portefeuille van wethouder Evert van Linge
Nieuw lid voor Urgentiebegeleidingscommissie (2002/11879)
De heer Noordanus is gekozen als nieuw lid van de Urgentiebegeleidingscommissie (UBC). Dit was nodig omdat de zittingstermijn van één van de leden voorbij was. Om een nieuw lid te werven is er geadverteerd in een vakblad en een dag- en weekblad. Er is gezocht is naar iemand met een medische achtergrond. Op de advertenties zijn twee reacties binnengekomen. Daarvan heeft een kandidaat zich teruggetrokken.
Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen
Artikel 42 brief CDA over Parkhout (2002/10668)
De CDA fractie vraagt in een artikel 42 brief of het college op de hoogte is dat men met maximaal 3 km/u over de verkeersdrempels Parkhout kan, omdat er anders schade ontstaat aan de auto. Dat is het college niet bekend. Op het Parkhout ligt een 'Gumatec' drempel. Dat is een landelijk toegepaste snelheidsremmer. Deze drempel is met een rijsnelheid van 30 km/u goed en zonder schade te berijden. De CDA fractie vraagt verder of het college weet dat er op het Parkhout in de berm gereden wordt en of het college bereid is hier maatregelen tegen te treffen. Dit is het college wel bekend. Door middel van paaltjes wordt het berijden van de berm tegengegaan.
College stelt ambitieniveaus klimaatbeleid vast (2002/12198) Het college van B&W van de gemeente Nieuwegein heeft gekozen voor een aantal ambitieniveaus bij de vervolgaanpak van het klimaatbeleid. Het gaat daarbij om inspanningen die bijdragen aan de vermindering van het broeikasgas CO2. De ambitieniveaus zijn gebaseerd op een klimaatscan. Dat is een instrument waarmee relevante klimaatgegevens worden verzameld. De komende tijd worden de ambitieniveaus uitgewerkt in concrete projecten. Zie ook persbericht 264.
Opzet voorlopige visie integraal waterplan gewijzigd (2002/12218) Het college is akkoord gegaan met de gewijzigde opzet voor de 'Nota Voorlopige Visie Integraal Waterplan Nieuwegein'. Het integraal waterplan wordt opgesteld in samenwerking met Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, de provincie Utrecht de Hydron en de gemeente. Alle partijen hebben een financiële bijdrage toegezegd. Nadat het college in januari 2002 akkoord was gegaan met het 'Plan van Aanpak Integraal Waterplan Nieuwegein', stelde het Hoogheemraadschap een aanvullende voorwaarde aan het verstrekken van hun bijdrage. Het Hoogheemraadschap wilde vooraf zekerheid hebben over de financiering van de Uitvoeringsnota Integraal Waterplan. De financiering van de uitvoeringsnota is echter afhankelijk van de inhoud van de Nota voorlopige Visie. Hierover is meerdere malen overlegd. In gezamenlijk overleg is gekozen voor een gewijzigde opzet van de nota Voorlopige visie. In deze opzet vervalt de grondige studie van het watersysteem. In plaats daarvan wordt meteen praktijkervaring opgedaan met voorbeeldprojecten. De gewijzigde opzet wordt half januari 2003 voorgelegd aan de stuurgroep Integraal waterplan Nieuwegein.
Portefeuille wethouder Martin Monrooij
Verkeersbesluiten wijkplan Doorslag (2002/12201)
Het College heeft besloten een verkeersbesluit te nemen zodat er een parkeerverbod komt aan beide zijden van de Pijlstaart tussen de Koekoekslaan en de Randijk. Dit besluit vloeit voort uit de uitwerking van het wijkplan Doorslag.
Verkeersbesluiten wijkplan Jutphaas Wijkersloot (2002/12208) Het college heeft besloten een aantal verkeersbesluiten te treffen in de wijk Jutphaas Wijkersloot. Deze verkeersbesluiten vloeien voort uit de uitwerking van het wijkverkeersplan Jutphaas Wijkersloot. Het doel is om de verkeersveiligheid in Jutphaas Wijkersloot te vergroten. De hele wijk -met uitzondering van de Richterslaan en de Sluyterslaan- wordt ingericht als 30 km zone. Alle aansluitingen op de Richterslaan en Sluyterslaan worden als uitrit vorm gegeven. De bestaande voorrangsmaatregelen worden ingetrokken.
Nota Monitoring Verkeer (2002/12204)
Het college heeft de nota Monitoring Verkeer vastgesteld. In de nota staat welke verkeersgegevens de komende jaren worden verzameld. Naast verkeersongevallen en -intensiteiten worden straks ook de hulpdiensten en de bereikbaarheid gemeten. Daarnaast worden routekeuzes bepaald en metingen uitgevoerd die voortvloeien uit de MJPvv (Meerjarenplan Verkeer en vervoer) projecten. Ook wordt in de toekomst een nulmeting gedaan in de wijk Galecop om deze te vergelijken met andere wijken in Nieuwegein.
Gemeentepersoneel krijgt rechtsbijstandverzekering (2002/11418) De partijen in het Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden (LOGA) zijn met elkaar overeen gekomen per 1 januari 2003, op grond van het arbeidsvoorwaarden akkoord 2002-2003, de (verplichte) rechtsbijstandsverzekering van Centraal Beheer Achmea te kiezen. Het college heeft nu besloten de rechtsbijstandverzekering per 1 januari 2003 in te laten gaan. Dit betekent dat vanaf dat moment het gemeentepersoneel verzekerd is van rechtsbijstand. Het college legt besluit het ter kennisneming voor aan de Ondernemingsraad en het Georganiseerd Overleg.
Wijzigingen in rechtspositieregeling aangaande ziekteverzuim en reïntegratie (2002/11525) Op 1 april 2002 is de Wet verbetering Poortwachter in werking getreden. Deze wet wijzigt een groot aantal wetten, waaronder het Burgerlijk Wetboek (op het onderdeel arbeidsovereenkomst) en de WAO. Doel van de wet is het beperken van het ziekteverzuim en het stimuleren van reïntegratie door een verbeterde procesgang in het eerste ziektejaar. Concreet roept de wet enkele nieuwe verplichtingen in het leven voor werkgever en werknemer. In het onderhandelingsakkoord 2002-2003 zijn op het terrein van preventie ziekteverzuim en reïntegratie tussen werkgevers en werknemers extra afspraken gemaakt voor de gemeenten. In de rechtspositieregeling moet duidelijkheid worden geboden over de wederzijdse rechten en plichten en over de gevolgen van niet-naleving. Voorts is de afspraak gemaakt om een verzuimprotocol verplicht te stellen voor gemeenten en minimale eisen aan dit verzuimprotocol te stellen. Het college heeft besloten, wat betreft de wijzigingen in de rechtspositieregeling, de instemming van de Ondernemingsraad te vragen. Tevens worden de wijzigingen aan het Georganiseerd Overleg ter kennisneming voorgelegd. Ook heeft het college besloten de verzuimregeling voor 1 juli 2003 aan de nieuwe eisen aan te passen.
College stelt ambtseed in (2002/12209)
Het college heeft in principe besloten de beroepscode Integriteit terug te trekken en deze te vervangen door een folder/brochure die de spelregels integriteit bevat. Deze spelregels behelzen een korte samenvatting van de in de arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Nieuwegein voorkomende gebods- en verbodsbepalingen, evenals enige regels ter uitwerking daarvan. Tevens heeft het college in principe besloten de ambtseed weer in te voeren. Het college gaat hierover advies vragen aan de Ondernemingsraad.
(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, drie raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.
Invoerdatum 18-12-2002