Provincie Drenthe

GS besluiten van 17 december 2002

Assen, 17 december 2002
Persberichtnummer 02-133



Waterkansenkaart voor de landbouw
In navolging van de waterkansenkaart voor het stedelijk gebied gaat landbouwkundig onderzoeksbureau Alterra een waterkansenkaart voor de landbouw ontwikkelen. Zij doen dit in opdracht van waterschap Hunze en Aa's, dat de opdracht verleent namens de provincies Fryslân, Groningen, Drenthe en Overijssel en de andere waterschappen in het gebied. De provincies stellen elk een bijdrage van 6.250 euro beschikbaar. In totaal kost de waterkansenkaart bijna 75.000 euro. De overheden willen de waterkansenkaarten gebruiken om landbouw en waterbeheer zo goed op elkaar af te stemmen en te kunnen afwegen in planologische ontwikkelingen. De basis voor de kaart is een soort informatiesysteem waaruit heel gemakkelijk de belangrijkste kansen voor de landbouw gedestilleerd kunnen worden. Ook laat de kaart zien in welke gebieden geschikt zijn voor bepaalde landbouwkundige activiteiten of gewasteelten.
De waterkansenkaart zal naar verwachting in maart 2003 klaar zijn.

46.000 euro voor jonge vrijwilligers en mantelzorg GS hebben de aanvragen voor de subsidie voor jonge vrijwilligers en mantelzorg beoordeeld. In totaal gaat 46.000 euro naar de volgende projecten: Stichting Paardrijden Gehandicapten Emmen voor een kadertraining. Stichting Monument Onze Taal in Borger voor het opleiden van jonge vrijwilligers, het samenstellen van een survival kit en het organiseren van een summerschool. Servicepunt vrijwilligerswerk Meppel voor het informeren van jongeren over vrijwilligerswerk. Stichting Flint te Borger voor het oprichten en onderhouden van een jazzcircuit. CVV Desto in Assen voor een mentorproject. Stichting Welzijnswerk Emmermeer voor jongerenactiviteiten om jongeren te stimuleren vrijwilligerswerk te doen. Het Drents Platform Mantelzorg voor onder meer het organiseren van lotgenotencontact, voorlichting en belangenbehartiging bij de contactpunten Emmen/Schoonebeek, Meppel, Midden-Drenthe, Coevorden, Borger-Odoorn, Aa en Hunze, Assen en Noordenveld. Bij het contactpunt in Hoogeveen gaat het, naast voorlichting, ook om opleiding van het vrijwillig kader.
Deze subsidieronde is in 2002 en 2003 specifiek bedoeld om jongeren te stimuleren vrijwilligerswerk te gaan doen en organisaties voor jonge vrijwilligers aantrekkelijk te maken. Bij mantelzorg gaat het bijvoorbeeld om ondersteuning, belangenbehartiging en tijdelijke vervanging van mantelzorgers.

Provincie Drenthe steekt 25.210 euro in werkgelegenheidsregister Gedeputeerde staten steken in 2003 25.210 euro in het provinciaal werkgelegenheidsregister. Dit betreft 50 procent van de te financieren kosten. Het is de bedoeling dat de twaalf Drentse gemeenten de overige 50 procent zullen bijdragen.
Het werkgelegenheidsregister bestaat uit 2 delen. Allereerst bevat het gegevens van alle individuele economische vestigingen. Daarnaast maakt het register het mogelijk om informatie over de omvang en aard van werkgelegenheid boven tafel te krijgen. Dit kan voor elke regionale afbakening of sector. De gegevens worden gebruikt om economische ontwikkelingen in kaart te brengen en beleid te baseren.

