Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland


Regeling hulpmiddelen is verbeterd

De regeling voor hulpmiddelen is verbeterd. Mensen hebben recht op een hulpmiddelen dat altijd adequaat functioneert. Dat betekent dat ze niet meer hoeven te wachten tot een bepaalde termijn is verstreken, maar dat ze het hulpmiddel kunnen aanschaffen wanneer het oude niet meer past of kapot is. Het hulpmiddel moet gebruikersklaar zijn, volledig geïnstalleerd en de gebruiker moet weten hoe het met het middel om moet gaan. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad), die jaren heeft gestreden voor deze regeling, is erg tevreden.

Iemand die elastische kousen gebruikt, hoeft niet meer een half jaar te wachten voor zij een nieuw paar mag aanschaffen van de verzekeraar. Ze kan meteen nieuwe kousen krijgen. Ook de orthopedische schoenen worden vervangen wanneer de voet is veranderd en dus een andere schoen echt nodig is. Datzelfde geldt voor bijvoorbeeld protheses voor handen, benen of borsten. Dit zijn voorbeelden van hulpmiddelen die onder de regeling vallen. Deze regeling is nu bijna een jaar van kracht. Het blijkt dat verzekeraars -vaak na een beroepsprocedure- het hulpmiddel moeten vergoeden.

Concrete verbeteringen 2003


* De vergoedingslimieten zijn afgeschaft voor: mammaprothesen, ringleidingen, maskeerders ter behandeling van ernstig oorsuizen en de bloedglucose-testmeters.

* Onderscheid tussen bruikleen en eigendom vervalt. Voorheen was het zo dat wanneer iemand bijvoorbeeld een computer in bruikleen had, dan waren de lessen voor het gebruik van bijvoorbeeld brailleleesregels gratis. Maar als de computer iemands eigendom was, had diegene geen recht op instructies.
* Alle eigen bijdrage voor de elastische kousen worden geschrapt. Ook de hulpmiddelen voor het aantrekken van de kousen worden vergoed.

* De beeldtelefoon wordt ook betaald door de verzekeraars/valt ook onder de regeling. Mensen met auditieve handicap kunnen op deze manier met elkaar bellen.

* Mensen die blind of dyslectisch zijn of een motorische handicap hebben hebben recht op een daisyspeler. Een cd-rom waar ze een gesproken boek kunnen afdraaien.

* Voorleesapparatuur voor blinden die geen geschreven teksten kunnen lezen worden vergoed.

Deze resultaten zijn tot stand gekomen met de acties met ouderenbonden. Ook de samenwerking met zorgverzekeraars was lonend.