Ingezonden persbericht

Society for International Development - Afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

Bewoners ontwikkelingslanden schatten rampenrisico's vaak beter in dan

internationale deskundigen

2e lezing in SID-serie over mondiale risico's en hun gevolgen voor het Zuiden.

Rotterdam, 11 december 2002

Bewoners van ontwikkelingslanden schatten de kansen op rampen en hun gevolgen vaak beter in dan internationale deskundigen. En in ieder geval hebben ze hun eigen percepties en inschattingen van risico's en dreigingen en bepalen ze hun eigen prioriteiten dienaangaande. Dat botst nog wel eens met de visies van experts en autoriteiten. Daarover spreekt ontwikkelingssocioloog Thea Hilhorst maandag 16 december aanstaande in haar lezing "Omgaan met onzekerheid en kwetsbaarheid: het misverstand tussen deskundigen, autoriteiten en lokale mensen" voor de Nederlandse Afdeling van de Society for International Development (SID). Hilhorst is de tweede spreker in de nieuwe SID-lezingenserie "'De Mondiale Risicomaatschappij: Gevaren, Risico's en Politiek in een Verweven Wereld", over mondiale risico's en hun gevolgen voor het Zuiden. Lokatie: Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam; aanvang: 18.00 uur.

Complexe risico's en rampen lijken het terrein van deskundigen, terwijl lokale mensen de problemen ondergaan. Maar is dat wel zo? Voor mensen in het Zuiden zijn het vaak geen incidentele risico's (gekoppeld aan waarschijnlijkheidsberekeningen), maar samengekluwde onzekerheden waar zij zo adequaat mogelijk op reageren, aldus Thea Hilhorst die is verbonden aan de Vakgroep Rampenstudies van de Universiteit van Wageningen. In haar SID-lezing kijkt Hilhorst hoe de lokale kennis van en perceptie op rampen zich verhoudt tot de kennis van nationale en internationale deskundigen en autoriteiten. Daarbij neemt ze een aantal benaderingen gehanteerd door deze laatste groep kritisch onder de loep. Hilhorst's centrale vraag is of en hoe het misverstaan tussen deze groepen mensen kan worden overbrugd en hoe in ontwikkelingslanden op een zinvolle manier participatief management van risico's vorm gegeven kan worden. Thea Hilhorst is ontwikkelingssocioloog en gespecialiseerd in de sociologische aspecten van rampen, conflicten en humanitaire hulp in ontwikkelingslanden.

SID-SERIE 2002-2003: MONDIALE RISICO'S

Wat zijn de belangrijkste mondiale risico's van vandaag en morgen? Wat zijn de mogelijke gevolgen daarvan voor het Zuiden en is er een preventieve en structurele aanpak van deze gevaren en dreigingen mogelijk? Die vragen staan centraal in de nieuwe lezingenserie van SID-Nederland: 'De Mondiale Risicomaatschappij: Gevaren, Risico's en Politiek in een Verweven Wereld'.

Technische en economische vooruitgang gaat gepaard met welvaart, maar brengt ook destructieve krachten, gevaren en risico's met zich mee. De Duitse socioloog Ulrich Beck onderzocht deze paradox twee decennia geleden en beschreef de Westerse samenleving als een 'risicomaatschappij': een samenleving van 'georganiseerde onverantwoordelijkheid', waarin de veroorzakers van risico's worden beschermd ten koste van de slachtoffers van diezelfde risico's.

SID-Nederland neemt voor haar serie 2002-2003 Beck's 'risicomaatschappij' als uitgangspunt en werkt dit uit vanuit een mondiaal perspectief. In de gemondialiseerde samenleving van vandaag is deze analyse immers actueler dan ooit. De gevaren en risico's van nu zijn immers niet meer gebonden aan plaats en tijd en zijn vaak grensoverschrijdend. Ze kunnen iedereen overal treffen. De meeste slachtoffers vallen bovendien juist daar waar mensen het minst van vooruitgang profiteren: in de armste landen en binnen de kwetsbaarste maatschappelijke groepen. En terwijl de gevolgen van de mondiale risico's van nu en morgen juist in het Zuiden merkbaar zijn, is er maar weinig geld en bereidheid om daar iets aan te doen en om te werken aan een preventieve aanpak. Hulp na een ramp is immers al lang niet meer voldoende.

De SID-serie loopt door tot in juni 2003. Sprekers zijn vooraanstaande deskundigen en opinieleiders die ieder een specifieke dreiging of risico tegen het licht houden. Daaronder zijn: zuidelijke perspectieven op mondiale risico's; klimaatsverandering en duurzame ontwikkeling; oorlog, wapens en geweld; nieuwe en oude ziektes en epidemieën; biotechnologie en genmanipulatie; grensoverschrijdende criminaliteit, en sociale en economische uitsluiting. Iedere spreker zal ook aangeven welk antwoord op de verschillende bedreigingen is te geven en wat dit betekent voor het internationale beleid en de politiek.

Partners van SID-Nederland in deze serie zijn de Vrije Universiteit en Wageningen Universiteit. De serie wordt mogelijk gemaakt door steun van NCDO-duurzame wereld en Stichting DOEN.



Ingezonden persbericht