Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DL. 2002/4342
datum
16-12-2002

onderwerp
Aanbieding Plan van Aanpak Transitie Duurzame Landbouw TRC 2002/10599

bijlagen
1

Geachte Voorzitter,

Bijgaand bied ik u een Plan van Aanpak voor de Transitie naar een Duurzame Landbouw voor de periode 2003-2006 aan. Het plan heeft betrekking op de rol die het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij in de transitie kan en moet gaan spelen: als de beleidsmatige 'trekker', maar in de wetenschap dat de overheid slechts één van de spelers is op een speelveld waar het resultaat vooral bepaald zal worden door een gezamenlijke inspanning van vele partijen.

datum
16-12-2002

kenmerk
DL. 2002/4342

bijlage

De transitie-opgave
De opgave voor een transitie naar een duurzame landbouw werd geformuleerd in het NMP4, tegelijk met transitie-opgaven voor duurzame energievoorziening, mobiliteit en gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Een transitie wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van weerbarstige problemen en ambitieuze langetermijndoelen, door de noodzaak van systeemveranderingen, door learning by doing en door een geïntegreerde benadering wat betreft doelen en betrokken partijen. In het afgelopen jaar werd de noodzakelijke en mogelijke inzet van de overheid bij de transitie naar een duurzame landbouw verkend. Dit gebeurde mede naar aanleiding van het rapport Wijffels en vele andere rapporten over de toekomst van de veehouderij, en na consultatie van andere bij de transitie betrokken partijen.

Plan van Aanpak
Het Plan van Aanpak Transitie naar een Duurzame Landbouw betreft de periode 2003-2006. Het heeft betrekking op de rol die LNV in de transitie kan en moet gaan spelen. Het transitieproces als totaliteit staat of valt echter met een gelijktijdige, actieve betrokkenheid van vele partijen op verschillende niveaus. Daarop is het Plan van Aanpak nadrukkelijk afgestemd.
In het Plan van Aanpak wordt ingegaan op de duurzaamheid die bij de transitie wordt nagestreefd, op de uitgangspunten bij de aanpak - waarbij diversiteit een belangrijk aandachtspunt is - en op de speerpunten voor de periode 2003-2006. Per jaar zal een uitvoeringsagenda worden opgesteld.

Op 9 december jongstleden vond een 'aftrapbijeenkomst' plaats waarbij - naast de betrokkenen binnen mijn departement - ook zeer veel andere belanghebbende partijen waren vertegenwoordigd: andere overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en kennisinstellingen. Daaruit blijkt dat de urgentie niet alleen bij LNV maar ook veel breder wordt gevoeld. Dat geldt evenzeer voor de bereidheid om zaken samen aan te pakken. De groeiende betrokkenheid bij de transitie blijkt overigens ook uit de dit najaar ingerichte Maatschap Transitie Duurzame Landbouw: een onafhankelijk platform waaraan ook LNV deelneemt en waarin belangrijke spelers samen de wegen naar duurzame systemen voor de toekomst verkennen.

Geen nieuw begin
Het is goed om vast te stellen dat de transitie in feite al eerder is begonnen. Er zijn uiteenlopende initiatieven in gang gezet. Nu moet de inzet voor de transitie verder worden geïntensiveerd en afgestemd: om de reeds bestaande mogelijkheden zo goed mogelijk te benutten én om de ontwikkeling van andere, meer omvattende veranderingen te bevorderen en de ruimte te geven. Het Plan van Aanpak beschrijft hoe LNV daarin zijn verantwoordelijkheid wil nemen.

De minister van Landbouw, Natuurbeheer
en Visserij,

dr. C.P. Veerman

Bijlage:
Plan van aanpak transitie duurzame landbouw 2003-2006 (PDF-formaat,
Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel http://www.minlnv.nl/infomart...2002/par02403.htm . 108 Kb)


---