Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nationale Monitor Geestelijke gezondheid

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

GVM/2337097

18 december 2002

Op 19 april jl. heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, u bij brief in kennis gesteld van de naderende publicatie van het eerste Jaarbericht van de Monitor Geestelijke gezondheid (NMG).

De doelstelling van de NMG is de ontwikkeling en consolidatie van hoogwaardige informatievoorziening over de geestelijke volksgezondheid en de geestelijke gezondheidszorg.

Bij deze brief bied ik u het eerste Jaarbericht aan van de Nationale Monitor Geestelijke gezondheid (NMG).

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp

Nationale Monitor Geestelijke gezondheid 1. Nationale Monitor Geestelijke gezondheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

GVM/2337097, 18 december

Nationale Monitor Geestelijke gezondheid

Inleiding
Op 19 april jl. heeft de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, u bij brief in kennis gesteld van de naderende publicatie van het eerste Jaarbericht van de Monitor Geestelijke gezondheid (NMG).

De doelstelling van de NMG is de ontwikkeling en consolidatie van hoogwaardige informatievoorziening over de geestelijke volksgezondheid en de geestelijke gezondheidszorg.

Bij deze brief bied ik u het eerste Jaarbericht aan van de Nationale Monitor Geestelijke gezondheid (NMG).

Met het eerste Jaarbericht NMG wordt essentiële, wetenschappelijk gevalideerde, informatie aangaande de belangrijkste clusters van psychische stoornissen samengebracht en in begrijpelijke taal geformuleerd. De NMG wordt gecoördineerd door het Trimbos-instituut.

Informatievoorziening en geestelijke gezondheidszorg De algemene doelstelling van het VWS informatiebeleid is de beschikbaarheid van uniforme gegevens vergroten, zodat de verschillende belanghebbende partijen deze gegevens kunnen benutten voor hun informatiebehoefte. Daartoe wordt momenteel de bestaande infrastructuur voor informatievoorziening in de zorg vernieuwd en geactualiseerd. De basis daarvoor ligt in de notitie `Informatievoorziening en transparantie' (TK 2001-2002, 27855, nr. 17) die als uitwerking van het informatiebeleid, zoals aangekondigd in de stelselnota 'Vraag aan bod', samen met enkele andere notities naar de Tweede Kamer is gezonden.

De informatieverzameling voor de Brancherapporten nieuwe stijl - u aangeboden op 15 november jl. - en andere informatieproducten wordt de komende jaren hier op aangesloten. Deze departementale ontwikkelingen versterken tevens de mogelijkheden voor beleidsverantwoording in het kader van VBTB.

De inspanningen op de beleidsterreinen geestelijke gezondheidszorg, verslavingszorg en maatschappelijke opvang dragen bij aan een gezonder en veiliger samenleving. Teneinde psychosociale en psychiatrische problematiek onder de bevolking te voorkomen en te laten behandelen ontwikkelt VWS beleid dat de voorwaarden schept voor een toegankelijk, samenhangend en kwalitatief goed zorgaanbod. Dit beleid sluit aan bij de vraag van individu en maatschappij.

Om dit beleid te kunnen voeren en om verantwoording over de resultaten te kunnen afleggen is - ook hier - een uitstekende informatievoorziening onontbeerlijk. Daartoe zijn reeds succesvolle initiatieven genomen zoals het tienjarig ZON-MW stimuleringsprogramma Geestkracht, Resultaten scoren, de verbetering van de onderzoeks- en kennisinfrastructuur op deze terreinen, de Nationale Drug Monitor (NDM), en de Monitor Maatschappelijke Opvang

2

(MMO). Thans vervult de NMG een nu nog ontbrekende positie in dit stelsel van tijdige, betrouwbare en volledige informatievoorziening.

Niet alle lacunes in wat patiënten/consumenten, marktpartijen en overheid (willen) weten zijn nu evenwel vervuld. Het sectorbrede brancherapport `Geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke zorg 1998-2001', waarvan de NMG één van de pijlers is, brengt de bestaande leemten duidelijk aan het licht. In volgende jaren wordt de informatie verder aangevuld. Het Jaarbericht is bedoeld om onze actuele kennis over de geestelijke gezondheid in Nederland te vergroten.

Jaarbericht van de Nationale Monitor Geestelijke gezondheid (NMG). De doelstelling van de NMG houdt in dat de informatievoorziening voldoet aan criteria van tijdigheid, eenduidigheid, wetenschappelijke betrouwbaarheid en volledigheid.

Naar aard en functie onderscheidt de NMG zich van het brancherapport Geestelijke Gezondheidszorg Zorg-Maatschappelijke Zorg (GGZ-MZ). Het brancherapport biedt basale feiten en cijfers over de prestaties van het Nederlandse stelsel van geestelijke gezondheidszorg en maatschappelijke zorg aan de hand van een vijftal informatiecategorieën. De NMG is een continue monitor, een instrument gericht op het periodiek vaststellen van veranderingen in de geestelijke gezondheid van de Nederlandse bevolking aan de hand van feiten en cijfers over psychische stoornissen, behandeling en preventie.

Het Jaarbericht 2002 is het eerste product van de NMG. De samengebrachte kennis over een zestal majeure psychische stoornissen (t.w. schizofrenie, dementie, depressie, paniekstoornis, sociale fobie en eetstoornissen) wordt gepresenteerd aan de hand van de volgende kernindicatoren:
1) prevalentie, incidentie, co-morbiditeit en determinanten van psychische stoornissen;
2) gevolgen
van
psychische stoornissen: sociaal leven, arbeid, sterfte, kwaliteit van leven, maatschappelijke kosten; 3) beroep op hulpverlening;
4) preventie:
overzicht
evidence based interventies; 5) diagnostiek en behandeling: overzicht evidence based interventies; 6) begeleiding,
reïntegratie, vermaatschappelijking: overzicht evidence based interventies.

Versies voor professionals en leken worden ook op internet gepubliceerd. In de toekomst worden ook andere (internationale) kennisproducten voorzien. In het geval van bijzondere informatiebehoeften wordt aan de NMG opdracht gegeven hier aan te voldoen. Het kan daarbij gaan om achtergrondstudies, thematische studies, signalementen of additionele analyses op het terrein van de geestelijke volksgezondheid en de geestelijke gezondheidszorg. Het Jaarbericht wordt volgens een modulair principe jaarlijks uitgebouwd.

Het Jaarbericht is bedoeld voor de landelijke overheid, lokale en regionale overheden, instellingen zoals brancheorganisaties, registratieorganen, universiteiten/onderzoeksinstituten, zorgverzekeraars, zorgaanbieders, beroepsverenigingen, patiënten- en consumentenorganisaties, en (in de toekomst) internationale instellingen en overheden (w.o. WHO, UN).

3

De Staatssecretaris van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

drs. Clémence Ross-van Dorp