Gemeente Dalfsen

20/11/2002

Presentatie op dinsdag 10 december in het Hof van Dalfsen: Drie locaties in beeld voor nieuwbouw gemeentehuis

Het onderzoek naar de drie locaties die het meest geschikt zijn voor de nieuwbouw van het gemeentehuis is afgerond. Een definitief besluit over de plek van het nieuwe gemeentehuis wordt pas in het nieuwe jaar genomen. Eerst wil het gemeentebestuur de mening van de bevolking peilen. Inwoners en andere belangstellenden zijn van harte welkom op de inloop- en informatieavond op dinsdag 10 december in hotel-restaurant het Hof van Dalfsen. U kunt zich tussen 20.00 en 21.00 uur onder het genot van een kopje koffie een beeld vormen van de locaties die door stedenbouwkundig adviesbureau Witpaard-partners onderzocht zijn. Om 21.00 uur geeft de heer C. Grit van dit bureau een toelichting op het locatieonderzoek. Daarna is er gelegenheid om vragen te stellen. Witpaard-partners verrichtte studie naar het gebied ten westen van het huidige gemeentehuis en locaties in de Bellingeweer en het toekomstig woongebied De Gerner Marke.

De noodzaak om een nieuw gemeentehuis te bouwen is een gevolg van de herindeling Dalfsen-Nieuwleusen, waarbij twee organisaties werden ondergebracht onder één dak. Dit vanuit het oogpunt om een snelle integratie te bevorderen en efficiënt te kunnen werken. Het Dalfser gemeentehuis is qua ruimte en arbo-eisen echter niet berekend op de huidige personeelsomvang. De voorzieningen die getroffen zijn om alle afdelingen te huisvesten zijn daarom van tijdelijke aard. Ook in het bestuursprogramma voor de raadsperiode 2001-2006 is neergelegd dat er op korte termijn een beslissing moet komen over de definitieve huisvesting.

Selectie locaties
De drie locaties die door de stedenbouwkundige zijn onderzocht, zijn geselecteerd op basis van een globaal verkennend onderzoek door de gemeente. Daarbij is gekeken naar de ligging van de locatie ten opzichte van het centrum van Dalfsen, bereikbaarheid, eigendomssituatie, uitstraling en stedenbouwkundige inpasbaarheid. De locatie ten westen van het gemeentehuis, een locatie aan de rand van de Bellingeweer in de hoek Rondweg-Welsummerweg en een locatie op de hoek van de Koesteeg-Gerner Es in De Gerner Marke kwamen voor nadere studie in aanmerking.
Bij het onderzoeken van de drie locaties is uitgegaan van een zeer globaal programma van eisen dat uitgaat van een ruimtebehoefte van ongeveer een hectare: 5.000 vierkante meter vloeroppervlak en circa 5.000 vierkante meter voor onder meer parkeren en groenvoorzieningen. Afhankelijk van de locatie kan het bouwvolume worden opgedeeld in drie bouwlagen op een onderbouw behoudens architectonische toevoegingen. De drie locaties zijn vervolgens beoordeeld op bereikbaarheid, natuurlijke, landschappelijke en ruimtelijke kwaliteit, inpassing van het gemeentehuis in het gebied en de meerwaarde ervan voor de omgeving en de gemeente in zijn totaliteit. De bevindingen van Witpaard-partners zijn neergelegd in het rapport 'Locatieonderzoek gemeente Dalfsen'. Zodra er meer zicht is op een definitieve locatie zal er een meer gedetailleerde studie moeten plaatsvinden.

