Gemeente Geldrop


Publicatie Geldrop Actueel, 18 december 2002

AANZIENLIJKE WIJZIGING BOUWREGELS IN 2003
NIEUWE BOUWREGELS NIET EENVOUDIGER

Op 1 januari 2003 verandert de Woningwet. Dit betekent nieuwe spelregels voor het bouwen en verbouwen van en aan woningen, kantoren, winkels e.d. In enkele situaties gelden soepelere regels dan voorheen. De categorie meldingplichtige bouwwerken is afgeschaft. De categorie bouwvergunningvrije bouwwerken is verruimd. Tevens zijn er wijzigingen bij onder meer de behandeltermijnen van vergunningen en de indieningsvereisten.

DRIE CATEGORIEËN
De Woningwet heeft betrekking op vele soorten bouwwerken. U kunt hierbij denken aan: aan- en uitbouwen aan een woning, bijgebouwen en overkappingen bij een woning, dakkapellen, (schotel)antennes, kozijn- en gevelwijzigingen, erfafscheidingen en zonnepanelen en -collectoren. De nieuwe Woningwet kent drie categorieën bouwwerken: bouwvergunningvrij,
licht-bouwvergunningplichtig en
regulier bouwvergunningplichtig.

In de wet is vastgelegd welke bouwwerken bouwvergunningvrij zijn of slechts een lichte bouwvergunningsprocedure moeten doorlopen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen de voor-, zij- en achterkant van de woning.

VOOR OF ACHTERZIJDE
Wilt u iets verbouwen/bouwen aan de achterzijde van de woning dan bestaan er doorgaans meer vergunningvrije bouwmogelijkheden. Wel moet bijvoorbeeld gelet worden op perceelsgrenzen. Daar moet u minimaal 1,0 meter vanaf blijven met het bouwwerk. Voor de voor- en zijkant van de woning gelden meer beperkingen en moet meestal een bouwvergunning worden aangevraagd.

VOORBEELD
De bouw van een carport zonder een bouwvergunning: In de nieuwe regelgeving maakt een carport deel uit van de categorie "bijgebouwen en overkappingen". Een overkapping of carport mag in principe 30 m² groot zijn en 3 meter hoog zijn. Belangrijk daarbij is wel waar u de overkapping op het erf wilt plaatsen.

Na 1 januari geldt dat een overkapping zonder daarvoor een vergunning aan te vragen een afstand van 1 meter tot de grens van de buren moet hebben en geplaatst moet worden op minimaal 1 meter achter de voorgevel van de woning. Heeft u een hoekwoning of hoekperceel, dan mag u op de strook naast de woning tot het openbaar gebied helemaal niet bouwen zonder een bouwvergunning aan te vragen.

Let wel: u mag op uw perceel in totaal nooit meer dan 30 m² aan vergunningvrije bijgebouwen en overkappingen hebben.

BEHANDELTERMIJN
In de nieuwe Woningwet zijn de behandelingstermijnen van de bouwaanvraag korter: 6 weken voor een aanvraag voor een lichte bouwvergunning, 12 weken voor een aanvraag voor een reguliere bouwvergunning.

INDIENING EN BEOORDELING
Hoe u de aanvraag indient is ook aan landelijke regels gebonden, de zogeheten indieningsvereisten. Daarbij is wettelijk vastgelegd welke stukken (zoals een bouwtekening) en gegevens u precies moet aanleveren. Een checklist vindt u bij het aanvraagformulier.

Wanneer uw aanvraag voor een bouwvergunning is ontvangen wordt eerst beoordeeld of deze volledig is. Als niet alle vereiste tekeningen en gegevens aanwezig zijn, wordt u binnen 4 weken na ontvangst van de aanvraag in de gelegenheid gesteld om alsnog de ontbrekende gegevens aan te vullen. U heeft hiervoor maximaal vier weken de tijd. Indien u geen gehoor geeft aan het verzoek tot aanvulling van de gegevens wordt de aanvraag niet in behandeling genomen.

KWALITEITSEISEN
Ook worden er strengere eisen gesteld aan de kwaliteit van de bouwaanvraag. Het komt voor dat een bouwtekening zo ondeskundig is opgemaakt dat het niet mogelijk is de aanvraag op een verantwoorde manier te toetsen. Aan de kwaliteit van het tekenwerk worden dus hogere eisen gesteld.

PROCEDURE
De bouwwerken die licht vergunningplichtig zijn doorlopen een 'lichte' bouwvergunnings-procedure en ondergaan daarbij een beperkte toets. De gemeente toetst deze bouwwerken met name aan het bestemmingsplan, de welstandseisen en de constructie-voorschriften. Bouwwerken die niet vergunningvrij of licht vergunningplichtig zijn, worden aan een uitgebreidere toets onderworpen. Dit zijn de regulier vergunningplichtige bouwwerken. Ook hier wordt getoetst aan het bestemmingsplan en de welstandseisen, maar bovendien aan alle technische voorschriften.

BOUWBESLUIT 2003
Als u gaat bouwen of verbouwen (ook als u hier geen vergunning voor nodig heeft), moet u wel altijd voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. In het Bouwbesluit staan technische bouwvoorschriften waar een bouwwerk minimaal aan moet voldoen. Deze voorschriften hebben betrekking op veiligheid, gezondheid, bruikbaarheid, energiezuinigheid en milieu. De voorschriften zijn in het hele land gelijk. Op 1 januari 2003 treedt ook het nieuwe Bouwbesluit in werking. Behalve dat de structuur van het huidige bouwbesluit gaat veranderen, zijn er ook inhoudelijk enkele wijzigingen. Enkele wijzigingen op dit gebied zijn als volgt:

- de hoogte van woon- of slaapkamer (van 2,40 m. naar 2,60 m.);
- de hoogte van de deurdoorgang (van 2,10 m. naar 2,30 m.);
- de trap in de woning wordt gewijzigd (deze wordt makkelijker beloopbaar);

- betere geluidwering tussen woningen onderling;
- het aanbrengen van rookmelders (aangesloten op het lichtnet);
- verder worden geen eisen meer gesteld voor een van buiten af toegankelijke bergruimte (schuur) en de buitenruimte (privé-balkon of tuin).

BUREN
Vergeet ten slotte uw buren niet. Bespreek uw plannen met hen, ook als u geen bouwvergunning nodig heeft.

MEER INFORMATIE
Informatie over de nieuwe regels zijn te vinden op de internetsite van het ministerie van VROM: www.vrom.nl/woningwet. Hier kunt u zelf toetsen of u voor uw bouwplan een vergunning nodig heeft. Op deze pagina en op de gemeentelijke website www.geldrop.nl. zult u regelmatig worden geïnformeerd over de wijzigingen in de Woningwet. Brochures zijn binnenkort verkrijgbaar in het Informatiecentrum van het gemeentehuis. Heeft u nog vragen dan kunt u contact opnemen met de afdeling Bouwen en Wonen van de gemeente, te bereiken via telefoonnummer 2893995.