Ingezonden persbericht


Korte Nieuwstraat 6
6511 PP Nijmegen
Telefoon (024) 329 91 11
Telefax (024) 329 23 78
E-mail gemeente@nijmegen.nl

Postadres
Postbus 9105
6500 HG Nijmegen
persbericht
persbericht 18 december 2002 p189

Voorselectie ontwikkelaar Plein 1944 van start

De preselectie van een ontwikkelaar voor Plein 1944 vindt plaats door middel van een ontwikkel- / ontwerpcompetitie Dat heeft het college van Burgemeester en Wethouders besloten. In januari worden ontwikkelaars via de vakpers opgeroepen hieraan deel te nemen. Samen met een door hen aan te trekken architect of stedenbouwkundige moeten ze hun visie geven op de ontwikkeling van het plein.

Die visie moet passen binnen een aantal randvoorwaarden. Plein 1944 moet een schakel worden tussen het oostelijke en westelijk deel van de binnenstad. De verblijfskwaliteit moet worden verbeterd. Het plan moet zowel het plein als de omgeving omvatten. In het gebied moet een plein blijven. Er moeten markten en evenementen gehouden kunnen worden en er moet ruimte zijn voor de bus. Bomen die moeten verdwijnen, moeten worden gecompenseerd en de uitvoering van het plan moet financieel haalbaar zijn.

In oktober is een stadsgesprek oven Plein 1944 gehouden. Veel mensen hebben gebruik gemaakt van de mogelijkheid om mee te denken over de invulling van Plein 1944. Tijdens twee bijeenkomsten, een bespreking in de Raadscommissie, via het Open Huis, per post en via e-mail zijn nog aanvullende wensen naar voren gekomen. De wensen die passen binnen het vastgestelde beleid zijn toegevoegd aan de bestuurlijke randvoorwaarden.

Uitkomsten Stadsgesprek
Veel mensen willen dat Plein 1944 een gezellig, intiem plein wordt met een eigen identiteit. Er moet voldoende ruimte komen voor groen. Een goede functionele trekker wordt van groot belang gevonden voor de herontwikkeling.

Er is brede steun voor een groot plangebied. Hierbij is benadrukt dat het niet alleen gaat om de oost-west relatie, maar ook om de relatie tussen Bloemerstraat en Augustijnenstraat / Grote Markt.
Het huidige busstation wordt ervaren als een groot obstakel in de oost-west verbinding. Een mogelijke oplossing is het station te vervangen door een bescheiden halteplaats. Ook een ondergrondse oplossing is gesuggereerd. Een laatste aandachtspunt dat naar voren werd gebracht was dat Plein 1944 een blijvende herinnering moet bieden aan het bombardement van 22 februari 1944.

Competitie
Op basis van de gepresenteerde visie en referentieprojecten kiest de gemeente vier ontwikkelaars die hun visies verder uitwerken in twee scenario's. Een scenario moet geïnspireerd zijn op het vooroorlogse beeld, het andere op de wederopbouw. In totaal zullen dus vier keer twee plannen worden ontwikkeld.
De competitie biedt de mogelijkheid om per scenario het kwalitatief beste plan te kiezen met de meest gunstige economische aanbieding. Hierbij wordt ook gekeken of de plannen passen binnen de gestelde randvoorwaarden. De plannen worden stedenbouwkundig en architectonisch beoordeeld door een onafhankelijke jury van (inter)nationaal niveau. Ze worden gepresenteerd tijdens een openbare bijeenkomst en behandeld in een extra raadscommissie. De plannen die als beste uit de bus komen worden in het najaar van 2003 worden voorgelegd aan de Nijmeegse bevolking.

Voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arian Kuil, doorkiesnummer 024-3292380

Alle informatie in dit emailbericht is onder voorbehoud. De Gemeente Nijmegen is op geen enkele wijze aansprakelijk voor vergissingen of onjuistheden in dit bericht.