Gemeente Eemnes


* Gemeenteberichten week 51 (datum mededeling 19 december 2002) Vastgestelde bouwverordening


* Vaststelling verordeningen

* Grof huisvuil?...dan even bellen!

* Topdrukte rond de glasbak

* Inzameling kerstbomen

* Veilige feestdagen


* Bereikbaarheid Gewest Eemland
Gemeenteberichten week 51
Bouwplannen

Ingekomen melding/aangevraagde bouwvergunning

- Jonneveen 42, plaatsen twee dakkapellen, ingekomen d.d. 9 december 2002.

Verleende toestemming/bouwvergunningen

- Vijverlaan 1, plaatsen twee dakkapellen, verzonden d.d. 12 december 2002.

- Wolfstedelaan 50, plaatsen twee dakkapellen, verzonden d.d. 12 december 2002.

Voor meer informatie over bouwplannen kunt u zich wenden tot mevrouw Loman of de heer Schiere van de sector VROM.

Wanneer u als belanghebbende zich niet met een van deze besluiten kunt verenigen, dan kunt u hiertegen binnen 6 weken na verzending van het besluit een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij Burgemeester en wethouders.

Tegelijkertijd kunt u bij spoed (schriftelijk) een voorlopige voorziening vragen bij de Voorzieningenrechter, postbus 13023, 3507 LA Utrecht. De kosten die hieraan verbonden zijn bedragen 109,- voor burgers en 218,- voor rechtspersonen.

- Torenzicht 82, bouwen erker.

bestemmingsplan. Dit bouwplan ligt vanaf 20 december 2002 gedurende 4 weken voor een ieder ter inzage bij de sector VROM. Gedurende deze termijn kunt u schriftelijk zienswijze tegen het verlenen van vrijstelling indienen bij Burgemeester en Wethouders.

Vastgestelde bouwverordening

De gemeenteraad heeft op 16 december 2002 vastgesteld de: Achtste serie wijzigingen op de model-bouwverordening 1992, inclusief het reglement van orde van de welstandscommissie (versie A, oktober 2002).

Het college van burgemeester en wethouders heeft in zijn vergadering van 19 november 2002 bepaald, dat het raadsbesluit een besluit is, waarover een referendum kan worden gehouden. Tegen het besluit van burgemeester en wethouders kan een belanghebbende, binnen zes dagen na de bekendmaking, beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Hiervoor is griffierecht verschuldigd.

In verband met de wijziging van de Woningwet en het Bouwbesluit per 1 januari 2003, is het de bedoeling, dat ook de wijziging van de bouwverordening in werking treedt op 1 januari 2003. De gemeenteraad heeft daartoe, onder toepassing van artikel 25 van de Tijdelijke referendumwet (spoedprocedure) besloten, dat deze verordening in werking treedt op 1 januari 2003. Het raadsbesluit kan na de inwerkingtreding aan een referendum worden onderworpen. Het verzoek daartoe dient binnen drie weken na deze bekendmaking te worden ingediend bij burgemeester en wethouders.
De stukken liggen ter inzage bij de sector VROM van het gemeentehuis.

Wet milieubeheer (rectificatie)

In de publicatie d.d. 12 december 2002 is ten onrechte vermeld dat de vergunningen van de Wakkerendijk 27 (Staal, nr. WM02.1906) en Wakkerendijk 104 (Zeldenrijk, nr. WM02.1908) zijn geactualiseerd. Voor deze twee zaken loopt de procedure nog.

In de raadsvergadering van 16 december 2002 is het volgende vastgesteld:

- verordening rioolrechten 2003

- verordening onroerende zaakbelasting 2003 De datum van inwerkingtreding is 1 januari 2003. Het raadsbesluit en de verordeningen liggen ter inzage in de hal van het gemeentehuis.

Grof huisvuil? dan even bellen!

Rond de jaarwisseling wordt de Ophaalkalender huishoudelijk afval 2003 huis aan huis bezorgd. Deze kalender informeert u hoe en wanneer u de verschillende soorten afval kunt aanbieden.

U zult zien dat een en ander veranderd is. Vanaf 1 januari 2003 wordt het grof vuil niet meer iedere maand op een vaste dag opgehaald. Om het u makkelijker te maken kunt u - als u grof vuil heeft - vanaf 1 januari bellen met Sita Recycling (telefoon 033 - 434 51 75). Zij maken dan een ophaalafspraak met u. Zo kunt u het grof huisvuil buiten kunt zetten wanneer het u uitkomt en hoeft u niet langer een maand te wachten voordat het grof huisvuil opgehaald wordt. Het jaar 2003 beschouwen wij als een proefjaar om te zien of de nieuwe regeling voldoet aan zowel uw als onze wensen en verwachtingen.

Als geheugensteuntje treft u bij de kalender ook twee stickers aan met het telefoonnummer waar u een afspraak kunt maken om uw grof huisvuil op te laten halen. U kunt deze stickers op uw groene en grijze container plakken (voorzien van uw huisnummer) of bijvoorbeeld in uw meterkast.

