Rijksuniversiteit Groningen

Alles over de controversiële Duitse filosoof Peter Sloterdijk

Drie jaar geleden zorgde de Duitse filosoof Peter Sloterdijk voor veel opschudding door in een lezing ('Regels voor het mensenpark') te pleiten voor het toestaan van vormen van genetische sturing. In Duitsland - meer nog dan in Nederland - is dat vloeken in de kerk. Sloterdijks opvattingen werden verketterd door vooral linkse intellectuelen.

Wie is Peter Sloterdijk? Een hyperpolitiek denker, een nietzscheaanse tijdsdiagnosticus, een pseudo-mysticus, een theoretische terrorist? Sloterdijk brak in 1983 door met het veelverkochte, dubbeldikke boek Kritik der zynischen Vernunft (vertaald als Kritiek van de cynische rede). Daarin constateert hij dat de kritische geest die aan het begin van de 20e eeuw over Europa vaardig was, is omgeslagen in een cynische en wereldvreemde nostalgie. Wat is het verband tussen dit boek en zijn laatste driedelige werk Sphären, waarvan er inmiddels twee zijn verschenen? Gericht op actuele debatten rond globalisering, klonen en interculturaliteit wordt het gedachtegoed van Sloterdijk bevraagd op zijn waarde voor hedendaags filosoferen. Centraal staat de gedachte van het tussen of het inter dat met name in zijn laatste boeken - waarin de invloed van Gilles Deleuze nadrukkelijker is dan ooit - in een cultuurfilosofisch perspectief wordt geplaatst.

Dr. Henk Oosterling (1952) is universitair hoofddocent aan de Faculteit der Wijsbegeerte aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Naast dialectisch denken doceert hij tevens contemporaine Franse filosofie en kunstfilosofie. Hij is coördinator van het Centrum voor Filosofie & Kunst. Oosterling oriënteert zich in cultuurkritische zin op het gebied tussen filosofie, kunst en politiek. Zie verder: www.eur.nl/fw/cfk/oosterling.

Datum en tijd

maandag 16 december 2002, 16.30-17.30 uur

Spreker

dr. H.A.F. Oosterling

Titel

Peter Sloterdijk

Serie

Everything you always wanted to know about...

Plaats

Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Informatie

Studium Generale Groningen, tel 050 363 5594, www.rug.nl/studium

Studium Generale