Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Innovatie Dirk VAN MECHELEN heeft de Vlaamse regering beslist opnieuw 2,507 miljoen euro uit te trekken voor de verdere opwaardering van de elektronische netwerkinfrastructuur voor onderzoek in Vlaanderen.

Universiteiten en onderzoeksinstellingen zijn al jaren aangesloten op BELNET, het federaal beheerde elektronisch onderzoeksnetwerk van België, en kunnen daardoor aanpikken bij het internationale onderzoeksgebeuren. De hogescholen daarentegen maakten tot vorig jaar nauwelijks deel uit van dat onderzoeksnetwerk. Met de 2,479 miljoen euro aan subsidies die de Vlaamse overheid vorig jaar voor de hogescholen uittrok, werd die achterstand weggewerkt. Op dit moment zijn nagenoeg alle hogescholen bij BELNET aangesloten en maken zij volwaardig deel uit van het onderzoeksnetwerk.

De Vlaamse regering besliste nu opnieuw 2,507 miljoen euro uit te trekken voor de verdere opwaardering van de elektronische netwerkinfrastructuur voor onderzoek in Vlaanderen.

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ), het coördinatie- en informatieplatform voor zeewetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen, was nog niet bij BELNET aangesloten en krijgt een forfaitaire subsidie van 50.000 euro om zich in het onderzoeksnetwerk in te schakelen.

De rest van de subsidie wordt voor een laatste keer opnieuw onder de hogescholen verdeeld. Dit moet de hogescholen toelaten hun inhaaloperatie verder te zetten en aansluiting te vinden bij de universiteiten. Dat is belangrijk voor de aan de gang zijnde herstructurering van het hoger onderwijs naar aanleiding van de Bologna- verklaring. De hogescholen krijgen daardoor immers de kans om op een actieve manier hun onderzoek te verrichten in samenwerking met de universiteiten, en dat kan slechts succesvol verlopen wanneer een hoogwaardige elektronische netwerkinfrastructuur bij elk van de partners van de associaties van universiteiten en hogescholen is uitgebouwd.

De hogescholen mogen de middelen gedeeltelijk gebruiken voor de infrastructuur van de eigen instelling, maar minstens 55% van de subsidies moet in samenwerking met andere instellingen worden besteed. Op die manier worden investeringen gedaan die het belang van de individuele instelling overschrijden en een meerwaarde opleveren voor alle studenten, onderzoekers en onderwijzend personeel van het samenwerkingsverband.

Met de subsidies kunnen de instellingen aankopen doen die verband houden met de uitbouw en de exploitatie van een elektronisch netwerk, zoals onder meer netwerkbekabeling, connectiviteit, hardware, apparatuur voor teleconferencing, hard- en software voor de digitale leeromgeving, beveiligingssoftware en opleiding voor netwerkbeheer.

persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 553 64 11 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be


---