Vlaamse overheid

Op voorstel van de Vlaamse minister voor Financiën en Begroting, Dirk VAN MECHELEN, en de Vlaamse minister voor Economie, Jaak GABRIELS, keurde de Vlaamse regering principieel het voorontwerp van decreet goed betreffende "het activeren van risicokapitaal in Vlaanderen", afgekort het "ARK-decreet". Het ARK-decreet zal de wettelijke basis vormen voor een systeem dat leidt tot het structureel activeren van risicokapitaal naar starters en KMO's in Vlaanderen toe.

Het systeem zal aangeduid worden als het "ARKimedes- systeem" of de ARKimedes-regeling", een knipoog naar Archimedes, de Griekse wiskundige die zei: "Geef me een hefboom en een steunpunt, en ik til de aarde op." De regeling wil immers een hefboom voor het verstrekken van risicokapitaal zijn. "ARK" staat dan weer voor "Activering RisicoKapitaal".

Achtergrond

De ARKimedes-regeling sluit aan bij de doelstellingen die vooropgesteld werden in het Pact van Vilvoorde en het Actieplan Ondernemen, om het economisch draagvlak in Vlaanderen te versterken door het creëren van nieuwe ondernemingen en het versneld laten doorgroeien van bestaande ondernemingen.

Gedurende de laatste vijf jaar blijkt het aantal starters systematisch te dalen, en Vlaanderen behoort intussen tot de landen met de laagste graad van ondernemerschap in Europa. Eén van de knelpunten bij de opstart van nieuwe ondernemingen en de doorgroei van bestaande ondernemingen is de kapitaalvoorziening. Er bestaat immers een "matching"-probleem: risicokapitaal komt onvoldoende terecht bij starters en KMO's met groei-ambities, omdat zij veelal een hoger risicoprofiel vertonen en kleinere financieringsbehoeften hebben, waarvan het absolute verwachte rendement vaak niet opweegt tegen de vaste kost voor onderzoek en opvolging van het dossier.

Overzicht van de ARKimedes-regeling

De ARKimedes-regeling komt in essentie op het volgende neer.

Binnen de ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) wordt het ARKimedes-Fonds opgericht. Dat fonds zal middelen aantrekken vanuit het publiek en bij institutionele investeerders. Deelnemende burgers zullen in ruil voor hun bijdrage tot het fonds gedurende 4 jaar recht krijgen op een belastingvermindering, bovenop het normale rendement dat het ARKimedes-Fonds verwacht wordt voort te brengen. De belastingvermindering zal gefinancierd worden door de Vlaamse overheid, dankzij de fiscale autonomie die het verworven heeft uit het Lambermont-akkoord.

De middelen van het ARKimedes-Fonds zullen worden gebruikt voor het nemen van kapitaalparticipaties in en het verstrekken van hefboomleningen aan
investeringsvennootschappen, met het oog op investeringen in Vlaamse starters en KMO's. Zowel de
kapitaalparticipaties als de hefboomleningen moeten dergelijke investeringen aantrekkelijker maken.

Kapitaalparticipaties verhogen de investeringsmiddelen van investerings-vennootschappen. Meer
investeringsmiddelen geven aanleiding tot hogere beheersvergoedingen. Daardoor zijn meer middelen beschikbaar om de hoge onderzoeks- en opvolgingskosten te dekken die vaak met investeringen in starters en KMO's gepaard gaan.

Het aangaan van (relatief goedkope) hefboomleningen laat de aandeelhouders van een investeringsvennootschap toe om een hefboomeffect te realiseren. Voor de investeringsvennootschap in haar geheel daalt daarmee de gemiddelde kapitaalkost. Daardoor worden investeringen in ondernemingen met een hoger risicoprofiel of een lagere financieringsbehoefte, zoals starters en KMO's, aantrekkelijker.

De bedoeling is dat het ARKimedes-Fonds flink in waarde stijgt, dankzij de meerwaarden die het boekt uit de kapitaalparticipaties en de intresten die het ontvangt op de hefboomleningen. Na 13 jaar zal het fonds worden geliquideerd en wordt de intrinsieke waarde verdeeld onder de houders van aandelen of rechten van deelneming. Beleggers die evenwel afstand willen doen van hun effecten in het ARKimedes-Fonds vóór de liquidatie van het fonds, zullen dat kunnen via de beurs.

De bedoeling is dat de ARKimedes-regeling in de komende 5 jaar leidt tot de bijkomende financiering van 750 tot
1.125 starters en KMO's. De kost voor de Vlaamse overheid bestaat uit de financiering van de belastingvermindering die verleend wordt aan de deelnemende burgers. Daarnaast zal de Vlaamse overheid ook een bijdrage leveren tot de werkingskosten van het systeem. In tegenstelling tot de situatie waarin de overheid rechtstreeks zou participeren in bedrijven, leidt de inzet van overheidsmiddelen via de ARKimedes-regeling evenwel tot een veelvoud van investeringen in de beoogde doelgroep. Bovendien is het de bedoeling met de ARKimedes-regeling de burger te betrekken bij het versterken van het economisch draagvlak in Vlaanderen. Als deelnemer in het ARKimedes-Fonds proeft de burger immers onrechtstreeks mee de smaak van het ondernemerschap: hij neemt een risico, maar dat gaat gepaard met een rendementspotentieel dat het rendement van een risicoloze belegging ver overstijgt.

De Vlaamse regering heeft aan ParticipatieMaatschappij Vlaanderen de opdracht gegeven om de nodige voorbereidingen te treffen voor de lancering van het ARKimedes-systeem.

Over het principieel goedgekeurde voorontwerp van decreet zullen nu nog de nodige adviezen ingewonnen worden.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be persinfo : Mark Vanleeuw, woordvoerder van minister Gabriels - tel. 02 553 12 33
e-mail: persdienst.gabriels@vlaanderen.be
---