D66

Inspraak gepensioneerden vastleggen

Pensioenen

16-12-2002 - Vandaag is officieel het D66-wetsvoorstel Medezeggenschap gepensioneerden ingediend in de Tweede Kamer. De Democraten hebben inmiddels ondersteuning van de Raad van State voor dit initiatief-wetsvoorstel. Instituut Nyfer noemt het ontbreken van een dergelijke vertegenwoordiging tot nog toe zelfs 'een misstand'.

Geen geloof in convenant
De Stichting van de Arbeid (STAR) en het Coördinatieorgaan Samenwerkende Ouderenorganisaties (CSO) hebben een tweede convenant gesloten om pensioengerechtigden inspraak te geven, maar D66 vindt dit convenant veel te vrijblijvend. Kamerlid Francine Giskes: 'Het eerste convenant heeft vrijwel een effect gehad en van een tweede convenant verwachten wij ook niet veel. Wij vragen ons af wie de CSO precies vertegenwoordigt: de terugkoppeling met de aangesloten ouderenorganisaties lijkt minimaal te zijn. Maar zelfs als het convenant door de ouderenorganisaties zou worden aanvaard, achten wij wettelijke maatregelen noodzakelijk om de invloed van de gepensioneerden op hun pensioen te garanderen.'

Volgens D66-kamerlid Vivien van Geen, mede-ondertekenaar van het initiatief-wetsvoorstel, is het poldermodel niet geschikt om dit probleem op te lossen: 'De onderhandelende partijen hebben geen vergelijkbare kracht. De rechten van de partners vertegenwoordigd door de STAR zijn wettelijk geregeld, terwijl de ouderenorganisaties maar moeten vragen of de werkgevers en werknemers asjeblieft iets van hun zeggenschap willen afstaan. De politiek moet de werkgevers en werknemers daartoe dwingen, in het belang van de pensioengerechtigden. Ons wetsvoorstel zal daar voor zorgen.'

Advies Raad van State

De Raad van State heeft haar licht inmiddels laten schijnen over het initiatief-wetsvoorstel. Naar aanleiding daarvan zijn twee belangrijke wijzigingen aangebracht:


1 - Bestuurssamenstelling


Volgens het verbeterde wetsontwerp krijgen de gepensioneerden het recht op vertegenwoordiging in de besturen van alle pensioenfondsen. Gepensioneerden en actieven dienen daarbij vertegenwoordigd te zijn evenredig aan hun aantallen in het fonds. De vertegenwoordigers van werknemers en gepensioneerden krijgen nu tezamen tenminste evenveel zetels als de vertegenwoordigers van de werkgever(s).


2 - Beroepsrecht bestuur


Volgens het wetsvoorstel van D66 krijgen deelnemersraden instemmingsrecht ten aanzien van belangrijke besluiten over het pensioenbeleid. Als gevolg van het advies van de Raad van State wordt hieraan toegevoegd dat het bestuur van het pensioenfonds het recht heeft bij de ondernemingskamer van het gerechtshof in beroep te gaan als de deelnemersraad voor een besluit geen instemming geeft.