D66

Beveiliging Fortuyn: falen van overheid en politiek verantwoordelijken

Binnenlands bestuur

Thom de Graaf

17-12-2002 - De commissie Van der Haak legt genadeloos bloot, dat alle betrokkenen bij de beveiliging van Pim Fortuyn hebben gefaald. D66 deelt die conclusie en is van mening dat dit met name de overheidsinstanties is aan te rekenen.

De commissie Van der Haak legt genadeloos bloot, dat alle betrokkenen bij de beveiliging van Pim Fortuyn hebben gefaald. D66 deelt die conclusie en is van mening dat dit met name de overheidsinstanties is aan te rekenen.

Pim Fortuyn zelf is onduidelijk geweest of hij wel of geen beveiliging wilde. De LPF en Leefbaar Rotterdam hebben zijn beveiliging niet serieus opgepakt. Overheidsorganisaties hebben het laten afweten. Hoewel toenmalig minister Klaas de Vries op de avond van 6 mei 2002 stelde dat er een grondige dreigingsanalyse is gemaakt, moet op basis van dit rapport de conclusie worden getrokken dat het van een serieuze dreigingsanalyse nooit is gekomen.

Het onderzoek van de BVD kenschetst D66 als armoe troef. Ook bij de andere overheidsinstanties liep het inwinnen van informatie niet of niet goed, net als bij de uitwisseling daarvan tussen de verschillende instellingen. D66-fractievoorzitter Thom de Graaf: "Opvallend is dat minister de Vries weliswaar twee maal om een serieus onderzoek naar de bedreigingen tegen Pim Fortuyn heeft gevraagd, maar dat deze er desondanks nooit is gekomen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft hier niet goed gefunctioneerd en De Vries is aan te rekenen dat hij te terughoudend is geweest bij zijn aansturing op dit punt. Ook heeft hij nooit initiatief getoond om met Fortuyn zelf in contact te komen."

De Graaf vindt dat ook minister Korthals te passief is gebleven. Hij heeft na de herhaalde oproep van Fortuyn over diens beveiliging geen contact opgenomen met de Vries, noch met het College van Procureurs-generaal om zich te informeren over strafbare bedreigingen of om zelf actie te ondernemen.

Op basis van het rapport komt D66 tot de conclusie dat ministers de Vries en Korthals en de overheidsinstanties, waarvoor zij verantwoordelijkheid droegen, hebben gefaald. De Graaf: "Van hen had een actievere houding mogen worden verwacht. Zouden beiden nog minister zijn geweest, dan zou het vertrouwen in hen ernstig zijn geschaad."

D66 vindt dat langs de lijnen die de commissie van den Haak aangeeft, het stelsel van de persoonsbeveiliging grondig moet worden herzien om soortgelijk falen in de toekomst te voorkomen. Ook wil De Graaf opheldering over het afgeluisterde telefoongesprek tussen twee dierenrecht-activisten op 7 januari 2002. Daarin zei één van hen zei dat Pim Fortuyn dood moest, maar dit werd en wordt niet als een serieus signaal ingeschat.