Aan de Voorzitter van de TweedeKamerderStaten-Generaal
Binnenhof4
Den Haag
Directie Politieke Zaken
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag
Datum
17 december 2002
Behandeld
Jaap Werner
Kenmerk
DPZ-260/02
Telefoon
+31 (0)70-348 5125
Blad
1/1
Fax
+31 (0)70-348 4638
Bijlage(n)
1
E-Mail
jaap.werner@minbuza.nl
Betreft
Beantwoording vragen van de leden Wilders en Cornielje over het islamitische liefdadigheidsfonds 'Benovelence International'
Graag bied ik u hierbij, mede namens de minister van Justitie en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Wilders en Cornielje over het islamitische liefdadigheidsfonds 'Benovelence International'. Deze vragen werden ingezonden op 22 november 2002 met kenmerk 2020303630.
De Minister van Buitenlandse Zaken
Mr. J.G. de Hoop Scheffer
Antwoord van de heer De Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken, mede namens de heer Donner, minister van Justitie en de heer Remkes, minister van Binnenlandse Zaken op vragen van de leden Wilders en Cornielje (beiden VVD) over het islamitische liefdadigheidsfonds 'Benevolence International'. (Ingezonden 22 november 2002)
Vraag 1
Is het waar dat onderzocht is of het in Maastricht gevestigde islamitische 'liefdadigheidsfonds' met de naam 'Benevolence International Nederland' tot het Al-Qa'ida-netwerk van Bin Laden behoort? 1)
Antwoord
De AIVD heeft onderzoek gedaan naar de Stichting Benevolence International Nederland. Het onderzoek heeft zich gericht op de vraag wat de relatie is tussen Benevolence International Nederland en Benevolence International Foundation. Er is een internationaal erkende link tussen Al-Qaida en de Benevolence International Foundation vastgesteld. Daarom is deze laatste stichting door het sanctiecomité van de VN-Veiligheidsraad geplaatst op de lijst behorende bij VN-Veiligheidsraadsresoluties
1267/1390, die Lidstaten verplicht om de tegoeden van de personen en organisaties op de lijst te bevriezen omdat ze banden hebben met Al Qaida of de Taliban. De AIVD heeft vastgesteld dat Benevolence International Nederland een onderdeel is van Benevolence International Foundation en heeft dit door middel van een ambtsbericht aan de minister van Financiën medegedeeld.
Vraag 2
Is het waar dat in mei 2002 de directeur van de stichting 'Benevolence International' in de Verenigde Staten, Enaam Arnaout, door de Amerikaanse autoriteiten is gearresteerd op verdenking van nauwe banden met Al-Qa'ida?
Antwoord
Ja, de directeur van de stichting 'Benevolence International' in de Verenigde Staten, Enaam Arnaout, is door de Amerikaanse autoriteiten gearresteerd op verdenking van nauwe banden met Al-Qaida.
Vraag 3
Welke acties heeft u vervolgens genomen om de Nederlandse tak van 'Benevolence International' door te lichten?
Antwoord
Over de aard van het onderzoek kunnen geen nadere mededelingen worden gedaan. Desgewenst kan aanvullende informatie over de zaak worden gegeven in de vaste commissie voor de Inlichtingendiensten.
Vraag 4
Tot welke resultaten heeft uw Nederlandse onderzoek tot nu toe geleid?
Antwoord
Zie antwoord op vraag 1. Op basis van het ambtsbericht en Verordening (EG) nr. 881/2002, die uitvoering geeft aan VN-Veiligheidsraadresoluties 1267/1390, is overgegaan tot bevriezing van de bankrekeningen Benevolence International Nederland.
Vraag 5
Is het waar dat in de Verenigde Staten Enaam Arnaout inmiddels is aangeklaagd wegens samen-zwering gericht op het op frauduleuze wijze verkrijgen van charitatieve schenkingen teneinde financiële steun te geven aan Al-Qaida en andere organisaties die zich bezighouden met geweld en terrorisme?
Antwoord
Ja.
Vraag 6
Bestaan ten aanzien van Enaam Arnaout diverse en duidelijke aanwijzingen over zijn betrokkenheid bij Al-Qaida, waaronder een document waaruit de steun van 'Benevolence International' aan de Taliban en Al-Qaida blijkt?
Antwoord
De zaak van de heer Enaam Arnaout wordt momenteel behandeld door het US District Court, Northern District of Illinois. Over zaken die nog onder de rechter zijn worden geen uitspraken gedaan.
Vraag 7
Welke informatie heeft u over twee bestuursleden van de Nederlandse tak van 'Benevolence International' die in Saoedi-Arabië wonen en een bestuurslid dat in Soedan woont? Worden zij in verband gebracht met internationaal terrorisme? Zo ja, hoe wordt tegen hen opgetreden?
Antwoord
Zie antwoord op vraag 3.
Vraag 8
Is de Nederlandse tak van 'Benevolence International' inmiddels opgeheven? Wat is er gebeurd met de tegoeden van het fonds?
Hadden de Europese respectievelijk Nederlandse autoriteiten niet eerder maatregelen moeten nemen tegen de activiteiten van 'Benevolence International' in Europa respectievelijk in Nederland? Wat kan thans nog worden gedaan? Welke lessen worden geleerd uit deze gang van zaken?
Zijn er meer van dergelijke organisaties actief in Nederland? Zo ja, welke?
Antwoord
De stichting Benevolence International Nederland is nog altijd ingeschreven in het register van de Kamer van koophandel in Maastricht en is derhalve niet formeel opgeheven. Op basis van het ambtsbericht en Verordening (EG) nr. 881/2002, die uitvoering geeft aan VN-Veiligheidsraadresoluties 1267/1390, is direct overgegaan tot bevriezing van de bankrekeningen Benevolence International Nederland. Nederland voldoet hiermee stipt aan zijn internationale verplichtingen op het gebied van
terrorismebestrijding. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen die het noodzakelijk maken om nadere maatregelen tegen Benevolence International Nederland te nemen. Niet uitgesloten kan worden dat de Nederlandse autoriteiten in de toekomst opnieuw stuiten op organisaties zoals Benevolence International Nederland. De regering zal dan niet aarzelen conform de internationale verplichtingen onmiddellijk actief op te treden.
Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Eurlings, ingezonden 22 november jl.
1) Trouw, 21 november jl.
===