CNV

CNV: Inkomen directeur moet ook binnen de perken blijven

CNV vergrendelt loonvraag
op maximaal 2,5 procent

De CNV-bonden committeren zich aan het najaarsakkoord en daarmee aan de maximale loonvraag van 2,5 procent in 2003. Dat heeft het Algemeen Bestuur van het CNV vanmiddag beslist. Dit betekent tevens dat de christelijke bonden de eerder verkondigde bandbreedte in de loonvraag, van 2,25 tot 3,5 procent, hebben verlaten. 'Deze 2,5 procentsnorm gaan we echt strak handhaven', stelt coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Rienk van Splunder. 'Er hangt gewoon teveel van af. Pas in de gesprekken over 2004 en verder nemen we de ruimte om anders in te steken.'

De bij het CNV aangesloten bonden gingen vanmiddag allemaal akkoord met de 'spelregels' die in het najaarsakkoord voor 2003 zijn afsproken. 'Met name de loonvraag is natuurlijk een accent daarin. Maar, zo stellen wij, die loonmatiging moet dan wel op alle fronten worden gerealiseerd. Dus gaan we bij elke cao-onderhandeling ook onderhandelen over het loon van de directeur en overige niet-cao-lonen. Die moeten hiermee echt in de pas lopen', aldus Rienk van Splunder.
Via hetzelfde decentrale cao-overleg wil het CNV met de individuele werkgevers afspraken maken waarvoor de vrijvallende werkgeversspaarpremie het komend jaar zal worden benut. Omdat het kabinet het premiespaarloon per volgend jaar beëindigt hoeven de werkgevers deze premie niet meer uit te betalen. Van Splunder: 'Maar dat is in oorsprong toch een deel van het loon, dus vinden wij dat dit geld nu anderszins aan de werknemers ten goede moet komen.' Het CNV wil dat via VNG en gemeenten ontslagbescherming wordt gerealiseerd voor gesubsidieerde banen. Diezelfde gemeenten houdt de bond op de korrel waar het de extra uitkering van langdurig werklozen betreft. 'Dat extraatje voor die groepering heeft het CNV met veel inspanning in het akkoord kunnen krijgen. Dan is het natuurlijk wel zaak dat de uitkerende instanties het ook correct uitvoeren.' Al vroeg volgend jaar wil het CNV de oorspronkelijke agenda van het najaarsoverleg 2002 inbrengen. 'Wat ons betreft gaat het dan opnieuw over de WAO, die nu helaas is gesneuveld, maar ook de 'innovatieagenda voor de toekomst'. Dat is hard nodig, want de afspraken in dit najaarsakkoord zijn nooit voldoende om de forse problemen het hoofd te bieden. Daarvoor is dringend aanvullend beleid nodig', zo licht Rienk van Splunder toe.

Voor nadere informatie
Rienk van Splunder (coördinator arbeidsvoorwaarden): 06 - 537 10 534 Wouter de Jong (persvoorlichter): 06 - 53 19 22 66

16 dec 02 15:01