D66

"PvdA-zwaai naar links is onbegrijpelijk"

Democraten 66

Thom de Graaf

17-12-2002 - De ommezwaai van de PvdA, die plotseling al haar kaarten op een zo links mogelijk kabinet zet, is niet te begrijpen. Dat stelt D66-leider Thom de Graaf in een reactie PvdA-voorman Wouter Bos. Bos zei afgelopen zaterdag in de Volkskrant dat hij niet langer met D66 wil samenwerken, omdat de PvdA dichter bij partijen als de SP en GroenLinks staat. In een open brief aan Bos stelt De Graaf dat de PvdA en D66 ondanks de onderlinge verschillen jarenlang hebben samengewerkt en gedeelde idealen hebben kunnen realiseren. Hoewel De Graaf zegt de motivering van Bos niet te begrijpen, is hij van mening dat er voor D66 voldoende andere opties zijn om via samenwerking haar sociaal-liberale programma waar te maken.

---

Open Brief van Thom de Graaf aan Wouter Bos

Beste Wouter,

In de afgelopen 35 jaar zijn PvdA en D66 vaak samen opgelopen. Twee progressieve partijen die elkaar aanvulden, juist omdat ze zo verschillend waren. Gemeenschappelijk hebben wij dat we geloven dat de politiek de opdracht heeft om de samenleving beter te maken, mensen kansen te geven om zich zelf te ontwikkelen in hun eigen talenten en mogelijkheden en oog te hebben voor ongelijkheid en onrechtvaardigheid in de wereld om ons heen.

Onze partijen konden elkaar dan ook goed vinden op het gebied van vreemdelingenbeleid en integratie, milieubeleid, sociale vernieuwing en de bescherming van de rechtsstaat, internationale solidariteit en de toekomst van Europa.
Als sociaal-democratische of, zo je wilt, socialistische partij heeft de PvdA altijd de nadruk gelegd op sociale verdelingsvraagstukken en een dominante rol voor de staat. Als vooruitstrevend liberale partij hecht D66 minder geloof in het heil van de overheid. Wij zijn wat pragmatischer in het debat over marktwerking en publiek domein, minder geneigd om de vakorganisaties en andere verzuilde instellingen altijd in hun belangen te steunen en meer georiënteerd op de vrije keuze van de individuele burger. Daarom verschillen onze partijen ook in hun opvattingen over concrete oplossingen voor bijvoorbeeld de toekomst van de sociale zekerheid, het ziektekostenstelsel of de invloed van de overheid op het onderwijs. Op financieel-economisch terrein hecht D66 meer dan de PvdA aan een strikt begrotingsbeleid.

PvdA en D66 leggen kortom ieder hun eigen accenten. Wij vechten bijvoorbeeld al jaren voor een grotere vrijheid van de onderwijsinstellingen, voor meer aandacht voor natuur en vanzelfsprekend voor een grotere en directe zeggenschap van burgers over de door hen uitgeoefende macht, onder meer via de rechtstreeks gekozen burgemeester. Vaak blijkt dat wij daarin voorop lopen en tot onze teleurstelling niet altijd door jouw partij worden gesteund.

Ondanks deze verschillen was de samenwerking naar mijn oordeel vaak vruchtbaar, zowel in coalitie- als in oppositietijden. Zo werkten D66 en jouw partij samen in vier kabinetten. We bewerkstelligden een krachtige stimulans voor de economie onder leiding van Hans Wijers, meer mogelijkheden voor het combineren van werk en gezinsleven, meer rechten voor patienten en consumenten om hun eigen vrije keuze te maken, een enorme inhaalslag om de kwaliteit van onderwijs, gezondheidszorg en veiligheid te verbeteren.

Het spijt mij daarom oprecht dat jij afgelopen zaterdag in een interview met De Volkskrant afscheid hebt genomen van D66 als partner in toekomstige samenwerking. Ik moet je ook eerlijk zeggen: ik begrijp je motivering niet. Je bent van mening dat in deze benarde tijden de overheidsfinanciën en het economisch vertrouwen in goede handen zijn van de Socialistische Partij. Kennelijk vind jij dat de houding in internationale vraagstukken van GroenLinks volledig spoort met de PvdA. De opstelling van GroenLinks rond Afghanistan en nu weer rond Irak moet je zijn ontgaan. En kennelijk denk je dat de ChristenUnie een goede bondgenoot voor jouw partij is in de voortgaande emancipatie van vrouwen en mannen, in medisch-ethische afwegingen en in de ontwikkeling van een publieke moraal.

Over D66 meld je slechts dat je onze opstelling in sociaal-eonomisch opzicht "warrig en zwalkend" vindt. Zijn wij dat omdat we recentelijk zijn gaan draaien of omdat D66 het in sommige opzichten gewoon niet eens is met de PvdA? Ik vermoed het laatste. De sociaal-liberale opvattingen van D66 over het financieringstekort, de WAO en het ziektekostenstelsel zijn gedurende de afgelopen jaren consistent geweest en vormden voor een belangrijk deel de grondslag voor de kabinetsstandpunten in het laatste jaar van paars. Als je dat nu warrig en zwalkend noemt, moet dat meer te maken hebben met koerswijzigingen in je eigen partij sinds jij aan het roer staat.

Ik hoop dat je bereid bent om een nadere toelichting te geven op je onbegrijpelijke stelling, temeer nu jij daar vergaande consequenties aan verbindt.
Vooralsnog kan ik niet anders concluderen dat de PvdA onder jouw leiding afscheid heeft genomen van een moderne en vernieuwende politiek en terugkeert naar het weinig inspirerende polarisatiemodel van het verleden. Dat spijt mij. Als de vernieuwing van de PvdA vooral oud-links oplevert, valt het te begrijpen dat een meerderheid van de kiezers op 22 januari wellicht de voorkeur geeft aan een coalitie van CDA en VVD. D66 zal proberen sociaal-liberale invloed uit te oefenen. Nu jij namens de PvdA te kennen hebt gegeven niet met D66 te willen samenwerken, zullen we voor die invloed vanzelfsprekend andere wegen zoeken.

Met vriendelijke groet,

Thom de Graaf