Ingezonden persbericht

Deetman: Nederlandse kenniseconomie vraagt investeringen in ict

Persbericht van EPN - Platform voor de informatiesamenleving

Den Haag, 18 december 2002 - "Mijn indruk is dat momenteel tot op het hoogste politieke niveau de maatschappelijke meerwaarde van ict onvoldoende wordt ingezien," aldus Wim Deetman tijdens zijn eindejaarstoespraak voor EPN - Platform voor de Informatiesamenleving.

Wim Deetman, voorzitter van EPN, ging verder in op de maatschappelijke meerwaarde van ict: "De komende jaren komt er een stroom van innovaties op ons af, die door ict mogelijk wordt gemaakt. Door deze ict toepassingen zie ik allerlei verbeteringen en besparingen op vele maatschappelijke terreinen, bijvoorbeeld voor het verbeteren van de kwaliteit van de zorg, beter onderwijs en betere dienstverlening door de overheid. Ict is daarmee het middel bij uitstek voor het oplossen van de meest urgente maatschappelijke problemen. Dat vraagt om daadkracht en politieke moed: nu investeren betekent dat we straks een betere samenleving hebben en ook nog eens besparingen kunnen inboeken doordat we met ict processen efficiënter hebben gemaakt."

Deetman wees ook op het belang van investeren in onderwijs. "Nederland is door jarenlange bezuinigingen zo langzamerhand in de onderste regionen terechtgekomen. Dat strookt niet met de intentie om in Europa koploper op ict gebied te blijven. Daarvoor moet worden geïnvesteerd in kennis, kennis en nog eens kennis. Nederland geeft aan onderwijs nu nog maar een schamele 4,5% per jaar van ons bruto nationaal product uit. En dat terwijl het Europees gemiddelde op 6,5% ligt. Als wij echt willen werken aan de versterking van onze economische basis in de kenniseconomie, dan zou dit zeker moeten worden opgetrokken tot 7 of zelfs 8% per jaar. Door te investeren in de Nederlandse kenniseconomie bouwen we aan onze welvaart en welzijn in de toekomst."

In zijn toespraak ter gelegenheid van het EPN Eindejaars Event hield Deetman ook een pleidooi om na te blijven denken over de maatschappelijke gevolgen van technische ontwikkelingen: "We zijn nog maar nauwelijks gewend aan internet, terwijl de introductie van mobiele innovaties heeft plaatsgevonden en intelligente chips straks overal in zitten. Dit is de volgende belangrijke innovatiegolf. Om hier straks goed mee om te kunnen gaan is het essentieel dat we elkaar blijven ontmoeten in forums als EPN. Inzichten in de wetenschap, het beleid van de overheid, het bedrijfsleven, het middenveld en de politiek komen tot leven door ze met elkaar te confronteren en in verband te brengen."

Tijdens het EPN Eindejaars Event werd uitgebreid aandacht besteed aan deze maatschappelijke toepassingen van ict. Daartoe waren aparte deelsessies gewijd aan praktische toepassingen. Onder de titel Virtuele geneeskunde 2006 werden 3D-toepassingen in de geneeskunde gedemonstreerd en bediscussieerd. Onder de titel Digitale identiteit 2006 werden toepassingen in de biometrie, waaronder het nieuwe Nederlandse biometrische beveiligde paspoort en andere identiteitsbewijzen gedemonstreerd en besproken. Bij de onderwijssessie, onder de titel De Virtuele School 2006, kwamen nieuwe virtuele onderwijstoepassingen aan de orde.

De deelsessies maakten duidelijk hoe urgente maatschappelijke knelpunten in het onderwijs, de zorg en op het gebied van veiligheid met behulp van ict kunnen worden aangepakt.

EPN - Platform voor de informatiesamenleving

EPN is een onafhankelijke stichting met als doel het bevorderen van de maatschappelijke meerwaarde van ict. In het Platform zijn het bedrijfsleven, de politiek, het maatschappelijk middenveld, de wetenschap en de overheid vertegenwoordigd. EPN verricht onderzoek, publiceert en organiseert bijeenkomsten over thema's rond ict en samenleving.