Partij van de Arbeid

Persbericht

Amsterdam, 13 december 2002

PvdA: voorstel Remkes partijfinanciën niet ver genoeg

De Partij van de Arbeid is verheugd dat minister Remkes het plan heeft om politieke partijen te verplichten om giften boven de 1000 à 2000 euro openbaar te maken.

Ruud Koole, voorzitter van de Partij van de Arbeid, die al jaren pleit voor een strengere wettelijke regeling, vindt dit plan echter nog niet ver genoeg gaan.

Remkes is op de goede weg en durft verder te gaan dan zijn eigen partij, de VVD, maar zou nog verder moeten gaan en het bedrag waarboven de giften openbaar worden gemaakt moeten verlagen tot ongeveer 500 euro, zoals in vele andere westerse landen gebruikelijk is. De kiezer heeft er recht op te weten waar partijen hun geld vandaan halen. Bovendien moet je voorkomen dat partijen afhankelijk worden van georganiseerde belangen, het grote geld. Het niet toelaten van giften vanuit het bedrijfsleven aan politieke partijen zou daarom nog beter zijn , aldus Koole.

Koole maakt zich zorgen over het bericht dat de LPF ineens de beschikking heeft over twee miljoen euro voor campagnedoeleinden. Daarom pleit hij ook voor een onafhankelijk controleorgaan, dat partijen kan dwingen terstond en accuraat de herkomst van hun inkomsten publiek te maken.

In de politiek moet iedere schijn van belangenverstrengeling worden voorkomen, vindt de PvdA. Nederland is een van de weinige democratieën die nog niet is geconfronteerd met grote financiële schandalen rondom politieke partijen. Dat moet zo blijven. Koole: De politieke partijen staan voor de opgave de overheid en zichzelf aan de burgers terug te geven. Aan álle burgers. Daarom zijn wij tegen iedere vorm van giften aan politieke partijen door het bedrijfsleven. Een snelle blik op landen ver en dicht bij huis leert dat campagnefinanciering op termijn de legitimiteit van de politiek en het openbaar bestuur ondermijnt. Zelfs de schijn dat invloed op de politiek te koop is, zet de bijl in de democratie. De PvdA zal zich sterk maken voor een wet om iedere financiering anders dan door overheidssubsidie en giften op persoonlijke titel van eigen leden en sympathisanten, uit te sluiten.

De Partij van de Arbeid accepteert sinds maart 2001 geen giften meer van het bedrijfsleven of andere rechtspersonen. Slechts individuele leden en sympathisanten mogen de partij steunen. Giften boven de 500 euro worden openbaar gemaakt.