Koninklijk Horeca Nederland

Nederlandse Vereniging van Erkende Partycateraars
Partycatering op niveau

In maart 2001 startte een uniek initiatief binnen de cateringsector: de Nederlandse Vereniging van Erkende Partycateraars zag het levenslicht. De cateraars waren al jaren zeer actief op de markt, maar hadden elkaar nooit echt gevonden. Ir. Maarten Brouwer, voorzitter van de vereniging én muntmeester, vertelt over het ontstaan en de activiteiten van de organisatie.

Nederlandse Vereniging van Erkende Partycateraars Als toenmalig bestuurder van cateraar Maison van den Boer keek Maarten Brouwer naar de partycateraars die allemaal erg gedreven werkten, maar er nooit aan toekwamen elkaar als branchegenoten op te zoeken. "Ook was er een stuk angst, de kleintjes voor de groten, de groten onderling. U moet begrijpen dat cateraars, vooral die landelijk werken, elkaar regelmatig tegenkomen in het offertetraject. Vaak weet je ook, via de opdrachtgever, van elkaar dat je mee doet en dat geeft spanningen. Juist omdat iedereen zo met zichzelf bezig was, werd er weinig gedaan aan het ontdekken van trends en ontwikkelingen, het volgen van de markt. Marktcijfers zijn er niet of nauwelijks, gevestigde partijen deden niets of heel weinig. Ik heb een lang verleden als interim manager in diverse branches maar had nog nooit gewerkt binnen de partycatering. Ik schrok dan ook enorm van de gemiddelde houding. Vooral niet met elkaar overleggen. Nou kun je maar op één manier de markt gaan ontwikkelen en dat is middels een platvorm. Want een trend is pas een trend als het niet alleen in jouw bedrijf gebeurt, maar ook in die van je collega's. En daar kom je pas achter, als je met elkaar praat over dit soort dingen. En niet alleen erover praten, maar ook vastleggen en volgen. Wat is het gemiddelde budget voor een personeelsfeest, hoe groot is de markt van personeelsfeesten of beter gezegd evenementen? Hoe is de verdeling tussen F&B en entertainment? En is daar een verschuiving waar te nemen? Dit zijn een paar vragen waar we mee zaten. Persoonlijk had ik een voordeel: ik had geen verleden binnen de partycateringbranche en vormde dus geen bedreiging"; aldus Maarten Brouwer.

Initiatief Euro 2000

Maarten Brouwer Vanuit zijn onafhankelijke positie voerde Maarten een aantal gesprekken met andere cateraars. "Daarbij stuitte ik op veel oud zeer. Zaken die onder de noemer `samenwerking' al eens geprobeerd waren, maar nooit van de grond kwamen. In ieder geval bleek dat we te maken hadden met spelers die erg vakgericht zijn. Ze hebben een geweldige creativiteit, een enorme daadkracht, maar benaderen alles op hun vakgebied van binnenuit. Er waren genoeg initiatieven, en met één daarvan kon ik instappen: Euro 2000. Drie belangrijke cateraars in Nederland moesten samenwerken bij de voetbalstadions van Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. Een ideaal moment om die drie partijen in het belang van de opdrachtgever gewoon te laten samenwerken en in het veld te laten ervaren dat je niet altijd concurrenten hoeft te zijn. Direct na dat initiatief heb ik geprobeerd om alle cateraars bij elkaar te krijgen. We hebben een beleidsplan van onze vereniging opgesteld en alle partycateraars in Nederland aangeschreven voor de oprichtingsvergadering. Belangrijk is dat partycateraars begrijpen waarom ze elkaar op sommige vlakken nodig hebben. Niet vanuit commercieel oogpunt, maar ten dienste van een markt die professioneel bediend moet worden."

Creativiteit

Een van de meest recente vruchten van de vereniging is de HAM-wijzer. Een boekwerk voor de leden waarin de ingewikkelde regelgeving op het gebied van hygiëne, Arbo en milieu duidelijk omschreven is. Binnenkort komt er ook een video uit waarin de professionele kant van partycateraars wordt belicht. Deze promotievideo staat ter beschikking voor iedereen die geïnteresseerd is in een carrière in de partycateringbranche. Maarten Brouwer: "Wij merken in toenemende mate dat binnen onze sector altijd om creativiteit wordt gevraagd. We staan voortdurend voor nieuwe uitdagingen. Daarnaast merken we dat ons product betrouwbaar moet zijn. Met de Erkenning - die wij niet voor niets in onze naam voeren - vinden wij de daaraan gekoppelde waarborg voor vastgelegde vormen van professionaliteit heel belangrijk. Daar spreken de partycateraars die verbonden zijn aan onze vereniging ook elkaar op aan. Momenteel hebben we 45 leden, verdeeld over de grote, middelgrote en de kleinere partycateraars, een behoorlijke vertegenwoordiging. De recente vraag van een lokale overheidsinstantie of ze contracten met ons als vereniging kunnen afsluiten, zien wij als een mooi bewijs van het succes van de Nederlandse Vereniging van Erkende Partycateraars. Wij zijn er niet op ingegaan, tenslotte zijn wij geen commercieel instituut, maar het laat wel zien dat het beleid van de vereniging werkt!"


Meer informatie vindt u op www.partycateraars.com.