Drentse overheden willen minimaal 25 procent groene stroom Het college heeft ingestemd met een programma van eisen voor gezamenlijke inkoop door elf Drentse gemeenten en de provincie van electriciteit. Het plan van aanpak gaat ervan uit dat de gezamenlijke overheden geen stroom uit kerncentrales of bruinkool willen inkopen. Gestreefd wordt naar een zo hoog mogelijk percentage duurzame stroom voor de grootverbruikers van minimaal een kwart van de totale behoefte. Het programma is zo opgesteld dat het ruimte biedt voor toekomstige ontwikkelingen. Hierbij kan gedacht worden aan de energievoorziening voor huishoudens en bedrijven. Het project streeft ernaar om het te realiseren contract toegankelijk te maken voor andere partijen, zoals maatschappelijke instellingen, bedrijven en huishoudens. Op deze wijze kan elke inwoner van Drenthe daar gebruik van gaan maken. Met het betrekken van Drentse huishoudens en bedrijven bij de gezamenlijke inkoop, komt het project tegemoet aan de motie Schaap in de Drentse Staten eind 2001. Het belangrijkste argument om geen kernstroom in te kopen is dat het Drentse beleid ook geen opslag van kernafval toestaat. Van bruinkool is bekend dat de winning hiervan veelal gepaard gaat met ingrepen in het landschap, verlaging van de grondwaterstand en de uitstoot van relatief veel zwaveldioxide.
Op basis van het programma van eisen kan de aanbesteding worden opgestart. Sinds 1 januari 2002 hebben gemeenten en provincies de mogelijkheid om voor grootverbruikers de energie op de vrije markt in te kopen. Hierbij gaat het niet alleen om gebouwen, maar ook om bijvoorbeeld openbare verlichting, gemalen en
verkeersregelinstallaties. Naar aanleiding hiervan hebben tien Drentse gemeenten en de provincie het plan opgevat om samen een contract af te sluiten met een energieleverancier. Met dit zogenaamde LED-project (Liberalisering Energiemarkt Drenthe) willen de deelnemers kosten en energie besparen en het aandeel duurzame stroom in de energievoorziening verhogen.
Belangrijk uitgangspunt is dat de besparingen worden ingezet voor projecten op het gebied van duurzame energie. De deelnemers willen met het initiatief ook andere bedrijven en instellingen interesseren om hun energie gezamenlijk in te kopen. Naast de provincie nemen de volgende gemeenten deel aan het LED-project: Aa en Hunze, Assen, Borger-Odoorn, Coevorden, De Wolden, Emmen, Hoogeveen, Midden-Drenthe, Noordenveld, Tynaarlo en Westerveld.

Nieuw loket moet plattelandsontwikkeling versnellen Het Leadergebied Oost-Drenthe start een project op om de realisering van initiatieven uit de streek te versnellen. Daartoe is het project Vitale Dorpen opgezet. Deze initiatieven waren door hun kleinschaligheid moeilijk te financieren. Door dit 'parapluproject' te starten kunnen deze kleine projecten vanuit de streek zelf sneller worden uitgevoerd. De gemeenten Hunze en Aa, Tynaarlo en Borger-Odoorn vormen het loket. De verwachting is dat door de nieuwe werkwijze enkele tientallen projecten kunnen worden gerealiseerd. Het uiteindelijke doel van het project is om de leefbaarheid in Oost-Drenthe te versterken.
GS vinden een vlotte realisering van projecten van groot belang voor de motivatie van bewoners om zich in te zetten voor het gebied. Versnelling van de procedure kan door een aantal handelingen achterwege te laten. De verwachting is dat door het project Vitale Dorpen het gemeenschapsgevoel wordt bevorderd. Voor het project komen kleinschalige initiatieven in aanmerking die bijdragen aan versterking van de fusieke kwaliteiten van de omgeving, de economische ontwikkeling en de sociale vitaliteit in de dorpen. De totale kosten van het project bedragen 227.500 euro. Daarvan dragen de drie betrokken gemeenten 45.000 euro van de kosten. De provincie financiert 32.500 euro uit de tijdelijke regeling Plattelandstructuurfonds en 75.000 euro uit het Europese Leader+fonds.

Ondernemers Oostermoer krijgen Leadersteun
Recreatiekring Oostermoer kan aan de slag met een project om activiteiten te ontwikkelen die de relatie tussen de Hondsrug, het Hunzegebied en de Veenkoloniën versterken. GS hebben ingestemd met een Leader+ subsidie van bijna 40.000 euro en een bijdrage uit de tijdelijke subsidieregeling Plattelandsstructuurfonds van ruim 19.000 euro voor het project van de ondernemers in het Hunzegebied. Het project heeft zes onderdelen die gericht zijn op kwaliteitsverbetering, scholing op het gebied van automatisering, marketing, promotie, versterking van de routestructuur en de ontwikkeling van nieuwe productcombinaties. Aan het project nemen 40 kleine ondernemingen deel.

Handhaving in 2004 ISO-gecertificeerd
De provincie Drenthe streeft ernaar om in 2003 de handhavingswerkzaamheden volgens ISO-normen te laten plaatsvinden. GS hebben daartoe een plan van aanpak opgesteld. Vorig jaar startte het project handhaving, waarin het college streeft naar een uniforme en transparante handhaving voor burgers, bedrijven en de handhavers zelf. Drenthe loopt in vergelijking met andere provincies voorop in de slag om ISO-certificering. Dit jaar werd met het oog daarop een kwaliteitsmedewerker aangesteld. Het streven is om voor 2004 te werken volgens de NEN-EN-ISO: 2000.
De handhaving van de provincie betreft o.a. milieuvergunningen, bodemsaneringen, de flora- en faunawetgeving, zwembadgelegenheden en sauna's en ontgrondingen.



Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Stafgroep Communicatie van de provincie, telefoonnummer (0592) 365265, faxnummer (0592) 357188
E-mail: communicatie@drenthe.nl