TNO Voeding


TNO

, 2002

Persberichten 2002
Vakpers info: JOBS+ programma TNO Arbeid als beste uit de bus bij vergelijking reïntegratieprogramma's langdurig werklozen

16 december 2002

Uit een experimentele vergelijking in Lelystad van drie verschillende begeleidingstrajecten om langdurig werklozen aan een baan of een baangerichte opleiding te helpen is het JOBS+ programma het effectiefste gebleken. Uit het onderzoek bleek dat het JOBS+ programma het meest doeltreffend was in het activeren van langdurig werklozen (23% tegen 10% in de andere groepen) en in het versterken van het zelfvertrouwen. Deelnemers in het JOBS+ programma waren ook meer tevreden met de begeleiding dan in de andere begeleidingsvormen.

Dit onderzoek was een onderdeel van het project "Waterwerken", een samenwerkingsverband tussen TNO Arbeid en de dienst Sociale Zaken van de gemeente Lelystad. Project Waterwerken is het eerste experiment in Nederland (en misschien wel wereldwijd) waarin de effectiviteit van de begeleiding wordt onderzocht in vergelijking met een controlegroep. In dit project waaraan 150 langdurig werklozen deelnemen zijn de deelnemers door het lot verdeeld over drie vormen van begeleiding. Na 6 maanden mochten de deelnemers, als zij dit wilden, wisselen van begeleidingsvorm.

De drie reïntegratieprojecten
Het JOBS+ programma is een relatief kortdurende en efficiënte begeleidingsvorm die bestaat uit een groepstraining van 5 ochtenden gevolgd door 5-10 individuele gesprekken. Elke stap in deze begeleiding is vastgelegd in een gedetailleerd protocol. Het JOBS+ programma is gestoeld op de gedachte dat versterken van het zelfvertrouwen één van de vijf pijlers is waarop het effect berust. De resultaten van het project Waterwerken onderstrepen dit. Deelnemers waar de verandering in zelfvertrouwen in de eerste maand het grootst was, blijken vaak ook diegenen te zijn die na 6 maanden een baan hebben.

De tweede begeleidingsvorm is een initiatief van de gemeente Lelystad en betreft een variant op het zogenaamde persoonsgebonden budget. Langdurig werklozen krijgen de mogelijkheid om in overleg activiteiten en diensten in te kopen om hun arbeidsmarktpositie te verbeteren. Dit overleg vond plaats op tweewekelijkse basis gedurende 6 maanden. Deze begeleiding gaf een relatief gering effect te zien na zes maanden. De verwachting is echter dat het effect van dit programma pas zichtbaar wordt bij 12 maanden. Aangezien het onderzoek nog doorloopt zal deze verwachting op een later tijdstip worden getoetst. De derde begeleidingsvorm betrof een min of meer reguliere begeleiding. Elk van de deelnemers in deze groep kreeg 1 individueel gesprek in 6 maanden. De inhoud van deze gesprekken bestond uit een controle op de status van de cliënt als bijstandsgerechtigde.

JOBS+ programma makkelijk over te dragen
Het JOBS+ programma is een strak geprotocolleerde interventie die daardoor gemakkelijk is over te dragen. Het programma past ook uitstekend in een zogeheten gefaseerde begeleiding, een benaderingswijze die door TNO Arbeid wordt aanbevolen. In deze gefaseerde begeleiding ontvangt iedere werkloze eerst een kortdurend ondersteuningsprogramma zoals het JOBS programma. Voor een deel van de werklozen zal dit een voldoende steun zijn om werk te vinden. Voor hen waarbij dit niet het geval is, kan daarna meer intensieve bemiddeling worden opgestart. Op deze wijze wordt efficiënt met mens en middelen omgesprongen en worden werklozen ook zo min mogelijk afhankelijk gemaakt van ondersteuning door verschillende instanties.

TNO Arbeid

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
Telefoon 015 269 49 75

June Vasconcellos
Telefoon 015 269 49 05

Fax 015 262 73 35

E-mail pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Overig nieuws

TNO magazine