Gemeente Hoogeveen

18 december 2002

* Bureau meet kern Hoogeveen exact op *

* Vergadering gemeenteraad *

* Uitnodiging *

* Oud papier *

* Sterrenwacht Krakeel geïnstalleerd *

+ Goedkeuring bestemmingsplan Pesse, deelplan "Bergbezinkbassin" *

+ Belastingverordeningen vastgesteld *
+ Onherroepelijk bestemmingsplan Het Drentsche Land *
+ Wet milieubeheer *

+ Meldingen Amvb's *

+ Rectificatie toepassing artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening *

+ Toepassing vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan. *
+ Kapvergunningen *
Bureau meet kern Hoogeveen exact op
Tussen nu en maart volgend jaar laat de gemeente de kern Hoogeveen opmeten door ingenieursbureau Azimuth. U kunt dus medewerkers van dit bureau tegenkomen in uw straat. Het kan zijn dat ze voor een meting even uw terrein op moeten. Wij rekenen daarvoor graag op uw medewerking. Uiteraard kunt u de medewerkers van het bureau altijd om een legitimatie vragen.

De gemeente maakt regelmatig kaarten van Hoogeveen. De kaarten zijn hoofdzakelijk voor eigen gebruik. Maar op basis van die kaarten worden bijvoorbeeld ook de plattegronden in de gemeentegids gemaakt

Zeer nauwkeurig

De medewerkers van Azimuth maken gebruik van electronische landmeetapparatuur maar soms ook van een gewone meetband. De metingen worden uitsluitend verricht in de straat en aan de straatkant van woningen. De metingen moeten tot op enkele centimeters nauwkeurig zijn. Vandaar dat gekozen wordt voor het meten in de straat, in plaats van luchtfoto's.

Straatbeeld

Een straat is een straat en een huis is een huis en dat blijft jaren zo, denkt u misschien. Maar dat is een misvatting. Het straatbeeld en het aangezicht van huizen verandert wel degelijk, soms in een hoog tempo. Denkt u maar aan serres en carports, die worden aangebouwd, verkeersdrempels, nieuwe of verplaatste lantaarnpalen, bomen die verdwijnen of nieuw aangeplant worden, electriciteitskasten of transformatorhuisjes, nieuwe woningen, nieuwe straten, verlegde straten, grote bouwprojecten, appartementencomplexen. Het wordt allemaal opgemeten.

Exact

Voor de gemeente is het belangrijk een exact beeld te hebben van het openbaar gebied en de aanliggende huizen en gebouwen. Als de gemeente bijvoorbeeld plannen heeft voor aanpassingen of nieuwe straten of straatmeubilair dan kan meteen worden gezien of en hoeveel ruimte er voor de nieuwe plannen is. Ook bij het aanvragen van bouwvergunningen kan snel worden bekeken of het ingediende plan letterlijk wel past op die plek..

Vragen?

De metingen worden één- of tweejaarlijks gedaan om de kaarten van Hoogeveen 'up to date' te houden. Heeft u verder nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de heer W.D.Th. Rozeboom, hoofd van de afdeling Geo-Informatie, telefoon 291740.

Vergadering gemeenteraad

De gementeraad van Hoogeveen vergadert morgen, donderdag 19 december, in het gemeentehuis. De vergaderiung die openbaar is begint om 19.30 uur. De agenda vermeldt onder meer:

* Voorstel om een commissie in te stellen om een onderzoek te doen naar de jaarrekening 2001.
Uitnodiging
Oud papier
Basisscholen 't Kofschip en De Schuthoek. Vrijwilligers halen vanaf 18.00 uur oud papier op in Schutlanden en Erflanden. Het papier graag gebundeld of in stevige dozen aan de straat zetten (niet in vuilnis- of andere plastic zakken).

Zaterdag 21 december

Samenwerkende Scholen te Elim. U kunt uw oud papier brengen naar de containers die van 9.00 tot 11.30 uur op de parkeerplaats Prieswijk Oost staan.

Basisschool De Hoeksteen in Nieuwlande haalt vanaf 9.00 uur oud papier op. Ook staat er een container naast de school aan de Wilhelminalaan.

