PERSBERICHT
Kerst- en krokusvakantie hoogtijdagen op wegen naar wintersportoorden
Wintersporters nemen onnodig veiligheidsrisico's
Utrecht, 18 december 2002 - Het aantal autowintersportvakanties naar Frankrijk en Zwitserland is in 2001 ten opzichte van het jaar daarvoor met respectievelijk 32% en 19% toegenomen volgens cijfers van de ANVR. Het Continu Vakantie Onderzoek heeft bovendien becijferd dat er vorig jaar ruim 1,2 miljoen wintersportvakanties geboekt zijn. De helft van deze wintersporters gaat met de auto op vakantie, een reis van gemiddeld 1100 kilometer. Maar veel vakantiegangers letten onvoldoende op de veiligheid onderweg. Zo rijdt 50% van de Nederlandse automobilisten met een onjuiste - veelal te lage - bandenspanning, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Organisatie voor Energie en Milieu (Novem). Ernstige veiligheidsrisico's voor de inzittenden zijn het gevolg.
"Een goede voorbereiding op de wintersportvakantie is van groot belang," zegt Sonja Munnix, programma-adviseur van Het Nieuwe Rijden namens Novem. "Dat geldt ook voor de bandenspanning, voor vakantiegangers vaak een ondergeschoven kindje. Terwijl een juiste bandenspanning het risico op ellende kan verkleinen." De juiste bandenspanning verkleint de kans op slippen. Dat is vooral belangrijk bij regen, ijzel, hagel of sneeuw. Dit zijn weertypen die wintersporters op weg naar hun bestemming tegen gaan komen. Bovendien zorgt een juiste bandenspanning ervoor dat de auto beter bestuurbaar is en dat de remweg verkort wordt. Munnix: "De kans op ongelukken wordt simpelweg verkleind door je bandenspanning te controleren en zo nodig lucht bij te pompen. En dat kun je gewoon bij het tankstation doen."
Andere veiligheidstips voor wintersporters:
* Spreiding van vertrekdagen
Probeer niet op de eerste dag van de kerst- of krokusvakantie te vertrekken. Oostenrijk is volgens de ANVR de meest geboekte wintersportbestemming tijdens de kerstvakantie, terwijl Frankrijk en Oostenrijk in de krokusvakantie populair zijn. Veel wegen naar deze landen zijn dan dichtgeslibd, waardoor het risico van ongelukken groter is.
* Zorg dat de maat van de sneeuwkettingen goed is
Wanneer dit pas midden in een sneeuwstorm ontdekt wordt, zit de automobilist met een probleem.
* Goed zicht
Zorg dat de ruiten goed schoon en ijsvrij zijn. Gebruik een krabber of spuitbus voor de buitenkant en een schone wisser voor binnen. Zet de blower en de verwarming op de hoogste stand om de ruiten snel schoon te krijgen.
* Veilig rijden
Houd onderweg voldoende afstand zodat u bijtijds kunt remmen. Zeker bij winterweer is dit extra belangrijk. Neem voldoende rustpauzes.
* Rijd niet te hard met een skibox op het dak
Bevestig de skibox goed op het dak van de auto en houd het gewicht van de box goed in de gaten. Een gemiddelde ski-uitrusting weegt ongeveer tien kilo. Bij een skibox die geschikt is voor zes uitrustingen loopt het gewicht op het dak van de auto al gauw op tot 60 kilo, waarbij de drager en de skibox niet meegerekend zijn. Teveel gewicht op het dak kan het zwaartepunt van de auto beïnvloeden en daarmee nadelig zijn voor de bestuurbaarheid van de auto. Rijd daarom niet te hard, dit bespaart bovendien brandstof.
* Gebruik winterbanden
Gebruik winterbanden voor de lange ritten naar besneeuwde oorden. Hierdoor heeft de auto een betere grip op de weg. Bovendien heeft een auto die voorzien is van winterbanden een goede trekkracht op natte, besneeuwde of bevroren wegen.
ANWB, BOVAG, Consumentenbond, RAI-Vereniging, Vereniging VACO, VVCR, 3VO en Goodyear hebben de handen ineengeslagen voor de Campagne Bandenspanning, die onderdeel is van het programma Het Nieuwe Rijden. Novem voert dit meerjarenprogramma uit in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat en in samenwerking met het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer.