Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

MINISTERIE VWS
http://minvws.nl

Min VWS: gebruikers hulpmiddelen tevreden

Maandag 16 december 2002, nummer 139


Gebruikers van (medische) hulpmiddelen (bijvoorbeeld incontinentiemateriaal, pruiken, hoorapparaten en prothesen) zijn over het algemeen tevreden over de manier waarop zij deze middelen verkrijgen. Dit blijkt uit het rapport 'Tevredenheid hulpmiddelengebruikers verstrekkingen 2001' dat staatssecretaris Ross-Van Dorp van VWS vandaag naar de Tweede Kamer stuurt. Het iRv, kenniscentrum voor Revalidatie en Handicap, heeft dit onderzoek in opdracht van het ministerie van VWS uitgevoerd. Het onderzoek richt zich op een breed aanbod van hulpmiddelen dat op basis van de Ziekenfondswet wordt verstrekt. Hulpmiddelen in het kader van de Wet voorzieningen gehandicapten als woningaanpassingen, rolstoelen en vervoersvoorzieningen zijn buiten beschouwing gelaten. Eind 2001 is het onderzoek gestart. In die tijd viel de Wvg nog onder het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegendheid. In de evaluatie van de Wvg die in 2001 verscheen is de tevredenheid van de Wvg-hulpmiddelen gebruikers al meegenomen.

Tachtig procent van de gebruikers is tevreden over de manier waarop zij hun hulpmiddel verkregen. Zij zijn ook tevreden over de personen en instanties die hulpmiddellen verstrekken. Gebruikers van orthesen en schoenvoorzieningen, therapeutische elastische kousen, prothesen en hulpmiddelen voor doven en slechthorenden zijn minder tevreden over de procedures en de tijd die het in beslag neemt om een hulpmiddel te krijgen. Ook zijn zij minder tevreden over de voorwaarden waaronder deze hulpmiddelen worden verstrekt. Bijvoorbeeld over de vervangingstermijn of de hoogte van de eigen bijdrage. In het huidige hulpmiddelenbeleid van het ministerie van VWS worden de gesignaleerde knelpunten al meegenomen. Op 1 Januari 2003 vindt een wijziging in de regeling hulpmiddelen plaats. Zo wordt bijvoorbeeld de beeldtelefoon voor doven vergoed en een voorleesapparaat voor blinden en slechtzienden. Doel van het beleid is de bestaande regeling hulpmiddelen minder gedetailleerd te maken. De zorgverzekeraar krijgt zo meer vrijheid om beter te voorzien in de vraag van de cliënt.

Het onderzoek is een nulmeting en wordt ieder jaar uitgevoerd. Het krijgt een plaats in de Monitor hulpmiddelen van het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Zo kunnen de effecten van het hulpmiddelenbeleid in beeld worden gebracht. Het volledige rapport is terug te vinden op de website van het ministerie van VWS: www.minvws.nl , onder kamerstukken.


-o-o-o-