Sterrenwacht Krakeel geïnstalleerd

In De Magneet in Krakeel is vorige week woensdag de Sterrenwacht geïnstalleerd. Wethouder Jan Stoefzand van Hoogeveen speldde de nieuwe leden een speciaal ontworpen insigne op. De Sterrenwacht is een onafhankelijke jury die projecten in de Hoogeveense wijk Krakeel gaat beoordelen. De Sterrenwachters' wonen in of zijn nauw betrokken bij de wijk.

In Krakeel is op dit moment een grootschalige herstructurering aan de gang, een 'opknapbeurt'. Het begon met de sloop van zo'n 460 woningen. Daarna is onder meer het plan de Poolster (ruim 30 woningen) en een appartementencomplex voor senioren tot stand gekomen. Bij de herinrichting van het groene wandelgebied de Kanaalstrook worden de laatste puntjes op de 'i' gezet.

Renovatie

Op dit moment is de renovatie van ruim 120 woningen aan De Kroon aan de gang. Toekomstplannen zijn onder meer nieuwbouw aan De Kroon (54 huizen), de Meteorenlaan en het WAP-gebied (samen ongeveer 250 woningen), de herinrichting van grote delen van groen, straten en pleinen, een facelift van het winkelcentrum en de realisering van een woonzorgzone en een Brede School, eveneens in het centrum.

Vier sterren

De Sterrenwacht kan in totaal vier sterren weggeven. Ze komen terecht in het nieuwe logo van de wijk, dat in augustus werd gepresenteerd. In dat logo staat al één ster. Sterren kunnen worden toegekend aan de verschillende bouw- of renovatieprojecten, maar ook aan projecten die bijdragen aan de leefomgeving of het plezier in wonen. Zo kan Nieuw Krakeel uiteindelijk een vijfsterrenwijk worden.

Wethouder Jan Stoefzand speldt mevrouw J. Breukhoven het insigne op dat hoort bij het lidmaatschap van de Sterrenwacht. De overige leden zijn (van links naar rechts) de heren P. Avedisian, R. Bos, H. Bos en B. de Haan (Foto: Gerrit Boer).
anders. De laatste rit begint om acht uur 's avonds. Tijdens de kerstdagen rijdt het WVG-vervoer normaal van zes uur 's morgens tot één uur 's nachts.
Goedkeuring bestemmingsplan Pesse, deelplan "Bergbezinkbassin" Het bestemmingsplan is door de gemeenteraad op 26 september 2002 vastgesteld. Gedeputeerde Staten van Drenthe hebben bij besluit van 26 november 2002, kenmerk RW/A23/2002009741 het bestemmingsplan Pesse, deelplan "Bergbezinkbassin" goedgekeurd.

Het bestemmingplan betreft een klein gebied ten noorden van de Bossemaat (naast huisnummer Kampiepensweg 5) in het dorp Pesse, en voorziet in het bouwen van een bergbezinkbassin.

Het besluit van Gedeputeerde Staten alsmede het hiervoor genoemde bestemmingsplan liggen met ingang van 19 december 2002 voor een periode van 6 weken voor een ieder ter inzage bij de publieksbalie Bouwen en Wonen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 in Hoogeveen.

Gedurende bovengenoemde termijn kan tegen het goedkeuringsbesluit van Gedeputeerde Staten beroep worden ingesteld bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag, door:

* Degene die tijdig bedenkingen heeft ingediend bij Gedeputeerde Staten tegen het vastgestelde bestemmingsplan.
* Een belanghebbende die aantoont dat hij/zij redelijkerwijs niet in staat is geweest zich tot Gedeputeerde Staten te wenden.

Tevens kan binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening worden ingediend bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak. De werking van het besluit van Gedeputeerde Staten wordt dan in ieder geval geschorst tot de beslissing van de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak op dat verzoek.

Belastingverordeningen vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders maakt bekend dat de navolgende belastingverordeningen met ingang van 1 januari 2003 door de gemeenteraad zijn vastgesteld:

* Verordening parkeerbelastingen 2003 met de daarbij behorende tarieventabel

* Verordening marktgelden 2003

* Verordening onroerende-zaakbelastingen 2003
* Legesverordening 2003 met de daarbij behorende tarieventabel
* Verordening precariobelasting 2003 met de daarbij behorende tarieventabel

