VERENIGING VNO-NCW

Dereguleringsdag VVD: VNO-NCW doet aanval op regels

Dereguleringsdag VVD:
VNO-NCW doet aanval op regels

Den Haag, 16 december 2002 De ondernemingsorganisatie VNO-NCW zal in de volgende kabinetsperiode voortdurend concrete voorstellen doen om de regeldruk te verminderen. Daarbij zullen VNO-NCW en de bij haar aangesloten ondernemingen en ondernemers niet alleen aangeven welke problemen de diverse regels met zich meebrengen, maar ook oplossingen aanreiken. VNO-NCW voorzitter Jacques Schraven heeft maandag een eerste lijst met onderwerpen die in aanmerking komen voor 'deregulering en ontbureaucratisering' gelanceerd tijdens een 'dereguleringsdag' van de VVD in Den Haag.

VNO-NCW verwacht dan wel dat het volgende kabinet serieus werk maakt van de aanpak van overbodige of onnodig ingewikkelde regels, en de bureaucratie eromheen bij de handhaving. Na vijftien jaar dereguleren zijn er alleen maar meer regels bijgekomen en zijn de kosten en de ergernis bij ondernemingen torenhoog gestegen. Alleen al de administratieve lasten zijn in 2002 zo'n 10 miljard euro. Daar kan en moet in ieder geval 2 miljard euro vanaf.

Een voorbeeld van overbodige administratieve lasten zijn de belastingen in het woon-werkverkeer, vooral de fiscale bijtelling voor bestelauto's. Een ander voorbeeld is de privacywet met al zijn meldingsverplichtingen over het gebruik van persoonsgegevens.

Bij de regeldruk gaat ook om andere verplichtingen waaraan bedrijven moeten voldoen. Door aanpassen of afschaffen van de regels kunnen de kosten voor bedrijven drastisch naar beneden. VNO-NCW denkt bijvoorbeeld aan de verplichte aansluiting van werkgevers bij een Arbo-dienst, maar ook aan de talloze milieuregels op rijks-, provinciaal en lokaal niveau. Het gaat in totaal dus om veel meer dan de genoemde 2 miljard euro.

Veel erger dan directe kosten en ergernis, zijn de effecten van regels. Die zijn voor onze economie desastreus, terwijl het ermee beoogde doel vaak niet of niet efficiënt wordt bereikt. De aanleg van noodzakelijke bedrijventerreinen wordt jarenlang vertraagd of gestopt omdat iemand meent er ooit een zeldzame hagedis te hebben gezien. En de regelgeving op het gebied van de ruimtelijke ordening en de bouw is er dé oorzaak van dat van de beoogde realisering van 100.000 nieuwe woningen in 2002 nog niet tweederde gehaald wordt.

De ergernissen, lasten en regeldruk die ondernemingen ervaren zijn vaak niet politiek beoogd, maar in veel gevallen het resultaat van falende overheidsbureaucratie. Overheidsdiensten en bestuurslagen met regelgeving die volstrekt tegen elkaar inwerkt; het komt voor. Overheidsdiensten die regels op elkaar stapelen en de complexiteit bij elke nieuwe stapeling verder vergroten; het is meer regel dan uitzondering. Dat vervolgens handhaving een onmogelijke zaak is geworden en slechts een papieren schijnzekerheid is gecreëerd; het schijnt de bureaucratie niet te deren. Dit kan allemaal niet langer.

VNO-NCW wil dat Nederland weer een echt concurrerende economie wordt, en daar hoort ook de aanpak van de verstikkende en contraproductieve regelgeving en bureaucratie bij. VNO-NCW is verheugd dat ontbureaucratisering en lagere administratieve lasten via het huidige regeerakkoord pregnant op de politieke agenda is gezet. Het huidige kabinet heeft helaas niet de kans gehad hieraan handen en voeten te geven. Wij verwachten dit uiteraard wél van een nieuw kabinet.


---

-

Zie voor de lijst met onderwerpen die in aanmerking komen voor 'deregulering en ontbureaucratisering' www.vno-ncw.nl

Voor nadere informatie:
VNO-NCW Media en Parlement 070 490 167.

16 dec 02 15:15