Amstelland NV

P E R S B E R I C H T

Dit is een gezamenlijk persbericht van de gemeente Ede en Amstelland Ontwikkeling, dochteronderneming van Amstelland MDC.

Ede/Nieuwegein, 18 december 2002

Amstelland Ontwikkeling nieuwe eigenaar 42 hectare groot Enka-terrein

Gemeente Ede en Amstelland Ontwikkeling transformeren Enka-terrein in groen woon- en werkgebied

Projectontwikkelaar Amstelland Ontwikkeling, dochteronderneming van Amstelland MDC, heeft overeenstemming bereikt met Enka over de aankoop van het 42 hectare grote Enka-terrein in Ede. Amstelland zal deze aan de oostkant van Ede gelegen locatie in nauw overleg met de gemeente ontwikkelen. De zeer gunstige ligging dicht bij uitvalswegen, een NS-station en aan de rand van de Veluwe biedt uitgelezen kansen voor een woon- en werkbestemming. De gemeente Ede en Amstelland Ontwikkeling hebben hierover al enige tijd contact.

Dit voorjaar besloot de directie van Enka de productie van de fabriek in Ede te beëindigen. De verwachting is dat in februari 2003 de fabriek niet meer operationeel zal zijn en begonnen kan worden met de sanering van het terrein. Een bodemonderzoek heeft aangetoond dat de grond is vervuild met zuren en sulfaten. Daarnaast is er op het terrein een geïsoleerde opslag van zinkslib. De sanering van de grond en de daarvoor benodigde sloopwerkzaamheden zullen geschieden in opdracht en onder de verantwoordelijkheid van Enka.

Woonbestemming
De ligging van het terrein aan de oostkant van Ede, in het hart van het stedelijk gebied, pal tegen de spoorlijn Utrecht-Arnhem en op 100 meter van het station Ede-Wageningen, biedt uitstekende ontwikkelingskansen. Amstelland heeft na een eerste verkenning aangegeven te streven naar een woonbestemming voor het gebied, met bedrijvigheid in de omgeving van het station. Het woningaanbod zal bestaan uit zowel grondgebonden woningen als appartementen.

Behoud monumenten
Van het Enka-complex is een aantal onderdelen voorgedragen voor plaatsing op de rijksmonumentenlijst. Op deze onderdelen is de Monumentenwet 1988 van toepassing (zogenaamde voorbescherming). Hieronder vallen bijvoorbeeld het aanzicht van de centrale carré met de toegangspoort, het ketelhuis met schoorsteen, het chemicaliënmagazijn en de fontein met gedenkbank. Wijzigingen hiervan vinden alleen plaats na afgifte van een monumentvergunning. De mogelijkheden van de gehele locatie worden in samenspraak tussen Amstelland en de gemeente onderzocht.

Planvorming
Enka heeft aangegeven medio 2003 met de bodemsanering en de sloopwerkzaamheden te willen beginnen. Amstelland en de gemeente Ede willen op korte termijn starten met de planvorming, die duidelijk moet maken welke stedenbouwkundige invulling het gebied in de toekomst krijgt. De bedoeling is om al in januari 2003 een eerste verkenning gereed te hebben. Voor de gemeente Ede spelen zaken als een studie naar een oostelijke rondweg en de relatie met de ontwikkeling van de spoorzone hierbij een belangrijke rol.


Noot voor de redactie,