Openbaar Ministerie

Den Bosch, 13 december 2002

Toeleveranciers synthetische drugs aangehouden

Kernteam Zuid-Nederland/Unit Synthetische Drugs (KTZ/USD) heeft maandag jl. vier mannen aangehouden, die vermoedelijk hardware en vulmiddelen leverden ten behoeve van de synthetische drugsproductie. De verdachten zijn gisteren in bewaring gesteld door de rechter-commissaris bij de arrondissementsrechtbank Den Haag. Tegelijkertijd met de aanhoudingen zijn op acht plaatsen doorzoekingen verricht: woningen in Zoetermeer, Leiden en Zaandam, een woning/bedrijfspand in Barendrecht, een garage in Zaandam en bedrijfspanden in Almere, Leiden en Zaandam.
De verdachten zijn een 56-jarige man uit Zoetermeer, een 55-jarige man uit Leiden, een 55-jarige man uit Zaandam en een 25-jarige man uit Zaandam. Zij worden verdacht van het overtreden van artikel 10A van de Opiumwet, artikel 225 van het wetboek van Strafrecht, de wet Wapens en Munitie en de Auteurswet.

Bij de doorzoekingen zijn inbeslaggenomen:

- drukvaten en onderdelen hiervan

- glaswerk, zoals rondbodemkolven en steigbuizen
- mengtrommels, schakelkasten, vacuümpompen en roermotoren
- stempels met logo's

- twee tabletteermachines

- een graveermachine voor het vervaardigen van logo's
- 7 pallets met vulmiddelen en kleurstoffen

- twee vuurwapens

- twee auto's (bestelauto's)

- administratie

- een geldbedrag van ca. 23.000 euro

Meerdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Het onderzoek heeft betrekking op de periode van 15 februari 2001 tot heden.
De 56-jarige verdachte uit Zoetermeer en de 55-jarige verdachte uit Zaandam zijn in februari jl. door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaren respectievelijk één jaar voor soortgelijke strafbare feiten tot 15 februari 2001. Tegen beide beslissingen is appel in gesteld.

Aanleiding onderzoek
KTZ/USD is het onderzoek in juli 2002 gestart op basis van informatie uit diverse opsporingsonderzoeken in Nederland, die betrekking hadden op productieplaatsen ter vervaardiging van synthetische drugs. In deze onderzoeken werden hardware en vulmiddelen aangetroffen, die vermoedelijk van de verdachten afkomstig zijn.
Dit onderzoek past volledig binnen de doelstellingen van KTZ/USD. Eén van die doelstellingen is namelijk het aanpakken van facilitators.

Samenwerking
KTZ/USD voerde de actie uit in samenwerking met de politieregio's Flevoland, Amsterdam-Amstelland, Haaglanden, Hollands Midden, Rotterdam-Rijnmond en Zaanstreek-Waterland, de Koninklijke Marechaussee, de Rijksverkeersinspectie en het Nationaal Forensisch Instituut. Aan de actie namen ongeveer 90 personen deel.