HBO-Raad

verschenen op: 18-12-2002

Opleidingen beeldende kunst en vormgeving gevisiteerd

De hbo-opleidingen Beeldende Kunst en Vormgeving zijn in 2001 en 2002 door een onafhankelijke visitatiecommissie beoordeeld op hun kwaliteit. Het betreft 12 opleidingen Beeldende Kunst en Vormgeving, 8 Docentenopleidingen, 15 Voortgezette opleidingen en de opleidingen Film & Tv en Museologie. Deze opleidingen worden door 12 hogescholen aangeboden. Commissievoorzitter, de heer F. Lubbers, presenteert op 18 december 2002 de bevindingen van de commissie aan de voorzitter van de HBO-raad, prof. dr. F. Leijnse.

De commissie is van mening dat de opleidingen binnen dit domein zich op de goede weg bevinden bij hun streven naar curriculum- en organisatieontwikkeling. De commissie heeft waardering voor het vele werk dat door de opleidingen in het kader van al deze veranderingen en met beperkte financiële middelen wordt verricht.

De commissie vindt dat de herstructurering van de 12 opleidingen beeldende kunst en vormgeving zou moeten worden gevolgd door verdere differentiatie en profilering van deze opleidingen. Het zou een overgang kunnen markeren van min of meer regionaal gewortelde academies die alles aanbieden, naar academies die hun identiteit ontlenen aan een beperkt aantal afdelingen van een hoge kwaliteit. Concentratie per opleiding op enkele studierichtingen van hoge kwaliteit zou, samen met de versterking van het eigen profiel van de academies, de transparantie van het onderwijsaanbod bevorderen en studenten duidelijker keuzemogelijkheden geven.

De omslag die alle 8 docentenopleidingen hebben gemaakt naar een ongedeelde en ongegradeerde opleiding heeft tot grote veranderingen geleid op zowel het inhoudelijke als het organisatorische vlak. Het tempo waarin deze veranderingen zich voltrekken varieert weliswaar, maar de commissie spreekt haar waardering uit voor de wijze waarop de grote inhoudelijke omslag, van kunstenaardocent naar docent in een beeldend vak, bij vrijwel alle opleidingen ter hand wordt genomen.

Het oordeel van de commissie over de 15 voortgezette opleidingen is positief. De opleidingen werken vanuit een duidelijke visie en hebben van daaruit interessante en sterk verschillende programmas ontwikkeld. De verdeling van het opleidingsaanbod heeft de commissie enigszins verbaasd. Ze stelt vast dat er slechts 2 opleidingen op het gebied van productontwerp zijn, en maar één op het gebied van interieurarchitectuur. De keuze van de voortgezette opleidingen lijkt voortgekomen uit de ambities van de initiële opleidingen en is geen logisch vervolg op het huidige initiële onderwijsaanbod.

Mede op grond van de gehoorde meningen van vertegenwoordigers van het werkveld concludeert de commissie, dat de gerealiseerde kwalificaties van de afgestudeerden van de BKV- en Docentenopleidingen één van de sterke punten van de opleidingen vormen. Daarbij merkt de commissie op dat haar positieve oordeel aan kracht zou hebben gewonnen als deze gesteund zou zijn geweest door representatief onderzoek bij het werkveld en de afgestudeerden. Helaas heeft de commissie een dergelijke systematische terugkoppeling bij de opleidingen niet aangetroffen.

De visitatiecommissie was samengesteld uit vertegenwoordigers van de beroepspraktijk en drie studenten uit BKV- en docentenopleidingen. De commissie bestond uit de volgende personen :

Voorzitter

-F. Lubbers, (Frank), adjunct-directeur/hoofdconservator Van Abbemuseum sinds 1989; voordien conservator en waarnemend hoofdconservator Museum Fodor Amsterdam.
Leden

-C.A. de Baan, (Christine), voorzitter commissie stimuleringssubsidies Fonds voor Beeldende Kunsten Vormgeving en Bouwkunst;
-J.J. Budel, (Jasper), vierdejaars student Willem de Kooning Academie te Rotterdam, lid tot februari 2002;

-drs. J.W.M. Buys, (Ans), rector Sint-Janslyceum, voormalig lid onderwijsraad en diverse besturen culturele instellingen;
-H. Eijkelboom, (Hans), beeldend kunstenaar;
-K. van Hees, (Klaas-Jan), derdejaars student Design Academy Eindhoven;

-O.M. Houwers, (Olga), derdejaars student Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg;

-drs. R.A. Huisman, (Rob), directeur Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers;

-G.P.J. Kuijer, (Ruud), beeldhouwer;

-L.P.P. Pennock, (Lon), beeldend kunstenaar;
-U.C. Poot, (Mieke), interieurarchitekt BNI, partner O architekten te Amsterdam;

-M.A.P. Schaap, (Manon), creative director, Image, product strategy;
-A.C.M. Schwartzmans, (Annette), rector Markland College, voormalig lid ARO (Adviesraad Onderwijs), voormalig lid en secretaris ARVO (Adviesraad voor het voortgezet onderwijs), voormalig adviseur KPC-groep, voormalig lid onderwijscommissie Raad voor de Cultuur;
-A. Swinkels, (Annemiek), derdejaars student Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, lid vanaf februari 2002.
Terug terug