Nederlandse Vereniging van Erkende Partycateraars
Partycatering op niveau
In maart 2001 startte een uniek initiatief binnen de cateringsector:
de Nederlandse Vereniging van Erkende Partycateraars zag het
levenslicht. De cateraars waren al jaren zeer actief op de markt, maar
hadden elkaar nooit echt gevonden. Ir. Maarten Brouwer, voorzitter van
de vereniging én muntmeester, vertelt over het ontstaan en de
activiteiten van de organisatie.
Nederlandse Vereniging van Erkende Partycateraars Als toenmalig
bestuurder van cateraar Maison van den Boer keek Maarten Brouwer naar
de partycateraars die allemaal erg gedreven werkten, maar er nooit aan
toekwamen elkaar als branchegenoten op te zoeken. "Ook was er een stuk
angst, de kleintjes voor de groten, de groten onderling. U moet
begrijpen dat cateraars, vooral die landelijk werken, elkaar
regelmatig tegenkomen in het offertetraject. Vaak weet je ook, via de
opdrachtgever, van elkaar dat je mee doet en dat geeft spanningen.
Juist omdat iedereen zo met zichzelf bezig was, werd er weinig gedaan
aan het ontdekken van trends en ontwikkelingen, het volgen van de
markt. Marktcijfers zijn er niet of nauwelijks, gevestigde partijen
deden niets of heel weinig. Ik heb een lang verleden als interim
manager in diverse branches maar had nog nooit gewerkt binnen de
partycatering. Ik schrok dan ook enorm van de gemiddelde houding.
Vooral niet met elkaar overleggen. Nou kun je maar op één manier de
markt gaan ontwikkelen en dat is middels een platvorm. Want een trend
is pas een trend als het niet alleen in jouw bedrijf gebeurt, maar ook
in die van je collega's. En daar kom je pas achter, als je met elkaar
praat over dit soort dingen. En niet alleen erover praten, maar ook
vastleggen en volgen. Wat is het gemiddelde budget voor een
personeelsfeest, hoe groot is de markt van personeelsfeesten of beter
gezegd evenementen? Hoe is de verdeling tussen F&B en entertainment?
En is daar een verschuiving waar te nemen? Dit zijn een paar vragen
waar we mee zaten. Persoonlijk had ik een voordeel: ik had geen
verleden binnen de partycateringbranche en vormde dus geen
bedreiging"; aldus Maarten Brouwer.
Initiatief Euro 2000
Maarten Brouwer Vanuit zijn onafhankelijke positie voerde Maarten een
aantal gesprekken met andere cateraars. "Daarbij stuitte ik op veel
oud zeer. Zaken die onder de noemer `samenwerking' al eens geprobeerd
waren, maar nooit van de grond kwamen. In ieder geval bleek dat we te
maken hadden met spelers die erg vakgericht zijn. Ze hebben een
geweldige creativiteit, een enorme daadkracht, maar benaderen alles op
hun vakgebied van binnenuit. Er waren genoeg initiatieven, en met één
daarvan kon ik instappen: Euro 2000. Drie belangrijke cateraars in
Nederland moesten samenwerken bij de voetbalstadions van Amsterdam,
Rotterdam en Eindhoven. Een ideaal moment om die drie partijen in het
belang van de opdrachtgever gewoon te laten samenwerken en in het veld
te laten ervaren dat je niet altijd concurrenten hoeft te zijn. Direct
na dat initiatief heb ik geprobeerd om alle cateraars bij elkaar te
krijgen. We hebben een beleidsplan van onze vereniging opgesteld en
alle partycateraars in Nederland aangeschreven voor de
oprichtingsvergadering. Belangrijk is dat partycateraars begrijpen
waarom ze elkaar op sommige vlakken nodig hebben. Niet vanuit
commercieel oogpunt, maar ten dienste van een markt die professioneel
bediend moet worden."
Creativiteit
Een van de meest recente vruchten van de vereniging is de HAM-wijzer.
Een boekwerk voor de leden waarin de ingewikkelde regelgeving op het
gebied van hygiëne, Arbo en milieu duidelijk omschreven is. Binnenkort
komt er ook een video uit waarin de professionele kant van
partycateraars wordt belicht. Deze promotievideo staat ter beschikking
voor iedereen die geïnteresseerd is in een carrière in de
partycateringbranche. Maarten Brouwer: "Wij merken in toenemende mate
dat binnen onze sector altijd om creativiteit wordt gevraagd. We staan
voortdurend voor nieuwe uitdagingen. Daarnaast merken we dat ons
product betrouwbaar moet zijn. Met de Erkenning - die wij niet voor
niets in onze naam voeren - vinden wij de daaraan gekoppelde waarborg
voor vastgelegde vormen van professionaliteit heel belangrijk. Daar
spreken de partycateraars die verbonden zijn aan onze vereniging ook
elkaar op aan. Momenteel hebben we 45 leden, verdeeld over de grote,
middelgrote en de kleinere partycateraars, een behoorlijke
vertegenwoordiging. De recente vraag van een lokale overheidsinstantie
of ze contracten met ons als vereniging kunnen afsluiten, zien wij als
een mooi bewijs van het succes van de Nederlandse Vereniging van
Erkende Partycateraars. Wij zijn er niet op ingegaan, tenslotte zijn
wij geen commercieel instituut, maar het laat wel zien dat het beleid
van de vereniging werkt!"
Meer informatie vindt u op www.partycateraars.com.
Koninklijk Horeca Nederland