Psycho-medisch centrum Parnassia

Persbericht
---

Den Haag, 16 december 2002

Convenant tussen Parnassia en het ROEP getekend!

Dinsdag 10 december 2002 heeft Parnassia, psycho-medisch centrum samen met het bestuur van het ROEP, Regionaal Orgaan van Eerstelijns Psychologen Den Haag en omgeving een convenant getekend. De betrokken hulpverleners gaan in de toekomst zo veel mogelijk gestandaardiseerd verwijzen met behulp van een protocol. Deze samenwerking vindt plaats in het kader van het project Samenwerking huisartsen en GGZ Haaglanden. Dit is het eerste convenant in deze vorm. Het gaat als voorbeeld dienen voor andere GGZ instellingen in Nederland.

Opzet van het project Samenwerking huisartsen en GGZ Haaglanden In situaties waar sprake is van eerstelijns Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) gaan eerstelijns psychologen en Parnassia samenwerken. De hulpverleners van Parnassia en de eerstelijns psychologen verenigd in het ROEP gaan elkaar consulteren op het gebied van psychosociale problematiek en/of psychiatrische stoornissen. Hierdoor kan in de toekomst voorkomen worden dat cliënten onnodig naar de tweedelijns GGZ verwezen worden.

Uitgangspunt van het project is de zorg zo dicht mogelijk bij de cliënt aan te bieden in een zo efficiënt mogelijke vorm. Sinds begin 2000 werken er bijna 40 medewerkers van Parnassia in de praktijk van 162 huisartsen (= 70% van de Haagse huisartsen). Wanneer een huisarts vindt dat een cliënt psychiatrische of psychosociale hulp nodig heeft, verwijst hij/zij deze door naar een medewerker van Parnassia die een intake doet. Indien mogelijk volgt een behandeling binnen de huisartsenpraktijk van maximaal 6 zittingen en anders wordt de cliënt doorverwezen naar Parnassia of een andere instelling op het terrein van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Sinds januari 2001 is er een Intercultureel Mobiel Team gestart met medewerkers die huisartsen en hulpverleners op verzoek kunnen ondersteunen bij de zorgverlening aan cliënten die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen.

Het bovengenoemde convenant zorgt ervoor dat de behandeling van mensen met psychische problemen niet in een zwaarder echelon (de tweede of derde lijn) plaatsvindt dan strikt nodig is. Eerder is al met het Algemeen Maatschappelijk Werk (AMW) in het centrum van de stad een dergelijk convenant getekend.
---