Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken


Datum: 15 december 2002

Nederlandse hulp bij Sudanees vredesproces

Nederland gaat de komende tijd activiteiten ontplooien om de voortgang van het vredesproces in Sudan te bevorderen. Zo is aangeboden om over enkele maanden in Den Haag een seminar over de ontwikkeling van Sudan te organiseren waaraan vertegenwoordigers uit het noorden en zuiden van dat land en van de internationale donorgemeenschap deelnemen. Ook is Nederland bereid om kort na de ondertekening van een definitief vredesakkoord een internationale donorconferentie te organiseren.

Staatssecretaris Agnes van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) heeft dit zondag in de Ugandese hoofdstad Kampala toegezegd aan John Garang, de leider van de Zuid-Sudanese rebellenbeweging SPLM. In Sudan woedt al 19 jaar een burgeroorlog tussen troepen van de regering in het islamitische noorden en opstandelingen in het overwegend christelijke zuiden. Het gesprek met Garang vloeide voort uit een bezoek dat Van Ardenne en minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer twee maanden geleden brachten aan de Hoorn van Afrika. Bij die gelegenheid is de Sudanese autoriteiten gezegd, dat Nederland een actieve rol wil spelen in het vredesproces. Voorwaarde is wel dat beide partijen daadwerkelijk om de onderhandelingstafel gaan zitten.

Tijdens het gesprek in Kampala gaf de SPLM-leider er blijk van serieus aan een vredesakkoord te werken,; hij erkende echter dat er nog veel onopgeloste problemen zijn, zoals de inrichting van het toekomstige bestuur, de status van de hoofdstad Khartoem en de sharia-wetgeving.

Nederland zal pas op meer structurele basis - voor wederopbouw en vredeshandhaving - hulp aan Sudan gaan geven na de ondertekening van het vredesakkoord. Intussen wordt wel humanitiare hulp geboden aan de slachtoffers van de oorlog. Verder is er ERO 2 miljoen beschikbaar voor de uitvoering van het staakt-het-vuren in de Nuba Mountains.

Garangs SPLM is momenteel al doende met de uitwerking van ontwikkelingsplannen voor de periode van een interimbestuur na de tekening van het vredesakkoord. Het gaat hier om de aanpak van dringende zaken zoals het herstel van de verwoeste infrastructuur, het opzetten van besturen, sociale dienstverlening zoals onderwijs en gezondheid en het herstel van de (agrarische) productie. De plannen, die straks moeten uitmonden in een blauwdruk voor de ontwikkeling van heel Sudan, kunnen tijdens het door Nederland te organiseren seminar verder worden besproken.

Directie Voorlichting en Communicatie Buitenlandse Zaken, Yvonne van Hees., tel. 06-53180757

===