Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Regeling van de Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mr. A.E. Verstand-Bogaert, van 7 februari 2002, Directie Coördinatie Emancipatiebeleid, nr. DCE/2002/8152, Subsidieplafonds Subsidieregeling emancipatieondersteuning

De Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, mr. A.E. Verstand-Bogaert maakt bekend:
dat de subsidieplafonds zoals bedoeld in artikel 2, onderdeel a, van de Subsidieregeling emancipatieondersteuning 1998 (Staatscourant 1997, nr. 249) voor het jaar 2002 worden vastgesteld op:

* * 454.000,= voor het actuele thema `Levensloopbaan en de jonge generatie', en
* * 454.000,= voor het actuele thema `VN-vrouwenverdrag en nieuwkomers'. Aanvragen voor subsidie voor het thema `Levensloopbaan en de jonge generatie' dienen vóór 1 juni 2002 te worden ingediend.
Aanvragen voor subsidie voor het thema `VN-vrouwenverdrag en nieuwkomers' dienen vóór
1 juli 2002 te worden ingediend.
Het subsidieplafond zoals bedoeld in artikel 2, onderdeel b, van de Subsidieregeling emancipatieondersteuning wordt voor het jaar 2002 vastgesteld op * 454.000,=. Het subsidieplafond zoals bedoeld in artikel 2, onderdeel c, van de Subsidieregeling emancipatie-ondersteuning 1998 wordt voor het jaar 2002 vastgesteld op * 4.764.000,=.
`s-Gravenhage, 7 februari 2002
De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,
(mr. A.E. Verstand-Bogaert)



Toelichting
Inleiding
Volgens de begroting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 2002 is voor de toepassing van de Subsidieregeling emancipatie-ondersteuning 1998 voor het kalenderjaar 2002 een bedrag beschikbaar ad * 7.491.000,=. Daarvan is reeds * 4.764.000,= gereserveerd voor organisaties die per boekjaar worden gesubsidieerd (artikel 2, onderdeel c). Voor toepassing van de subsidieregeling is * 908.000,= beschikbaar voor activiteiten zoals bedoeld in artikel 2, onder-deel a, en * 454.000,= voor activiteiten zoals bedoeld in onderdeel b. Voor overige activiteiten is *
1.365.000,= gereserveerd, waaronder de inrichting van het Informatiepunt Gelijke Behandeling m/v en de uitfinanciering van de Vrouwenvakscholen.
Actuele thema's
Jaarlijks worden in de begroting van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid actuele thema's gekozen die vanuit beleidsdoelstellingen van de coördinerende staatssecretaris om een extra impuls vragen. Doel hiervan is om in aansluiting op de beleidsvoering het maatschappelijk bereik van de thema's te vergroten door niet-gouvernementele organisaties in staat te stellen rond de thema's activiteiten te organiseren.
Levensloopbaan en de jonge generatie
In de afgelopen decennia hebben mensen in Nederland meer mogelijkheden gekregen om hun levensloop naar eigen inzicht in te richten. Ongeacht leeftijd en fase van hun leven willen mensen steeds meer zelf invulling geven aan werken, leren, zorgen, wonen en rusten en de volgorde van deze fasen. Het keurslijf van de oude standaard levensloop (leren/werken/ pensioen) is grotendeels verdwenen. Uitgangspunt is dat individuele burgers in beginsel zelf verantwoordelijk zijn voor de consequenties van keuzes die zij in vrijheid maken. En de overheid schept de randvoorwaarden om ervoor te zorgen dat er werkelijk sprake is van keuzevrijheid. De beschikbaarheid van betaalbare kinderopvang is bijvoorbeeld een voorwaarde om de keuze om arbeid en zorg te combineren daadwerkelijk te realiseren. Daarbij wordt een groter beroep op de eigen verantwoordelijkheid van burgers gedaan. Het verdwijnen van een keurslijf geeft vooral jonge `burgers' meer ruimte om hun leven naar eigen inzicht in te richten. De keerzijde van deze grotere eigen verantwoordelijkheid is dat met name de jongere generatie, dat wil zeggen de jonge mensen die zich in de opbouwfase van de levensloop bevinden, weten wat op termijn de consequenties zijn van keuzes die zij nu maken. Bijvoorbeeld:
* (tijdelijk) stoppen met werken om voor een kind(eren) te zorgen, wat zijn de sociale en economische gevolgen?

