Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


Amsterdam, 17 december 2002

Verlaagde Bijlmerdreef open:


1e besluit Vernieuwing Bijlmermeer uitgevoerd, een kwart van de totale operatie geslaagd!

Op 18 december 2002 is het eerste besluit voor de vernieuwing van de Bijlmermeer helemaal uitgevoerd: De verlaging van de Bijlmerdreef is dan een feit en de weg weer helemaal in gebruik. Tien jaar geleden nam de stadsdeelraad Zuidoost het besluit om de Bijlmerdreef te verlagen, hoogbouwflats Geinwijk en Gerenstein te slopen en nieuwe laagbouwwijken neer te zetten. Nu is dat besluit uitgevoerd en een kwart van de hele vernieuwingsoperatie geslaagd. Reden voor een feestje.

Op 7 en 8 juli 1992 nam de toenmalige stadsdeelraad Zuidoost het eerste besluit dat zou leiden tot een kompleet andere inrichting van een kwart van de Bijlmermeer: het verlagen van de Bijlmerdreef. De hooggelegen dreef moest verlaagd worden tot een stadstraat waaraan mensen zouden wonen in laagbouw appartementen en eengezinswoningen. Met dat besluit startte het grootste vernieuwingsproject in Nederland waarbij alle 12.000 hoogbouwappartementen in de Bijlmermeer betrokken worden. Waar eerst alleen maar sociale huurwoningen stonden, is nu huur én koop mogelijk, een aantal hooggelegen dreven zijn en worden verlaagd en parkeergarages zijn afgebroken.
Ondertussen moet er ook nog gewoond worden.
Een operatie die het gezicht van de Bijlmermeer en dus Zuidoost voorgoed zal veranderen. Het doel was en is dat de Bijlmermeer een plek wordt, waar mensen kunnen wonen, werken, kinderen opvoeden en oud worden in plaats van een wijk waar iedereen die zich dat kan veroorloven zo snel mogelijk vertrekt. Die opzet slaagt: ook voormalige bewoners van de Bijlmer keren terug en willen graag een huis kopen.

Een paar feiten: 816 gesloopte flatwoningen, 1256 nieuwe laagbouw woningen en appartementen in de G-buurt exclusief Vogeltjeswei (nog eens 256 woningen), 30% sociale huur in plaats van 100%. Uit een onderzoek in de nieuwbouwwijk Gulden Kruis blijkt 67,3% van de bewoners uit de Bijlmerhoogbouw komen, bij de sociale huur in die wijk is dat zelfs 98%.

Reden voor stadsdeel Zuidoost, woningstichting Patrimonium, de gemeente Amsterdam en projectontwikkelaar HBG Vastgoed om een feestje te organiseren voor de bewoners van de G-buurt en Vogeltjeswei.