Voedingscentrum
Mag ik tijdens mijn zwangerschap buitenlandse kaas eten?
18 december
Harde kaas en kaas die is gemaakt uit gepasteuriseerde melk kun je
gerust eten. Daarentegen doe je er goed aan zachte kazen van rauwe
melk te vermijden. Deze kunnen besmet zijn met de listeria-bacterie.
De listeria-bacterie kan schadelijk zijn voor je kind.
Au lait cru
Bij voorverpakte kaas staat op het etiket vrijwel altijd of deze is
gemaakt van rauwe of gepasteuriseerde melk. Bij Franse schimmelkaas,
zoals brie, camembert, roquefort en gorgonzola, staat er au lait cru
op de verpakking als de kaas gefabriceerd is van rauwe melk. Au lait
pasteurisé betekent dat de kaas is gemaakt van gepasteuriseerde melk.
Deze is veilig, omdat bij pasteurisatie van de melk alle ziekmakende
bacteriën, inclusief de listeria-bacterie, gedood. worden Bij
onverpakte zachte kaas doe je er verstandig aan bij de fabrikant of in
de winkel navraag te doen.
Bij verhitting van rauwmelkse wordt de listeria bacterie gedood, dus
pizza met zachte kaas is veilig om te eten.
Nederlands fabrikaat
Verreweg de meeste kaas die in Nederland wordt verkocht, kun je veilig
eten als je zwanger bent. Zachte kaas van Nederlands fabrikaat is
bijna altijd gemaakt van gepasteuriseerde melk. Dat geldt ook voor de
meeste buitenlandse kaassoorten die je in Nederland kunt kopen.
Nederlandse boerenkaas is weliswaar gemaakt van rauwe melk, maar omdat
dit een harde kaas is kan de listeria-bacterie hierin niet overleven
of groeien. Kwark, cottage cheese, Hüttenkäse, smeerkaas en
kruidensmeerkaas zijn veilig.
In de praktijk is de kans dat je een listeriabesmetting oploopt, vrij
klein. Daarom hoef je geen grote zorgen te maken als je per ongeluk
een fout kaasje hebt gegeten. Mocht je in zon situatie toch
lichamelijke klachten krijgen en twijfelen, dan kun je het beste je
(huis)arts raadplegen voor advies.
Meer informatie over voeding en zwangerschap