* sparen voor de oude dag, is dat nou wel nodig?
* is een relatie een `verzekering' voor de toekomst?
* eerst een stevige positie op de arbeidsmarkt en dan pas een gezin? Het kabinet wil daarom de ontwikkeling stimuleren van instrumenten waarmee de jongere generatie zelf de eigen verantwoordelijkheid voor het maken van keuzes wat betreft hun levensloop kunnen vormgeven. Daarbij gaat het erom dat jonge mensen die zich in de opbouwfase van de levensloop bevinden, worden gestimuleerd om actief over de consequenties van deze keuzes en hun levensloopplanning na te denken. Bij levensloopplanning gaat het om




2 een betere spreiding en combinatie van activiteiten in de loop van het hele leven met het accent op de afweging tussen "nu of later".
Door organisaties kan subsidie worden aangevraagd voor interactieve projecten die gericht zijn op het aanreiken van instrumenten aan de jongere generatie en het aanleren van vaardigheden om de levensloop te kunnen plannen (leren, economische zelfstandigheid, zorg, pensioen). De looptijd van het project mag niet langer dan één jaar beslaan. Bij de beoordeling van de project-voorstellen wordt voorts gelet op:

* de mate waarin het project de doelgroep actief stimuleert over levensloopplanning na te denken;
* de mate waarin en de wijze waarop met anderen wordt samengewerkt en de mate van nieuwheid van de samenwerkingsvorm;

* de mate waarin waarborgen zijn opgenomen voor overdraagbaarheid en verspreiding van het projectresultaat;

* de mate waarin het projectresultaat kan worden ingebed in het reguliere beleid van bedrijven, instellingen en overheden;

* de mate waarin het project een vernieuwend karakter heeft (originaliteit); Projecten die alleen gericht zijn op informatieoverdracht komen niet voor subsidiëring in aanmerking. VN-Vrouwenverdrag en nieuwkomers
Het kabinet rapporteert één maal in de vier jaar aan het VN-Comité voor de uitbanning van alle vormen van discriminatie jegens vrouwen (CEDAW). Hieraan vooraf gaat een nationale rapportage die aan de Tweede Kamer wordt voorgelegd. Het kabinet volgt een tweejaarlijkse rapportagecyclus; in 2002 zal de tweede nationale rapportage worden ingediend. Het onderwerp van deze tweede nationale rapportage is de gender-sensitiviteit van en de relatie tussen het mensenrechtenbeleid, het vreemdelingenbeleid, het nieuwkomersbeleid, het integratiebeleid en het terugkeerbeleid. Dit alles in het licht van de relevante artikelen van het VN-Vrouwenverdrag en de vreemdelingrechtelijke rechtspositie van vrouwen in het vreemdelingenbeleid. Het kabinet wil thans de rechten van vrouwen in het kader van het VN-Vrouwenverdrag specifiek onder de aandacht brengen bij de jongere generatie nieuwkomers in de Nederlandse samenleving.
Door maatschappelijke organisaties kan subsidie worden aangevraagd voor projecten waarbij de doelgroep bewust wordt gemaakt van hun rechten zoals verwoord in het VN-Vrouwenverdrag, om zo te (kunnen) komen tot empowerment van jonge allochtone vrouwen en vluchtelingen-vrouwen onder nieuwkomers. Specifieke aandacht dient daarbij uit te gaan naar bewustwording van de rechten als vrouw in relatie tot de gevaren van mensenhandel, seksueel geweld en gedwongen prostitutie. Centraal bij de initiatieven gericht op empowerment van jonge allochtone en vluchtelingenvrouwen dient te staan dat zij zich (verder) ontwikkelen als zelfbewuste persoonlijkheden en zich bewust zijn/worden van hun rechten als vrouw.
De looptijd van het project mag niet langer dan één jaar beslaan. Bij de beoordeling van de projectvoorstellen wordt voorts gelet op:

* de mate waarin het project de doelgroep actief stimuleert over hun rechten en hun positie in de Nederlandse samenleving;

* de mate waarin en de wijze waarop met anderen wordt samengewerkt;




3

* de mate waarin waarborgen zijn opgenomen voor overdraagbaarheid en verspreiding van het projectresultaat;

* de mate waarin het projectresultaat kan worden ingebed in het regulier beleid;
* de mate waarin het project een vernieuwend karakter heeft (originaliteit). Informatie
Voor het indienen van de aanvraag kunt u het Informatiepakket Subsidieaanvragen 2002 aanvragen bij de (gratis) informatietelefoon van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, tel: 0800- 9051. Dit pakket bevat de Subsidieregeling Emancipatie-ondersteuning 1998, de Algemene Regeling SZW-subsidies en een aanvraagformulier plus handleiding die gebruikt kunnen worden als hulpmiddel bij het indienen van de aanvraag.
De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,
(mr. A.E. Verstand-Bogaert)