Staatsbosbeheer

18 december 2002
Meer natuur in de verkiezingen en in het regeerakkoord. Terugdraaien van de bezuinigingen en meer investeren. Dat zijn de wensen van natuur- en milieuorganisaties én van de overgrote meerderheid van de Nederlanders. Dit heeft Guido van Woerkom, voorzitter van Nederland Natúúrlijk* en hoofddirecteur ANWB, vandaag gezegd tijdens een actie op het Plein voor de Tweede Kamer. Voor het Tweede Kamergebouw was symbolisch een natuurgebied van kerstbomen neergezet. Kinderen boden tijdens deze actie de politieke vertegenwoordigers een kerstboom aan met daarin hun wensen voor de natuur in Nederland.

Dhr. Guido van Woerkom drong in zijn speech aan op het terugdraaien van de bezuinigingen op de budgetten en meer investeren in natuur, zodat zaken als de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), het netwerk van natuurgebieden, en Randstadgroenstructuur gerealiseerd kunnen worden. Verder gaf hij aan dat extra aandacht nodig is voor behoud en verbetering van de mooiste landschappen in Nederland én het "oplossen" van het tekort aan natuur- en recreatiegebieden bij de grote steden.

Ook in tijden dat het economisch wat minder gaat blijft het zaak evenwichtig te investeren. Naast geld voor gezondheidszorg, veiligheid en onderwijs is het noodzakelijk om voldoende middelen voor natuur en landschap te hebben zodat Nederland ook in 2030 een aangenaam land is om in te leven. Uit een NIPO-onderzoek blijkt dat een zeer ruime meerderheid (71%) van de bevolking van mening is dat de overheid nu voldoende geld moet besteden aan de natuur.

Twee jaar geleden werd via een kamerbreed ondersteunde motie het kabinet opgeroepen om een Nationaal Natuuroffensief te presenteren. Inmiddels is dit hele initiatief (80 miljoen) wegbezuinigd. In 2002 werd 0,5% van de Rijksbegroting (644 miljoen euro) aan natuur besteed, in 2003 is het budget teruggeschroefd naar 0,44% van de Rijksbegroting (585 miljoen euro). Nederland Natúúrlijk wil dat het budget wordt verhoogd. Nog geen 1% van de Rijksbegroting is voldoende om Nederland mooier te maken.

Investeren in natuur en recreatie is van groot belang. Anders is Nederland over enkele decennia een land waar we vanuit de steden tientallen kilometers moeten reizen om te kunnen genieten van natuur, rust en ruimte. Van Woerkom deed een beroep op de daadkracht van politici. Hij gaf aan dat we vandaag nog kunnen besluiten om de leefbaarheid van morgen te garanderen.

Nederland Natúúrlijk pleit voor drie zaken:

1. Realisatie van de Ecologische Hoofdstructuur uiterlijk 2018, met een hoge kwaliteit voor natuur en recreatie, mede doordat de EHS een flink aantal Grote Eenheden kent.

2. Opheffen van het tekort aan mogelijkheden voor natuurrecreatie in en om de grote steden, met name in West-Nederland, minimaal door realisatie van de Randstadgroenstructuur uiterlijk 2013.
3. Extra aandacht voor behoud en verbetering van de mooiste landschappen in Nederland, door het aanwijzen van 20 Nationale Landschappen waar het Rijk zich verantwoordelijk voor stelt, ook financieel.