BERG KLEIJN COMMUNICATIE


1 op 10 wintersporters loopt blessures op








Driekwart van de blessures valt onder beginners

Den Haag, 18 december 2002. In het komende winterseizoen gaan ongeveer 650.000 Nederlanders op wintersportvakantie. Maar liefst 1 op de 10 kan daarbij een blessure oplopen, zo verwacht het NOC NSF. De blessures variëren van duimletsel tot een gebroken been. Gevolg is dat er weer vele honderden wintersporters naar Nederland terugkeren per gipsvlucht. Ondanks de blessures schat de ANWB in dat 1 op de 5 wintersporters geen reisverzekering afsluit. Met de voorlichtingscampagne 'Wijs op Reis' wil het Ministerie van Buitenlandse Zaken jonge wintersporters attenderen op een goede reisvoorbereiding.

Uit onderzoek blijkt dat 70% van de ski-ongevallen beginners betreft. Deze groep heeft driemaal meer kans op blessures dan gevorderde skiërs. Ook snowboarders lopen een verhoogd risico. In die laatste groep zijn vooral de jongeren van 19-29 jaar sterk vertegenwoordigd. Ondanks deze cijfers blijkt maar liefst één op de vijf wintersporters onverzekerd op reis te gaan. 'Het bewijst dat lang niet iedereen zich bewust is van de risico's en van het feit dat ziekenhuisopname in het buitenland en repatriëring kostbare zaken zijn waarvoor een reisverzekering met extra medische dekking nodig is', aldus Walter van Tiel van reisverzekeraar De Europeesche.

Gipsvluchten
Ook het komend winterseizoen zullen weer vele honderden Nederlandse wintersporters met licht tot ernstig letsel per gipsvlucht terugkeren. 'Vorig jaar vonden er ruim 109 gipsvluchten plaats, met een totaal van bijna 1.400 passagiers. Naar verwacht zal dit aantal alleen maar toenemen', aldus de heer H. Dokter van International Medical Care, dat alle gipsvluchten naar Rotterdam Airport organiseert. Onder de passagiers zitten volgens Dokter veel snowboarders en die zijn vooral te vinden onder de jongeren. Vorig jaar trokken maar liefst 70.000 jongeren massaal naar de witte pistes. In 2000 was dit aantal nog 56.000. Dokter: 'Vele onder hen zijn zich niet bewust van de extra risico's die snowboarden met zich mee brengt, met alle vervelende (financiële) gevolgen van dien'.
Wie de risico's van het snowboarden niet zijn ontgaan is de 19-jarig studente Susanne uit Tilburg. Als onervaren snowboarder was zij nog niet zo behendig in het besturen van haar board toen zij kale plekken moest ontwijken. Susanne: 'Ik brak mijn been en moest naar huis met de eerstvolgende gipsvlucht. Gelukkig was dat mogelijk, want ik had thuis alle belangrijke telefoonnummers opgeschreven, en kopieën gemaakt van mijn paspoort en verzekeringspolis. Ik had alles bij de hand.'

Wijs op reis
'Op je vakantie wil je fun hebben en niets regelen. Wij willen jongeren die op wintersport gaan attenderen 'Wijs op Reis'te gaan, aldus Leo Verheijen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 'Dit houdt in dat je, voordat je op vakantie gaat, een reisverzekering afsluit en je paspoortnummer en het alarmnummer van je reisverzekering apart noteert. Dat kost geen geld en is in vijf minuten geregeld. Je kunt jezelf nooit voor 100% verzekeren van een geslaagde vakantie, maar mocht er onverhoopt iets gebeuren, dan is het altijd handig als je snel de juiste gegevens bij de hand hebt.

Noot aan de redactie:

Voor nadere informatie:
Ministerie van Buitenlandse Zaken, Leo Verheijen, publieksvoorlichter, tel. 070 - 348 41 96,
e-mail: leo.verheijen@minbuza.nl

Mocht u de beelden bij het persbericht willen plaatsen dan kunt u deze downloaden op respectievelijk: http://www.berg-kleijn.nl/pr/WOR winterposter A5 300 ZW.jpg voor het kleurenbeeld en http://www.berg-kleijn.nl/pr/WOR winterposter A5 300 ZW.jpg voor het zwart/wit beeld

18 dec 02 16:02