Feestdagen zorgen voor topdrukte rond de glasbak Het einde van 2002 nadert. In deze feestelijke decembermaand krijgt de glasbak heel wat te verwerken. Een goede zaak natuurlijk, maar op topdagen kan het zo zijn dat de glasbak vol raakt, ondanks het feit dat gemeenten en glasinzamelaars er alles aan doen om het extra glas zo snel mogelijk te verwerken. Wij vragen dan ook uw medewerking door het glas niet allemaal tegelijk naar de glasbak te brengen. Door spreiding kunnen we met elkaar voorkomen dat de glasbakken overvol raken en de omgeving wordt bezaaid met lege flessen en schreven. Een paar dagen wachten met het wegbrengen van uw glas lost het grootste deel van de problemen op. We rekenen op uw medewerking! Bereikbaarheid Gewest Eemland tijdens feestdagen

Van 27 december 2002 tot 2 januari 2003 zijn de afdelingen Bestuursondersteuning en Milieu van het Gewest Eemland gesloten. De afdeling WVG is alleen op vrijdag 27 december 2002 gesloten.


Elke kerstboom levert geld op

De kerstbomen die in Eemnes ingezameld worden gaan niet meer op de brandstapel. Dit is al sinds 1991. Ze worden nu naar een composthoop gebracht. Dit is beter voor het milieu.

U bent nu in de gelegenheid om een handje te helpen voor een beter milieu. De gemeente wil zo veel mogelijk bomen naar de composthoop brengen. Daarom is elke kerstboom die op de gemeentewerf wordt ingeleverd 20 eurocent waard. En voor drie bomen krijgt u één euro.

Kerstbomen inleveren kan op:
Zaterdag 4 en 11 januari 2003 van 09.00 tot 13.00 uur. Plaats: gemeentewerf Eemnes.
Hoe meer bomen, hoe meer

Veilige feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur, een tijd van gezelligheid en sfeer. Een sfeer die mede wordt bepaald door een kerstboom, versiering en verlichting. Het zijn juist deze zaken die voor de brandweer aanleiding zijn erop te wijzen dat het zorgvuldig omgaan hiermee van het grootste belang is om brand en andere ongelukken te voorkomen.

Bram de Rijcke van de afdeling preventie van de brandweer Eemnes geeft aan dat een eerste vereiste voor het plaatsen van een kerstboom, of het nu een echte of een kunstboom is, dat deze stevig staat, zodat hij niet bij de minste of geringste aanraking omvalt. De boom moet ook niet te dicht bij brandende spots worden neergezet. Deze geven zo'n grote hitte af, dat dit in het verleden meer dan eens tot brand heeft geleid. Voordat men de kerstboom ergens neerzet, is het belangrijk eerst de juiste plek te kiezen. Het beste is om er vanuit te gaan dan men de kamer in tijd van nood altijd kan verlaten. Dit betekent dus dat de boom niet naast of achter een deur geplaatst dient te worden. Wordt de boom toch daar geplaatst, en er zou een ongeval plaats vinden met de boom dan is een vluchtweg geblokkeerd

Versiering
Om een zo veilig mogelijke situatie te creëren geldt voor een kerstversiering dat deze zo dicht mogelijk tegen de muur bevestigd moet worden. Want als de versiering dan toch in brand raakt dan valt deze langs de wand naar beneden. Worden er lashangende takken en slingers hier en daar in de kamer of zaal gehangen dan kunnen deze op personen vallen die hieronder staan. Overigens raadt de brandweer aan de gewone kerstversiering, die vaak al jaren meegaat, nu eens te vervangen. Er zijn in winkels die feestartikelen leveren, speciale brandvertragende versieringen te koop. Deze is weliswaar iets duurder dan de traditionele versiering, maar een stuk veiliger en duurzamer. Het gebruik van echte kaarsen is weliswaar erg sfeervol, maar vereist wel dat er voortdurend toezicht is. In ruimten waar kaarsen branden, moet dan ook steeds iemand aanwezig zijn. Wat de brandweer betreft is het aansteken van kaarsen in kerststukjes helemaal uit den boze. Preventiemedewerker de Rijcke wijst er op dat dit brandoorzaak nummer
1 is.
Kerststukjes staan vaak in de vensterbank. Als er iets misgaat en het kerststukje staat in brand, vatten meestal de gordijnen ook vlam en verspreidt het vuur zich snel. Wat betreft losstaande kaarsen zet deze in onbrandbare kaarsenstandaards! Als er in het huis meerdere kaarsen branden, is het belangrijk dat er voor voldoende ventilatie wordt gezorgd. Door brandende kaarsen kan een gebrek aan zuurstof ontstaan, waardoor mensen onwel kunnen worden.
Als u deze tips ter harte neemt, dan wordt de kans op brand een stuk kleiner, zodoende kunnen de bewoners met een gerust hart de feestdagen veilig vieren. En de leden van de vrijwillige brandweer hoeven dan niet uit te rukken omdat er iemand onachtzaam of onvoorzichtig is geweest!

Brandweer Eemnes wenst u veilige en prettige feestdagen.