Ingezonden persbericht

Bijgaand stuur ik u een interview met Linda de Mol over de start van Postcode Loterij: Miljoenenjacht op zondag 22 december a.s. De vragen en antwoorden zijn vrij ter publicatie.


1) Op 22 december komt Postcode Loterij: Miljoenenjacht terug met zes nieuwe afleveringen. Hoe lang zijn jullie bezig geweest met de voorbereidingen en veranderingen van het progamma? Linda de Mol: "Wij hebben een nieuw eindspel gecreëerd. Dit is bedacht door Dick de Rijke van Endemol. Hij heeft er een jaar aan gewerkt voordat het perfect was. Daarna zijn wij er nog mee bezig geweest om het in het programma Miljoenenjacht te passen."


2) Wat is er nieuw aan het programma?
Linda de Mol: "Het eindspel is grotendeels nieuw en dat neemt ongeveer de helft van het programma in beslag, dus dat is vrij veel. Er zitten geen duizend kandidaten in de zaal. Het zijn wel nog duizend mensen, maar het zijn nu vijfhonderd kandidaten van de Nationale Postcode Loterij die allemaal iemand mogen meenemen. Door middel van een aantal speelrondes wordt, net als in de vorige serie Miljoenenjacht, iemand geselecteerd. Die persoon mag een keuze maken uit 26 koffertjes waarin bedragen zitten die oplopen van één eurocent naar één euro, vijftig euro, duizend euro, tienduizend euro, honderdduizend euro, tweehonderdduizend euro, driehonderdduizend euro, vijfhonderdduizend euro, dan zelfs één miljoen euro, twee miljoen euro en de klapper is vijf miljoen euro. Dus 26 koffers met 26 bedragen. De uitgekozen deelnemer die een koffer mag kiezen, heeft een kans van één op de 26 om vijf miljoen euro te winnen."


3) Waarom is besloten om in plaats van duizend kandidaten nu voor vijfhonderd kandidaten plus begleiding te kiezen? Linda de Mol: "De kandidaten moeten hele belangrijke beslissingen nemen waarbij het fijn is om te kunnen overleggen. Als de kandidaat een koffer heeft gekozen, is 'ie er nog lang niet. In principe heeft hij of zij recht op het bedrag dat in de koffer zit, maar de bank gaat proberen de koffer van hem te 'kopen' en doet iedere keer een bod. Het spel heet 'D¤al of geen D¤al' en iedere keer dat de kandidaat 'nee' zegt tegen een bod is er geen deal. Er gaat steeds een aantal van de 25 koffers open zodat duidelijk wordt welk bedrag de kandidaat in zijn koffer zou kunnen hebben. Dat is kortgezegd het spel. We verwachten dat vaak het koffertje wordt verkocht, omdat op een gegeven moment de bank steeds hoger gaat bieden. Je moet wel erg sterk in je schoenen staan om tegen een bod van tweehonderdduizend euro in te gaan als de kans bestaat dat je met maar tien euro of misschien zelfs één eurocent naar huis gaat! Het kan dus zijn dat iemand zijn koffer verkoopt voor een paar duizend euro terwijl later dat er blijkt tweeënhalf miljoen in de koffer zit! Maar het kan ook andersom... Dat iemand zijn koffer verkoopt voor driehonderdduizend euro en er blijkt maar twintig eurocent in te zitten. Daarom is gekozen voor vijfhonderd mensen die iemand mogen meenemen, omdat je bij zo'n spel wel iemand moet hebben met wie je van gedachten kunt wisselen. Dus vijfhonderd mensen die hun partner, goede vriend of moeder - iemand die ze vertrouwen - mogen meenemen."


4) Wie bepaalt in de finaleronde in welke koffertje welke bedrag zit en wie weet dit? Linda de Mol: "De enige die dit weet, en echt de enige, is de notaris. Vlak voor de uitzending zijn alle koffers nog leeg. In de studio wordt eerst getoond dat de koffers leeg zijn. Vanaf dat moment blijft de notaris bij de koffers, hij verdeelt hoogstpersoonlijk de 26 bedragen en verzegelt ze vervolgens."


5) Wie bepaalt de bedragen die door de bank worden geboden? Linda de Mol: "Dat is in feite een computerprogramma waarbij het risico wordt berekend. Dus stel: er zijn nog zes koffers over en er zit nog honderdduizend euro, één miljoen, twee miljoen en twee lagere bedragen in, dan berekent de computer wat een goede afkoopsom zou zijn."


6) Hoe zou je zelf als kandidaat zijn? Doorgaan of je laten afkopen? Linda de Mol: "Ik zou mij uiteindelijk laten afkopen, maar pas op het moment dat ik er heel veel voor krijg! Ik zou zelf heel lang doorspelen. Ik heb het spel inmiddels zeker dertig keer gespeeld. Hoe meer koffers je laat openmaken, hoe vaker je 'nee' zegt tegen het bod van de bank. Als je een beetje mazzel hebt, dan kom je op hele hoge biedingen van de bank uit. Wanneer je echt veel geld wil verdienen, dan moet je dapper zijn en volhouden, maar dan loop je natuurlijk wel het risico dat de hoge bedragen eruit gaan en dan zakt het bod."


7) Heb jij een tip voor de finalisten?
Linda de Mol: " Mijn tip is in elk geval dat je niet snel je koffer moet verkopen. Dat blijkt niet slim te zijn. Ik zou zeggen: eerst wachten tot zeker achttien koffers open zijn, eerder verkopen is niet slim. Je moet een beetje gokken om tot echt hoge bedragen te komen. Maar of de kandidaten dat uiteindelijk onder de hoge spanning en de stress nog durven, is nog maar de vraag. Het wordt in elk geval verrassend. Misschien zijn er wel mensen die tot het laatste moment wachten of hun koffertje helemaal niet willen verkopen, maar dan loop je wel het risico een enorme kat in de zak te kopen."


8) Wat voor soort vragen wordt gesteld?
Linda de Mol: "In de eerste paar ronden zijn het algemene kennisvragen. We waken er wel voor dat ze niet té makkelijk zijn omdat het anders saai wordt. Als we eenmaal 26 kandidaten hebben geselecteerd, er zijn ook 26 koffers, wordt het moeilijker. Omdat het altijd multiple choice vragen zijn, speelt de factor geluk ook mee."


9) In de uitstapronde worden prijzen aangeboden, wat voor prijzen zijn dit? Linda de Mol: "Er is een aantal grote prijzen te winnen, ook door mensen in de zaal. Als de kandidaat besluit om de prijs niet te accepteren, gaat die per definitie naar de zaal. Wij hebben in het begin een uitstapronde waarin we een prijs bieden van tienduizend euro. En aan het einde, als er nog twee mensen over zijn, is er de mogelijkheid om uit te stappen. In een grote gouden koffer zit een prijs die in elke geval meer dan 25.000 euro waard is. Maar wát het is, weten de kandidaten niet. Dus ze moeten kiezen voor een prijs waarvan ze niet weten wat het is. Het kan bijvoorbeeld een fantastische reis zijn, met alles erop en eraan, maar het kan ook een auto, een motor of een nieuwe keuken zijn. Allemaal geweldige prijzen, maar als je geen nieuwe keuken nodig hebt, dan zou het een reden kunnen zijn om door te spelen, maar dat weet je niet vantevoren."


10) Heb je er zin in om deze reeks van Miljoenenjacht te presenteren? Linda de Mol: "Ik kijk er enorm naar uit. Het is een heel spannend concept en natuurlijk hoop ik dat ik iemand met vijf miljoen euro naar huis mag laten gaan."

TROS Communicatie
18 december 2002