Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 13-12-2002
Persberichten district Sittard (RKey; 12.30 u) Vrijdag, 13 december 2002

District Sittard

Sittard-Geleen; hennepkwekerij
Bij controle afgelopen donderdag in een woning aan de Morgenstraat in Sittard vond de politie op zolder een hennepkwekerij met totaal zon driehonderd hennepplanten. Die werden samen met de aangetroffen apparatuur zoals groeilampen, transformatoren, ventilatoren en tijdschakelaars, in beslag genomen. De politie maakt proces-verbaal op tegen de bewoners.

Sittard-Geleen; zakkenrollerij
Afgelopen donderdag zijn zakkenrollers actief geweest in winkels in de Sittardse binnenstad (Walstraat, Paradijsstraat, Rosmolenstraat, Voorstad, Markt). Totaal vijf vrouwen (60 tot 86 jr) uit Sittard, Heerlen, Holtum en Gangelt (D) werden in allerlei winkels slachtoffer van zakkenrollers die hun beurs uit de tas hadden gestolen. Daarin bevonden zich bankpasjes en geldbedragen varierend van 75,-- tot 250,-- Euro. Alle gedupeerden hebben bij de politie aangifte gedaan.

Sittard-Geleen; ramkraak
Afgelopen nacht, donderdag op vrijdagnacht omstreeks 04.30 uur vond op de Pastoor Vonckenstraat in Geleen een ramkraak plaats. Daarbij werd, vermoedelijk met een auto de toegangsdeur van een cafe geramd waarna vervolgens twee speelautomaten in het cafe werden opengebroken. Met het zich daarin bevindende speel/kleingeld, maar ook met spaarkas, gingen de rankrakers er vandoor. De politie stelt een nader onderzoek in.

Sittard-Geleen; Auto-inbraken project gemeente Sittard-Geleen wordt uitgebreid.
De politie krijgt hulp van de gemeente Sittard-Geleen bij de bestrijding van het aantal auto-inbraken in de stad. Daartoe zal door de gemeente, in het kader van de integrale veiligheidsaanpak voor Sittard-Geleen, het auto-inbrakenproject Niets erinNiets eruit!!! als pilot voor integrale veiligheidsprojecten per 12 december 2002 worden ingevoerd.

Waarom dit preventie-project?
Auto-inbraak brengt zeer vervelende gevolgen met zich mee. Niet alleen kost het handen vol geld, het brengt ook een groot gevoel van onveiligheid en onbehagen bij de benadeelden. Daarnaast neemt het afhandelen van aangiften behoorlijk veel tijd in beslag, tijd die beter aan dringendere zaken kan worden besteed. Het aantal auto-inbraken in het stadsdeel Sittard steeg in het jaar 2000 naar een onacceptabele hoogte van 1985 stuks. Dit was voor de politie van het district Sittard aanleiding om deze vorm van criminaliteit in 2001 en 2002 projectmatig aan te pakken: een team van politiemensen werd belast met de bestrijding van het fenomeen auto-inbraken in Sittard. De dadergerichte aanpak bleek succes te hebben.In het eerste (aanloop-) jaar werd het inbrakencijfer teruggebracht naar 1550, terwijl op 1 december 2002 het aantal geregistreerde auto-inbraken lag op 1010. Een daling van ruim 40 procent ten opzichte van het jaar 2000.

Door het project werd een aantal zaken inzichtelijk:
- de dadergroep is voor een groot deel in kaart gebracht
- de hot-spots zijn in kaart gebracht

- met justitie zijn afspraken gemaakt omtrent de vervolging van de dadergroep, meestal veelplegers

- succesvolle bestrijding van auto-inbraken vereist preventieve maatregelen door de gemeente

Doel van het project.
Het project genaamd Niets erin Niets eruit !!! is in Utrecht ontwikkeld en heeft als doel het vergroten van de eigen verantwoordelijkheid bij voertuiggebruikers alsmede het stabiliseren en/of terugdringen van het aantal auto-inbraken. Het project bleek succesvol te zijn en door zijn herkenbare karakter kan het gemakkelijk doorgevoerd worden naar andere regios. Binnen de politieregio Limburg-Zuid werd het project eerder dit jaar al ingevoerd in diverse stadsdelen in Maastricht.

Het is de bedoeling om het aantal auto-inbraken in Sittard-Geleen verder terug te dringen. Derhalve wordt de repressieve aanpak gecontinueerd en aangevuld met een preventieve aanpak teneinde de goede resultaten van de criminaliteitsreductie voor de korte en lange termijn te borgen.

Dit zal gebeuren door onder andere:

- gedragsverandering bij de voertuiggebruikers te ontwikkelen
- een snellere en betere daderaanpak

- het verbeteren van de omstandigheden om en nabij de hotspots
Een actief en duidelijk gezamenlijk optreden van de politie en gemeente op repressief en preventief gebied verbeterd het vertrouwen van de burger in diezelfde gemeente en politie.

Gedragsverandering voertuiggebruikers.
Als er niets in een afgesloten auto ligt (dus ook geen autoradio-met-frontje) wordt het motief om daarin in te breken weggenomen.
Door middel van folders, posters, waarschuwingsborden e.d. worden voertuiggebruikers erop gewezen geen spullen meer in hun autos achter te laten. Stadswachten en parkeerfunctionarissen zullen actief bestuurders van voertuigen benaderen en hen informeren over deze actie. Daar waar mogelijk worden wijkagenten en ander politiepersoneel ingezet.

Betere en snellere daderaanpak.
Met justitie zijn duidelijke afspraken gemaakt over een snellere en betere aanpak van notoire auto-krakers. Veelplegers worden na te zijn betrapt ingesloten en voor een termijn van 30 dagen vastgehouden.

Verbeteren omstandigheden hotspots.
Sommige parkeerplaatsen worden niet voor niets hotspots. Vaak zijn er bij dit soort plekken problemen met verlichting, beplanting, bereikbaarheid, inrichting, voorzieningen, (toe-)zicht door anderen enzovoorts. Door de politie is een lijst samengesteld waarop de hotspots in Sittard, Geleen en Born staan vermeld. Dit resulteerde in een top 13 (10x Sittard, 2x Geleen en 1x Born). Om te beginnen zijn bij deze lokaties borden van het project Niets erinNiets eruit!!! geplaatst. Tevens zullen deze plekken door de gemeente waar nodig worden aangepast voor wat betreft de geconstateerde knelpunten (verlichting, kaalslag, toezicht e.d.)

Het project zal het hele jaar 2003 voortduren. Daarna vindt er een evaluatie plaats en zal worden bekeken of de doelstellingen zijn gehaald. Ook zal dan worden bekeken op welke wijze het project gecontinueerd zal worden.