* Verordening lijkbezorgingsrechten 2003 met de daarbij behorende tarieventabel

* Verordening afvalstoffenheffing 2003 met de daarbij behorende tarieventabel

* Verordening rioolrecht 2003

* Verordening toeristenbelasting 2003

* Verordening forensenbelasting 2003

* Tarievenverordening 2003 met de daarbij behorende tarieventabel
De tarieven van de verordeningen zijn over het algemeen met 4 % (indexering) verhoogd. De tarieven voor parkeren zijn verhoogd met 50 % . De tarieven waren de afgelopen vier jaar niet verhoogd, behalve de naheffingsaanslag; deze is met 5 % verhoogd. Bij de afvalstoffenheffing vindt ook over het jaar 2003 geen tariefswijziging plaats. De tarieven voor de onroerende-zaakbelastingen zijn met 9 % gestegen. Het rioolrecht is in tegenstelling tot voorgaande jaren niet verhoogd met een vast bedrag van 9,07, alleen de 4 % indexering is toegepast.

De verordeningen zijn op 14 november 2002 door de gemeenteraad vastgesteld. Het raadsbesluit ligt ter inzage bij het voorlichtingscentrum en wordt opgenomen in de bundel gemeentelijke verordeningen. De tekst van de verordening is op verzoek verkrijgbaar.

Onherroepelijk bestemmingsplan Het Drentsche Land

Tegen het besluit van Gedeputeerde Staten van de provincie Drenthe van 7 mei 2002, kenmerk 19/RW/A3/2002002054, inzake goedkeuring van het bestemmingsplan Het Drentsche Land is geen beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State ingesteld. Het bestemmingsplan is hiermee onherroepelijk geworden.

Het bestemmingsplan voorziet in de realisering van een kleinschalig recreatiepark met een natuurlijk karakter aan de Marten Kuilerweg, ten noordoosten van het recreatiepark Schoonhoven.

Het bestemmingsplan ligt met ingang van 19 december 2002 voor een ieder op werkdagen tijdens kantooruren ter inzage bij de publieksbalie Bouwen en Wonen in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Wet milieubeheer

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen, maken met inachtneming van het bepaalde in de artikelen 3:44, tweede lid, onder a juncto artikel 3:19, tweede lid, onder b van de Algemene Wet Bestuursrecht bekend, dat zij op 12 november 2002 nadere eisen hebben gesteld op grond van artikel 8.42, eerste lid Wet milieubeheer, juncto artikel 5, eerste lid onder a van het Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen milieubeheer.

De nadere eisen hebben betrekking op het maximale toegestane geluidsniveau ten gevolge van activiteiten bij de volgende inrichting:
* Stichting Dorpshuis "De Vuurkorf", gelegen aan de Middenraai 79b te Nieuweroord.

Het besluit en andere op deze zaken betrekking hebbende stukken liggen vanaf 19 december 2002 t/m 30 januari 2003 op werkdagen tijdens kantooruren ter inzage bij de sector Milieu en Openbare Werken, afdeling Milieu-Inspectie en -Vergunningen, Raadhuisplein 24 (stadskantoor) te Hoogeveen. Indien gewenst kan een mondelinge toelichting op de stukken worden verkregen. Op verzoek kunnen de stukken op dinsdagen ook buiten kantooruren worden ingezien. De stukken zullen dan van 16.00 tot 19.00 uur ter inzage worden gelegd in het gemeentehuis (bodekamer, Raadhuisplein).

Op grond van het bepaalde in de artikel 20.1, eerste lid, 20.10 en 20.11 van de Wet Milieubeheer en artikel 6:7 van de Algemene Wet Bestuursrecht staat tot 30 januari 2003 beroep open bij de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State voor: a. Degenen die bedenkingen hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit.
b. De adviseurs die gebruik hebben gemaakt van de gelegenheid advies uit te brengen over het ontwerp van het besluit. c. Degenen die bedenkingen hebben tegen wijzigingen die bij het nemen van het besluit ten opzichte van het ontwerp zijn aangebracht. d. Belanghebbenden aan wie redelijkerwijs niet kan worden verweten geen bedenkingen te hebben ingebracht tegen het ontwerp van het besluit.

Het besluit wordt na afloop van de beroepstermijn van kracht, tenzij voor deze datum bij de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening is gedaan.

Het beroepschrift en het eventueel in te dienen verzoek tot het treffen van een voorlopige voorziening moet worden gericht aan de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, respectievelijk aan de voorzitter van deze afdeling, Postbus 20019, 2500 EA te 's-Gravenhage.