Achter huidig gemeentehuis
De locatie ten westen van het gemeentehuis betreft een deel van het parkeerterrein en het openluchttheater. Eventueel zou ook de haven deel kunnen uitmaken van de planvorming. Bebouwing op deze locatie moet binnen de bestaande contouren van de Vechtdijk gebeuren. De locatie ligt voor een belangrijk deel in de windvang van de Westermolen. Op grond van de molenbiotoop mag er binnen een straal van 50 meter niet worden gebouwd. Een gevolg van de molenbiotoop is ook dat een nieuw gemeentehuis op deze plek voor het grootste deel uit niet meer dan een bouwlaag mag bestaan en voor een klein deel uit niet meer dan twee bouwlagen.
De ontsluiting van de locatie krijgt in het onderzoek de beoordeling goed, hoewel enigszins verborgen. Nieuwbouw op deze plek heeft geen consequenties voor natuur en milieu. De stedenbouwkundige vindt het wel van belang dat de nieuwbouw ter plaatse in samenhang met de verdere ontwikkeling van het waterfront moet plaatsvinden. Ruimtelijk gezien past het gemeentehuis op deze plaats. Wel plaatst de stedenbouwkundige vraagtekens bij de uitstraling, met name op gebied van zichtbaarheid en herkenbaarheid. De meerwaarde van de locatie is dat de haven meer deel gaat uitmaken van het 'stedelijk gebied' en de ligging aan de Vecht.

Bellingeweer
Een gemeentehuis in de Bellingeweer is volgens Witpaard-partners alleen mogelijk in de hoek bij het kruispunt Rondweg-Welsummerweg in samenhang met de bebouwing op de drie andere hoekpunten. Er kan op deze locatie een gemeentehuis in twee bouwlagen worden neergezet. De ruimte die dan in totaal nodig is voor het pand, parkeerruimte en groen is circa 7.500 vierkante meter. Omgerekend is dat iets minder dan vijf procent van het gebied Bellingeweer, inclusief de ijsbaan.
De bereikbaarheid van deze locatie is optimaal. Mogelijk kan de aanleg van een rotonde op de kruising de veilige oversteek voor fietsers en voetgangers verder bevorderen. Witpaard-partners adviseerde eerder al bij de ontwikkeling van het woongebied De Gerner Marke om rotondes aan te leggen op de belangrijkste kruispunten in de Rondweg. Het kruispunt Rondweg-Welsummerweg zou hierin meegenomen kunnen worden. De effecten voor natuur en milieu zijn gering. Compensatie kan plaatsvinden door versterking van de natuurwaarden in het gebied. Ruimtelijk biedt de locatie volgens de stedenbouwkundige mogelijkheden voor een bijzonder gemeentehuis met een eigen gezicht op een zichtbare, karakteristieke plek. De ruimtelijke inpassing is optimaal. De meerwaarde zit vooral in de bijzondere locatie. Dit heeft uitstraling op de hele gemeente.

De Gerner Marke
Bij nieuwbouw van het gemeentehuis in De Gerner Marke vermindert het aantal te bouwen woningen met 30. De oppervlakte die nodig is om hier te bouwen is net als in de Bellingeweer ongeveer 7.500 vierkante meter. Qua verkeersontsluiting is de onderzochte locatie, gelegen aan de Koesteeg-Gerner Es, optimaal. Aantasting van natuur- en milieuwaarden vindt niet plaats. Het huidige gebruik van de gronden is weiland. Over de ruimtelijke kwaliteit oordeelt de stedenbouwkundige dat de beleving vanaf de Koesteeg positief is. Vanuit het woongebied echter kunnen toekomstige bewoners het gebouw wellicht als een barrière ervaren. De ruimtelijke inpassing in het gebied wordt minder fraai geacht. Ook een echte meerwaarde is niet aanwezig. Voor zowel De Gerner Marke als de Bellingeweer geldt ten slotte dat nieuwbouw op één van deze twee locaties in ieder geval het voordeel heeft dat het gebied rond het 'oude' gemeentehuis vrij kan worden ontwikkeld.

Reageren?
Het locatieonderzoek van Witpaard-partners ligt van donderdag 21 november tot 1 januari ter inzage in het gemeentehuis van Dalfsen. In deze periode kunt u schriftelijk reageren op het onderzoek. Uw reactie kunt u richten aan het College van Burgemeester en Wethouders van Dalfsen, Postbus 35, 7720 AA Dalfsen. Reageren per email kan ook: gemeente@dalfsen.nl t.a.v. de heer B. Spies.