Gemeente Zwolle

Print pagina

Wethouder Baarsma spreekt kredietverstrekkers aan


Datum uitgave: 17-12-2002

Onderwerp: burgerzaken

Wethouder J. Baarsma verstuurt kredietverstrekkers in Zwolle een brief met het vriendelijke doch dringende verzoek om samen problematische schuldensituaties zoveel mogelijk te voorkomen. Dat kan de gemeente niet alleen. Ook schuldeisers en financiers hebben een verantwoordelijkheid bij het voorkomen en terugdringen van schuldensituaties. Daarom vraagt wethouder Baarsma het volgende op grond van de vele praktijkervaringen aan de kredietverstrekkers:
· terughoudender te zijn met het geven van leningen of verstrekken van goederenkrediet aan onze burgers en vooral aan jongeren;
· volledige medewerking te verlenen bij verzoeken om minnelijke schuldregeling op basis van de gedragscode van betrouwbare instellingen.

De laatste jaren is een andere houding ontstaan tegenover het hebben van schulden dan jaren geleden. Geld lenen wordt hoe langer hoe meer gezien als een alledaagse gewoonte. De kranten en folders staan vol met advertenties over veel en goedkoop geld. De terugbetaling wordt uitgesmeerd over lange termijnen.

Nederland
In Nederland zijn er 500.000 huishoudens, die zich in de financiële gevarenzone bevinden. Dat zijn veel mensen, jong en oud en in alle inkomensgroepen. Een laag inkomen, echtscheiding en hoge uitgaven leiden vaak tot schulden. Een toenemend probleem bij de schuldregelende instanties is te zien bij jongeren.

Jongeren
De verleidingen zijn groot. Een minderjarige heeft al een bankrekening met de mogelijkheid om ¤ 500,-- rood te staan. Studenten krijgen op basis van een beurs grote leningen voor het afronden van de studie. In een onderzoek van het NIBUD valt op, dat 20%van de jongeren wel eens schulden heeft. Het is een groep die straks zelfstandig een huishouding gaat voeren, terwijl zij nauwelijks is voorbereid op het zelfstandig omgaan met geld. Er ontstaan zo achterstanden waar zij jaren lang mee worden geconfronteerd. Het is niet voor niets dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid deze week een voorlichtingscampagne is gestart over schulden en jongeren.

Medewerking
Verschillende instellingen werken aan het minnelijk oplossen van de schulden. De betrouwbare schuldhulpverlenende instellingen werken aan de hand van de NVVK-gedragscode. Deze instellingen krijgen niet altijd de volledige medewerking bij hun pogingen tot een minnelijke schikking. Een enkele crediteur wil wel eens extra maatregelen nemen zodra hij hoort dat zijn cliënten in een problematische schuldensituatie verkeerd. Men dreigt dan bijvoorbeeld met loon- of boedelbeslag en frustreert daarmee de poging tot minnelijke schikking.

Bron: Communicatie
Datum van 17-12-2002 tot 23-12-2002