Meldingen Amvb's

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen, maken met inachtneming van het bepaalde in artikel 8.41, lid 4 van de Wet Milieubeheer bekend, dat in de periode van 17 juni 2002 tot 2 december 2002 diverse meldingen zijn ontvangen van inrichtingen die vallen onder een Algemene Maatregel van Bestuur als bedoeld in artikel 8.40 van de Wet Milieubeheer.

De navolgende meldingen zijn ingediend:

Besluit melkrundveehouderijen Milieubeheer

* De heer J. de Jonge, voor het wijzigen van het bestaande melkrundveebedrijf gelegen aan de Weg om de Oost 7 te Noordscheschut

* De heer H. Vos, voor het houden van melkrundvee op de reeds aanwezige inrichting gelegen aan de Brandligtswijk 6 te Elim

Besluit horeca-, sport- en recreatie-inrichtingen Milieubeheer
* De heer Elholawan, voor het oprichten van een restaurant gelegen aan de Grote Kerkstraat 19 te Hoogeveen

* Hoogeveense Biljard Club, voor het oprichten van een biljartcentrum gelegen aan de Terpweg 2 te Hoogeveen
* De heer N. Mura, voor het oprichten van een restaurant voor afhaal- en bezorgpizza's gelegen aan de Grote Kerkstraat 9 te Hoogeveen

* Hoogeveense Atletiek Club '63, voor het van toepassing worden van het Besluit op de reeds aanwezige inrichting gelegen aan de Sportlaan 3 te Hoogeveen

* Tennis Club Nieuwlande, voor het van toepassing worden van het Besluit op de reeds aanwezige inrichting gelegen aan de Bernhardlaan 23 te Nieuwlande

* Voetbalvereniging Hoogeveen, voor het van toepassing worden van het Besluit op de reeds aanwezige inrichting gelegen aan de Sportveldenweg 1-3 te Hoogeveen

* Voetbalvereniging HZVV, voor het van toepassing worden van het Besluit op de reeds aanwezige inrichting gelegen aan de Sportveldenweg 2-4 te Hoogeveen

* Voetbalvereniging De Weide, voor het van toepassing worden van het Besluit op de reeds aanwezige inrichting gelegen aan de Zuidwoldigerweg 7a te Hoogeveen

* Voetbalvereniging Noordscheschut, voor het van toepassing worden van het Besluit op de reeds aanwezige inrichting gelegen aan de Coevorderstraatweg 40 te Noordscheschut

Vuurwerkbesluit

* De heer J.P. Engberts, voor het oprichten van een verkooppunt voor consumentenvuurwerk gelegen aan de Alteveerstraat 108 te Hoogeveen

De meldingen kunnen met ingang van 19 december 2002 op werkdagen tijdens kantooruren worden ingezien bij de sector Milieu en Openbare Werken, afdeling Milieu-inspectie en -vergunningen, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen (stadskantoor). Indien gewenst kan een mondelinge toelichting op de stukken worden verkregen.

Rectificatie toepassing artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening

Op de gemeentelijke pagina van de Hoogveensche Courant van 11 december 2002 stond een aankondiging dat Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen het voornemen hebben om met toepassing van artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ontwikkeling vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan Plan in Hoofdzaak ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:
In deze aankondiging is de verkeerde plaatsnaam aangegeven. Het bouwplan betreft het perceel Kerkhoflaan 3 te Hollandscheveld.

Het bouwplan ligt met ingang van 19 december 2002 gedurende vijf weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van sector Bouwen & Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende deze termijn kan een ieder, bij Burgemeester en Wethouders, schriftelijk zijn zienswijze naar voren brengen omtrent het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten behoeve van de uitvoering van dit bouwplan.

Toepassing vrijstellingsbepaling van het bestemmingsplan.

Burgemeester en Wethouders van Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van een vrijstellingsbepaling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan Noordscheschut vrijstelling te verlenen aan:
* Bouwbedrijf Fieko, voor het uitbreiden van het trapportaal van het pand Zwarte Dijkje 26 te Noordscheschut

Het bouwplan ligt met ingang van 19 december 2002 gedurende vijf weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van sector Bouwen en Wonen, in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24 te Hoogeveen.

