VWA

Toezicht op ongewenste stoffen in kalverketen moet beter

Voedsel en Waren Autoriteit
Directie Communicatie en Voorlichting
17.12.2002

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (LNV) geadviseerd over de verbetering van het huidige systeem van controle en toezicht in de Nederlandse kalverketen. Een onderzoek van de VWA heeft aangetoond dat er in het huidige systeem leemtes zijn die kunnen leiden tot de introductie van ongewenste en verboden stoffen in de kalverketen.

Aanbevelingen
Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid is de (gebrekkige) kwaliteit van geïmporteerde partijen diervoeder een belangrijke risicobron. Om de risico's te kunnen analyseren en te beheersen beveelt de VWA aan individuele bedrijven aan het beheersingssysteem op basis van Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) volledig te implementeren.

Uit het onderzoek is ook gebleken dat het private systeem van zelfcontrole (uitgevoerd door de Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalveren) in de mesterijfase van vleeskalveren niet volledig aan de Europese richtlijn 96/23 voldoet. De VWA beveelt de sector aan het systeem zo aan te passen dat het wel aan de richtlijn voldoet.

De VWA acht het zeer gewenst dat in afwachting van de implementatie van de Kaderwet Diervoeders het gebruik van HACCP door individuele bedrijven zo spoedig mogelijk wordt verplicht. De VWA adviseert de minister duidelijke randvoorwaarden te stellen aan de zelfcontrole in de mesterijfase en de VWA aan te wijzen als officiële toezichthouder.
Daarnaast zal de VWA regelmatig rapporteren aan de ministers van LNV en VWS over de effectiviteit van het totale systeem van vrijwaring van hormonen in kalfsvlees.

Een extra aanbeveling aan de minister komt van de kant van de stakeholders. Zij constateerden dat de diergeneesmiddelenwet en de diervoederwetgeving niet goed op elkaar aansluiten; hierdoor is niet uit te sluiten dat er zich situaties kunnen voordoen dat er dieren en dierlijke producten in de handel kunnen komen waarin verboden middelen aanwezig zijn. De VWA adviseert de ministers van LNV en VWS deze problematiek nader te onderzoeken en zonodig de wetgeving aan te passen.


---