Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Justitie

Persbericht ministerraad
13 december 2002

IMPULS AANPAK JEUGDCRIMINALITEIT

De ministerraad heeft er op voorstel van minister Donner van Justitie mee ingestemd om de aanpak van jeugdcriminaliteit te intensiveren. Het actieplan aanpak jeugdcriminaliteit 2003-2006 - dat een praktisch vervolg geeft aan de nota "Vasthoudend en Effectief" - voorziet in preventie, een gerichte opsporing van jeugdige daders, een snelle reactie van politie en justitie, effectieve sancties en een goede nazorg. Tevens wordt het belang benadrukt van het voorkomen van jeugdcriminaliteit via het vergroten van kansen voor jongeren en het tegengaan van bijvoorbeeld schooluitval.

Voorkomen van jeugdcriminaliteit is beter dan genezen. Dat vereist vooral een veilige thuis-, leer- en leefomgeving voor jongeren en een goede pedagogische infrastructuur. Naast het versterken van de opvoedingsstructuur rond ouders en kinderen besteedt het kabinet veel aandacht aan het voorkomen van uitval in het onderwijs. Het actieprogramma benadrukt het belang van een goede aansluiting tussen jeugdzorg en strafrechtelijke handhaving. Door een effectieve jeugdzorg wordt voorkomen dat jongeren afglijden naar de criminaliteit.

Goed inzicht in de jeugdcriminaliteit is een basisvoorwaarde voor gerichte opsporing. Het kabinet wil dat elke politieregio gaat werken met een `criminaliteitskaart', die antwoord geeft op vragen als: welke categorieën jeugdige daders zijn actief, wat is hun culturele en etnische achtergrond, in hoeverre opereren ze in groepsverband, wat zijn de grootste probleemwijken en "high-crime areas"? De criminaliteitskaart stelt de politie in staat om toezicht en opsporing te concentreren rond die plaatsen, tijdstippen en daders die er in negatieve zin uitspringen.

Op elk jeugddelict moet een snelle, doeltreffende en voor de jongere duidelijk merkbare reactie volgen. Het casusoverleg tussen politie, Openbaar Ministerie en Raad voor de Kinderbescherming wordt vanaf begin volgend jaar landelijk ingevoerd. Dit leidt tot kortere doorlooptijden en kwalitatief betere beslissingen, gebaseerd op actuele en zo volledig mogelijke informatie over de jongere. Door een herschikking van het aantal zogeheten "justitie in de buurt"-kantoren (JIB), met het accent op "high- crime areas", wil het kabinet bereiken dat JIB in elk geval in de grootste probleemwijken aanwezig is. Het contactmoment, vlak na de aanhouding van de jongere, moet worden benut om de eventuele achterliggende (gezins)problematiek te signaleren.

Sanctiemodaliteiten die gericht zijn op resocialisatie, zoals nachtdetentie (waarbij de jongere overdag gewoon naar school kan) en scholings- en trainingsprogramma's worden uitgebreid. Ook komen er meer plaatsen in internaatachtige voorzieningen. Om de effectiviteit van preventieprogramma's en sancties te waarborgen wordt volgend jaar gestart met de invoering van een effectiviteitstoets.

Goede nazorg zal de effectiviteit van sancties verder doen toenemen. Daarom wil het kabinet verplichte jeugdreclasseringsbegeleiding invoeren in aansluiting op een vrijheidsstraf (of maatregel), een zware taakstraf of ITB. Goede aansluiting met de volwassenen-reclassering moet ervoor zorgen dat deze nazorg niet ophoudt als de jongere achttien wordt

Voor de aanpak van jeugdcriminaliteit en veelplegers (jongeren èn volwassenen) is een bedrag gereserveerd oplopend tot 120 miljoen euro in 2006. In overleg met de verschillende betrokken partners wil het kabinet de voorstellen uit het actieprogramma de komende tijd nader uitwerken.

RVD, 13.12.2002