Persbericht Trimbos-instituut

Zorgboerderijen groeien als kool

Utrecht, 16 december 2002. Het aantal zorgboerderijen in Nederland is tussen 1998 en 2002 gestegen van 75 naar 320. Een verdrievoudiging in nog geen vijf jaar. Werken op de boerderij is in. Samen de handen uit de mouwen om er beter van te worden. Maar wat zijn zorgboerderijen eigenlijk, hoeveel zijn er in Nederland, voor wie zijn ze bestemd en welke problemen ondervindt men in deze sector? Deze vragen worden beantwoord in de publicatie `Landbouw en zorg in beeld. Blik op heden en toekomst', die is uitgebracht door Plant Research International (onderdeel van Wageningen Universiteit en Researchcentrum) en het Trimbos-instituut, in nauwe samenwerking met het Landelijk Steunpunt Landbouw en Zorg.

Uit de publicatie blijkt dat het gaat om een veelbelovend en enthousiast werkveld waar vele partijen bij betrokken zijn. De verwachting is dat het aantal zorgboerderijen voorlopig zal blijven groeien, gezien de niet-aflatende stroom boeren die zich oriënteren op dit nieuwe werkveld en de groeiende vraag vanuit geïnteresseerde cliënten. Bij zorgboerderijen gaat het om hele verschillende bedrijven: van reguliere agrarische bedrijven waar wekelijks enkele cliënten arbeidsritme opbouwen, tot instituutsboerderijen of tuinprojecten waar dagelijks twintig cliënten aan het werk zijn of waar cliënten komen voor belevingsgerichte activiteiten. De agrarische activiteiten zijn zeer divers: het gaat om intensieve of extensieve vormen van landbouw, om verzorging van landbouwhuisdieren of om vormen van natuur- of landschapsbeheer. In de beginjaren kwamen vooral volwassenen met een verstandelijke handicap of met psychische problemen naar de zorgboerderijen, de laatste jaren zijn daar ook ouderen, kinderen, verslaafden en cliënten van sociale activeringstrajecten bij gekomen.

Het veld signaleert een aantal knelpunten die aangepakt moeten worden om de ontwikkeling van zorgboerderijen verder mogelijk te maken. Zo ontbreekt het vooralsnog aan een gedegen inzicht in de resultaten van zorgboerderijen. De kwalitatieve verhalen spreken zeer tot de verbeelding maar nu de pioniersjaren voorbij zijn, wordt het tijd om ook op kwantitatieve wijze de waarde van de zorgboerderij inzichtelijk te maken. Ook moet worden bestudeerd wat nu precies de werkzame factoren van zorgboerderij zijn: de natuurlijke omgeving, de aard en diversiteit van de werkzaamheden, het contact met de boer en zijn gezin of andere factoren?

Ondertussen wordt hard gewerkt aan de verdere ontwikkeling en professionalisering van de sector landbouw en zorg. Het scholingsaanbod voor zorgboeren breidt zich langzaam uit, in regionale studiegroepen ontvangen boeren scholing en intervisie, er is een kwaliteitssysteem in gebruik dat verder ontwikkeld wordt naar een intern certificeringsysteem en er worden verschillende studies gestart naar de waarde en de toekomstkansen van zorgboerderijen.

Landbouw en zorg in beeld. Blik op heden en toekomst. D. Ketelaars, N. van Erp & J. Hassink. Prijs ¤ 15,-, te bestellen bij Plant Research International, Dorea Ketelaars, Postbus 16, 6700 AA Wageningen, email: t.j.w.m.ketelaars@plant.wag-ur.nl.
---

____

Voor meer informatie, bel Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030 - 297 11 16), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11

---