Gemeente Ede

Onderzoek naar educatieve behoefte laagopgeleide Edenaren

In de periode februari t/m september 2002 heeft de gemeente Ede een inventarisatie gehouden, waarmee inzicht is verkregen in de educatieve wensen en behoeften onder laagopgeleide Edenaren. Dit inzicht biedt de gemeente Ede de mogelijkheid cursussen in te kopen die afgestemd zijn op de behoefte en omvang van diverse doelgroepen. Het doel is zoveel mogelijk mensen bij te spijkeren op het gebied van taal of computervaardigheden, en om kansen op de arbeidsmarkt te verbeteren door het behalen van een startkwalificatie.

Onder een startkwalificatie wordt verstaan het niveau dat iemand dient te hebben om verzekerd te zijn van een goede positie op de arbeidsmarkt; dat is een diploma havo, vwo of kwalificatieniveau 2 van de basisberoepsopleiding.

De inventarisatie heeft het belang van een gezamenlijke inkoop van educatie door alle afdelingen van de gemeente aangetoond. Dat vergroot de doelmatigheid van het educatieve aanbod en kan kosten besparen.

Doelgroepen
Daarnaast is een enquête gehouden onder een aantal doelgroepen. Hieruit blijkt ondermeer dat onder ouders van kinderen die deelnemen aan programma's voor Voor- en Vroegschoolse educatie veel behoefte is aan cursussen Nederlands voor anderstaligen. De motivatie om Nederlands te leren is groot. Jongeren in de leeftijd van 18 t/m 22 jaar hebben moeite met het schrijven van officiële brieven en het invullen van formulieren. Veelal zijn zij aan het werk en zeggen om die reden weinig tijd te hebben om een cursus te volgen. Ook allochtone ouderen vanaf 50 jaar hebben moeite met officiële brieven en formulieren, maar dat komt voornamelijk omdat zij problemen hebben met de Nederlandse taal. Zij geven echter aan dat zij zich te oud voelen om nog iets te leren.

De gemeente Ede gebruikt de uitkomsten van de inventarisatie om in 2003 een passend educatief aanbod te ontwikkelen voor alle doelgroepen. Tevens wordt vanuit diverse gemeentelijke beleidsterreinen gezamenlijk nieuw beleid op educatie ontwikkeld.

Tevens is duidelijk geworden dat in de gemeente Ede circa 5000 volwassenen wonen die functioneel analfabeet zijn. Het gaat om autochtone Nederlanders die moeite hebben met lezen en schrijven. Sommigen kunnen dit niet of nauwelijks, anderen hebben vooral moeite met formulieren invullen. Het probleem met deze groep is de bereikbaarheid. Het plaatsen van een oproep in kranten werkt niet voor deze doelgroep omdat zij deze niet of nauwelijks (kunnen) lezen. De gemeente Ede gaat in 2003 werken aan een verbeterplan om deze doelgroep te stimuleren aan cursussen deel te nemen.