Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Leidschendam, 18 december 2002

Onderzoek: Hoe eet Nederland met Kerst?

De supermarkten verwachten topdrukte wanneer de consument zijn kerstinkopen gaat doen. Is de omzet in een normale week ¤ 460 miljoen, tijdens een kerstweek loopt dit op tot ¤ 600 miljoen, zo verwacht het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de koepelorganisatie van de Nederlandse supermarkten. Uit het onderzoek "Hoe eet Nederland met Kerst" dat het Erasmus Food Management Instituut (EFMI) in samenwerking met het CBL heeft uitgevoerd, blijkt dat 36% van de consumenten verwacht tijdens deze Kerstdagen meer uit te geven aan eten dan tijdens de Kerstdagen vorig jaar. Bovendien blijkt de supermarkt de belangrijkste plek te zijn om inkopen te doen voor het kerstdiner: 87% doet de meeste boodschappen voor de Kerstmaaltijd in de supermarkt. Veruit de meeste Nederlandse huishoudens (83%) zeggen tijdens de Kerstdagen meer geld uit te geven aan eten dan 'normaal'. Gemiddeld verwacht men per persoon ongeveer het dubbele bedrag per maaltijd uit te geven dan 'normaal'. 76% eet (iets) meer dan anders en 78% let minder op de prijs van het eten dan normaal.

In samenwerking met het CBL heeft het EFMI van 13 t/m 15 december het eet- en boodschappenpatroon van de Nederlandse consument tijdens de kerstdagen onderzocht. Daaruit blijkt dat de meeste Nederlanders zowel op Eerste Kerstdag (60%) als op Tweede Kerstdag (52%) thuis eten. 34% eet beide dagen thuis. Ongeveer de helft van de met Kerst 'thuisetende' Nederlanders verwacht gasten voor de hoofdmaaltijd. Gemiddeld ontvangt men dan zo'n 4 gasten.

Verder blijkt dat vrijwel alle Nederlanders die met Kerst thuis eten, de maaltijd ook thuis bereiden. De supermarkt blijkt voor veel consumenten voor het kerstdiner de inspiratiebron te zijn: 34% doet zijn ideeën op uit folders/magazines van de supermarkten en de supermarkt zelf (tijdens het boodschappen doen) brengt 21% van de met de Kerst 'thuisetende' Nederlanders op ideeën.

Het laten thuisbezorgen of afhalen van de maaltijd komt met de Kerst slechts incidenteel voor. 70% van de maaltijden wordt (grotendeels) in de keuken bereid. Maar ook het aan tafel bereiden van de maaltijd (fondue, gourmetten of steengrillen) is populair in Nederland. 30% van de Kerstmaaltijden wordt op deze wijze bereid.

Aan het bereiden van het kerstdiner wordt veel tijd en aandacht besteed. 68% van de Nederlandse huishoudens die thuis eten met de Kerst staat langer in de keuken dan normaal om de maaltijd te bereiden. 45% van de Nederlandse huishoudens staat voor de Kerstmaaltijd langer dan anderhalf uur in de keuken. De bereidingstijd van de hoofdmaaltijd op Eerste en Tweede Kerstdag duurt gemiddeld respectievelijk 65 minuten en 32 minuten langer dan 'normaal'. In 25% van de huishoudens wordt het Kerstdiner door iemand anders bereid dan degene die normaal gesproken kookt.

Voor meer informatie over het onderzoek "Hoe eet Nederland met Kerst?": Miranda Boer, Hoofd PR en Voorlichting van het CBL, 070 - 337 62 00.

Met vriendelijke groet,
Miranda M.G. Boer
Hoofd PR en Voorlichting CBL

070-3376200
06-51502772