Gedurende deze termijn kan een ieder, bij Burgemeester en Wethouders, schriftelijk zijn zienswijze naar voren brengen omtrent het verlenen van vrijstelling van het van toepassing zijnde bestemmingsplan, ten behoeve van de uitvoering van dit bouwplan.

Toepassing vrijstelling artikel 19 lid 2 Wet op de Ruimtelijke Ordening

Burgemeester en Wethouders van de gemeente Hoogeveen hebben het voornemen om met toepassing van artikel 19 lid 2 van de wet op de Ruimtelijke Ordening vrijstelling te verlenen van het geldende bestemmingsplan Zuid ten behoeve van de volgende bouwaanvraag:
* Woonconcept Projectontwikkeling B.V., voor het bouwen van 23 woningen op de percelen Hendrik Radijsstraat 2 t/m 30 en Beckerstraat 3 t/m 17 te Hoogeveen.

De bouwaanvraag ligt met ingang van 19 december 2002 gedurende vijf weken voor een ieder ter inzage bij de centrale balie van de sector omtrent de aanvraag bij Burgemeester en Wethouders kenbaar maken.

Ingekomen bouwaanvragen, bouwmeldingen en sloopaanvragen

Bouwaanvragen

* Gemeente Hoogeveen (MOW), plaatsen van een hekwerk als omheining, Kampiepensweg (nabij nr. 5), Pesse

* Bouwbedrijf L. Slomp en Zn. B.V., bouwen van een 2 onder een kap woning, Schuinedijk 1-3, Fluitenberg

* Dekker W.F., plaatsen van een dakkapel, Otto Zomerweg 60, Hollandscheveld

* Koster W., bouwen van een bedrijfshal en woning, Stephensonstraat 100

* Bouwbedrijf Fieko, uitbreiden van een woning, Otto Zomerweg 35, Hollandscheveld

* Bouwbedrijf Fieko, uitbreiden van een woning, Schelde 62
* Luten J.B., tijdelijk plaatsen van een kantoorunit, Stationsstraat 6a

Bouwmeldingen

* Wolting K., uitbreiden van een dakkapel op de woning, Pascalstraat 7

* Mulderij J., vervangen van een tuin schuur, De Marke 27, Pesse
* Inci H., bouwen van een bijkeuken, Beukemastraat 25 Sloopaanvragen

* Willigenburg L.G., deels slopen van een woonhuis, Dorpsstraat 65,
* Bouwbedrijf L. Slomp & Zn b.v., slopen van een woning met bergruimten, Schuinedijk 1-3, Fluitenberg
Nadere informatie over bovengenoemde bouwplannen is verkrijgbaar bij de afdeling Bouw- en Woningtoezicht in het Compagnieshuis, Raadhuisplein 24

Verleende bouwvergunningen en sloopvergunningen

Bouwvergunningen

* Okken H., plaatsen van een dakkapel op een woning, Boerdijk 21, Nieuwlande

* Jonge de J., uitbreiden van een woonhuis, Noord 152a, Noordscheschut

* Talen E., bouwen van een bedrijfshal met een bedrijfswoning, Buitenvaart 1704 (kavel W31)

* Helanco B.V., uitbreiden van een tankstationoverkapping, Griendtsveenweg 24

* Hoogeveen G., uitbreiden van een woning, Korenstraat 37
* Groothuis Projecten, bouwen van zes vrijstaande woningen en drie kantoorwoningen, Zuidwoldigerweg (kavel 41 t/m 49)

Bouwvergunning met instandhoudingtermijn

* Autoplein Hoogeveen, bouwen van een houten schuur, Fokkerstraat 5
* Gemeente Hoogeveen (OSW/Bouwkunde), plaatsen van een noodlokaal, Korhoenlaan 1
van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd van Hoogeveen.

Kapvergunningen

De gemeente Hoogeveen heeft een kapvergunning verstrekt aan:
* W.G. Kremer, Veldweg 4, Nieuwlande, voor één eik;
* G. Snippe, Kerkenkavel 38b, Hollandscheveld, één kastanje;
* Moes, Satellietenlaan 34, Hoogeveen, voor twee elzen;
* M. Smit, De Schokker 17, Hoogeveen, twee berken.
Tegen deze verleende vergunningen kan binnen zes weken na dagtekening van de brief behorende bij de vergunning een gemotiveerd bezwaarschrift worden ingediend bij het college van Burgemeester en Wethouders.